Subota, 19. april/travanj 2014, 11:24 CET

Svijet

Egipat: Smrtne kazne navijačima izazvale novu tragediju

Smrtonosni val nasilja na stadionu u Egiptui
X
02.02.2012
Najmanje 74 osobe su poginule, a gotovo 1.000 je povrijeđeno na stadionu u egipatskom gradu Port Saidu, u sukobima nakon nogometne utakmice. Navijači dva tima gađali su se međusobno kamenjem i bocama, bacali su petarde jedni na druge, a među povrijeđenima su i igrači oba tima. Video: AP, 02.02.2012.

Smrtonosni val nasilja na stadionu u Egiptu, video iz februara 2013.

Veličina slova - +
Priredila Lejla Sarić Ljubović

Presuda kojom je Egipatski sud osudio na smrt 21 osobu zbog prošlogodišnjih sukoba navijača dva fudbalska tima uzrokovala je novu tragediju, jer je u neredima zbog sudske odluke poginulo je 30 osoba i povrijeđeno 300, prenose svjetske agencije.

Nakon objavljivanja smrtne presude 21. osobi zbog učešća u neredima na fudbalskoj utakmici u februaru prošle godine u kojim je poginulo 74. ljudi, u Port-Saidu je u subotu došlo do sukoba između snaga sigurnosti i rodbine osuđenika koji su nakon presude pokušali da zauzmu zatvor u kojem se nalaze osuđenici.

Nepoznati napadači su otvorili vatru u pravcu policije koja je odgovorila suzavcem, izjavili su svjedoci, a prenose agencije.

Nakon što je došlo do nasilja na ulicama u blizini zatvora, u kojem su poginula i dvojica policajaca, vojska je rasporedila oklopna vozila kako bi rastjerala okupljene.

Sudska presuda došla je u vrlo osjetljivom trenutku, kada je zemlja uzdrmana sukobima demonstranata i policije tokom protesta na drugu godišnjicu ustanka protiv režima Hosnija Mubaraka. Do subote je u ovim sukobima poginulo sedam ljudi, a više od 400 je ranjenih.

Sudija je u saopštenju, koje je prenosila državna televizija, rekao da će presudu za ostalih 52 optuženih objaviti 9. marta. Među optuženima su i devetorica policajaca.

"Presude mora pregledati najviši vjerski autoritet Egipta, koji će svoje mišljenje dostaviti sudu 9. marta. Na taj dan i preostalih 54. optuženih biće osuđeno", rekao je sudija.

Prema običajima u Egiptu, odluke o smrtnim kaznama mora odobriti veliki muftija.

U sudnici u Kairu, članovi porodica žrtava dočekali su presudu radosnim povicima.

(FOTOGALERIJA: Sukobi na stadionu Port Said, februar 2012.)

Prošlog februara, nakon utakmice u kojoj je na stadionu u Al-Masryu istoimeni klub  pobijeedio kairski Al-Ahly sa 3:1 u meču egipatske lige, došlo je do žestokih sukoba.

Navijači dva tima prvo su bacali kamenice, flaše i petarde jedni na druge, a među povrijeđenima su bili i fudbaleri dva kluba. 

Obje ekipe poslane su nakratko u svlačionicu, ali je sudija donio fatalnu odluku da se meč nastavi.

Uslijedio je totalni preokret i prvi poraz Al-Ahlya poslije 14 mjeseci, a nakon što je sudija svirao kraj utakmice, navijači su se sjurili u teren.

Uslijedilo je rasulo - dok su na jednoj strani slavili i na ramenima nosili svoje igrače i trenera, na drugoj strani terena odvijao se bukvalno lov na igrače Al-Ahlya, koji se zatim prenio i na tribinu sa gostujućim pristalicama.

U neredima je zatim poginulo 74. ljudi, a više od 1.000 bilo je povrijeđenih. U državi je tada proglašena i trodnevna žalost.

Lejla Sarić

saricl+rferl.org

Novinarstvom se počela baviti još za vrijeme studija žurnalistike u Radio Travniku, a nastavila 1996. godine u Nezavisnoj novinskoj agenciji ONASA u Sarajevu. Od 2005. godine obavlja posao web editora i web mastera internet stranice Radija Slobodna Evropa na južnoslavenskim jezicima – www.slobodnaevropa.org
Ovaj forum je zaključen
Komentari
     
Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.