Dostupni linkovi

Srbija: Ekonomija diktira praznovanje u firmama


Fiat fabrika, Kragujevac
Fiat fabrika, Kragujevac
Najveće kragujevačke fabrike su i ove godine spojile novogodišnje i božićne praznike pa su zaposleni u njima dobili mini godišnje odmore. Kompanija Fiat automobili Srbija neće raditi do utorka 8. januara, a fabrika Zastava oružje biće na zimskom odmoru do ponedeljka 14. januara.

Slična situacija je i kod Fiatovih kooperanata koji imaju svoje fabrike u Kragujevcu, kao i u fabrikama kojima još uvek gazduje država, poput Zastava Kamiona i “21. oktobra”.

Jugoslav Ristić, predsednik Gradskog veća samostalnog sindikata, smatra da su, izuzev Fiata i njegovih kooperanata koji su to učinili zbog ušteda, ostali praznike spojili zbog nedostatka posla.

“Mislim da je spajanje praznika pre svega ekonomsko pitanje, jer ekonomija upravlja našim životima i mislim da je spajanje praznika u većini slučajeva ispravno. Zapravo, praznike su spojili oni koji nemaju dovoljno posla tokom cele godine, da je nebitno kada će dva, tri dana da rade ili dva, tri dana da ne rade, a sa aspekta radnika ovakvo spajanje praznika je dobro jer dobijaju mini odmor”, kaže Ristić.

Za razliku od takozvanih državnih preduzeća, većina domaćih i kompanija u Kragujevcu i okolini u četvrtak i petak normalno radi, a pojedine su zbog izvoznih obaveza organizovale proizvodnju i tokom praznika.

Tanasije Katanić, vlasnik preduzeća “Prizma” koje se bavi proizvodnjom i izvozom medicinskih aparata i opreme kaže da je 68 zaposlenih imalo dva slobodna dana za Novu godinu i da će u ovom mesecu praznovati još samo 7. januara, na Božić.

“Ja mislim da je Srbija u takvoj situaciji da treba da radi svaki dan u tri smene i da nikada ne praznuje. Mi nismo spajali novogodišnje i božićne praznike jer mi u svom asortimanu imamo i potrošni material za našu medicinsku opremu tako da moramo da budemo spremni da kupcima izađemo u susret i u ovim prazničnim danima. Politika naše firme je da ne spajamo praznike”, kaže Katanić.

Kragujevačka fabrika Fiat
Kragujevačka fabrika Fiat
U januaru neće mnogo praznovati ni 160 zaposlenih u kragujevačkoj mlekari “Kuč kompani” u kojoj je, prema navodima vlasnika Jezdimira Kuča, zbog ugovorenih isporuka na domaćem tržištu i zemljama regiona, kao i zbog izvoza u Rusiju, proizvodnja organizovana u dve smene i tokom praznika.

“Naša proizvodnja je specifična jer se radi o preradi mleka. Krave stalno daju mleko i moraju da se pomuzu, a podrazumeva se da mi odmah moramo preraditi to mleko. Zbog toga moramo da organizujemo proizvodnju i za Novu godinu i Božić, a praznuje se samo u delovima procesa gde je to moguće. Oni koji moraju da rade zbog proizvodnog procesa oni rade”, navodi Kuč.

Aleksandar Zlatić, direktor fabrike Grah automotive u Batočini koja je u stopostotnom stranom vlasništvu, kaže da su prošla vremena kada su se spajali praznici i u januaru pravili čitavi godišnji odmori, jer oštra konkurencija na evropskom tržištu ne trpi takvu vrstu opuštanja.

Zbog toga 360 zaposlenih u ovoj fabrici, koja se bavi proizvodnjom kablova i elektronike za najveće i najpoznatije evropske proizvođače automobilau Nemačkoj, Francuskoj i Italiji, prema Zlatićevim navodima, nemaju mnogo vremena za odmor.

“Grah automotive ima obaveze prema svojim kupcima na Zapadu, a opšte je poznato da u zapadnoj Evropi sve fabrike i proizvodne firme rade već od 2. januara. Zbog povećanja potražnje za našim proizvodima i zbog ugovorenih poslova bilo je neophodno, ne samo da radimo 31. decembra prošle godine, već i prvog radnog dana u ovoj godini da bismo za montažne trake u zapadnim zemljama isporučili delove i montažne materijale po dinamici ugovorenoj za ovu poslovnu godinu”, ističe Zlatić.
XS
SM
MD
LG