Dostupni linkovi

G8: Bez dogovora o bankarskom porezu


Samit G8, juni 2010
Samit G8, juni 2010
Lideri G8 nisu uspjeli da postignu sporazum o uvođenju globalnog bankarskog poreza finansijskim institucijama čime bi se preduprijedile buduće ekonomske krize, rekao je u subotu visoki kanadski zvaničnik.

"Nema sporazuma o globalnoj bankarskom nametu"
, rekao je novinarima Len Edvards, kandski pregovarač na razgovorima lidera grupe osam najbogatijih zemalja /G8/.

On je dodao da će sve zemlje nastaviti da djeluju u pravcu koji same zacrtaju i da će se nastaviti pregovori toj temi.

Njemačka, Britanija i Francuska, uz pomoć SAD, pozvale su lidere G8 da usaglase globalni bankarski porez, kao i porez na međunarodne finansijske transakcije kako bi se neutralizovali troškovi neke buduće krize.

Kanadski premijer Stiven Harper sastaće se danas sa liderima grupe G20, koju čine članice G8 plus zemlje u razvoju, kako bi čuo različite stavove o ovom porezu.

"Kanada i nekoliko drugih zemalja koje nisu morale da troše svoj novac jer njihove banke nisu propale nemaju namjeru da uvode bankarski porez, ali mi savršeno razumijemo da one zemlje, koje su koristile državni novac ili čije su banke pale pod stečaj, žele da ga uvedu"
, rekao je portparol kanadske vlade Dimitri Soudas.

SAD i Britanija, koje su morale da odvoje velika sredstva za spašavanje banaka i finansijskih institucija 2008. i 2009. godine već su uradile nacrt prijedloga za bankarski porez, zajedno sa Njemačkom i Francuskom.
XS
SM
MD
LG