Dostupni linkovi

Mubarak ipak nije podnio ostavku


Hosni Mubarak, 8. februar 2011
Hosni Mubarak, 8. februar 2011
Egipatski predsjednik Hosni Mubarak u četvrtak naveče u dugo očekivanom govoru naciji rekao je da neće odstupiti s dužnosti do izbora u septembru, naglasivši da ne želi prihvatiti diktate iz inostranstva.

Mubarak je potvrdio da se neće kandidirati na predstojećim izborima, predviđenim za jesen ove godine, i da oni koji su ubijeni tokom demonstracija nisu nastradali uzalud ,dodajući da saosjeća s onima koji su izgubili svoje najmilije.

Mubarak (82) je rekao da će se nastaviti nacionalni dijalog, koji je kako je kazao započeo, kako bi Egipat izašao iz sadašnje situacije.

Istakao je kako je važno vratiti povjerenje u ekonomiju i stanovništvu dati stabilnosti i mir, te rekao kako se život mora vratiti u normalu.

Egipatskoj i svjetskoj javnosti poručio je da vjeruje u iskrenost i namjere prosvjednika okupljenih na trgu Tahriru.

"Živio sam za ovaj narod", rekao je Mubarak. "Ja neću napustiti Egipat sve dok ne umrem na egipatskom tlu. Bože čuvaj Egipat, sigurnu zemlju i pomogni ovom narodu", kazao je.

Žestoke reakcije Egipćana


Na glavnom trgu u Kairu prema procjenama nalazi se oko 200.000 ljudi koji su očekivali da će dugogodišnji egipatski predsjednik dati ostavku i povući se s vlasti.

Predsjednički govor izazvao je njihove žestoke reakcije, te su nastavili proteste, uzvikujući 'On mora otići'.
Televizija Al Arabija prenijela je da je egipatska vojska spremna da stupi u akciju ukoliko demonstranti odbiju plan o prenosu ovlaštenja sa Mubaraka na potpredsjednika Sulejmana.

Opoziciona grupa Muslimansko bratstvo izrazila je bojazan da se vojska priprema za preuzimanje uprave nad zemljom.

Komandant egipatske armije general major Hasan Roveni obratio se okupljenima u centru Kaira i rekao da će "svi njihovi zahtjevi biti ispunjeni", na šta su neki demonstranti uzvratili povicima da žele "pad režima", ali ne i "vojnu upravu".

Kriza u arapskom svijetu






Analize, komentare, intervjue, fotografije i videa o međunarodnoj akciji protiv Libije, kao i o situaciji u Egiptu i drugim arapskim zemljama nakon protesta i promjena, možete naći ovde.
XS
SM
MD
LG