Srijeda, 01. april/travanj 2015, 18:34 CET

Svijet

Egipat: Smrtne kazne navijačima izazvale novu tragediju

Smrtonosni val nasilja na stadionu u Egiptui
X
02.02.2012
Najmanje 74 osobe su poginule, a gotovo 1.000 je povrijeđeno na stadionu u egipatskom gradu Port Saidu, u sukobima nakon nogometne utakmice. Navijači dva tima gađali su se međusobno kamenjem i bocama, bacali su petarde jedni na druge, a među povrijeđenima su i igrači oba tima. Video: AP, 02.02.2012.
Smrtonosni val nasilja na stadionu u Egiptu, video iz februara 2013.
Priredila Lejla Sarić Ljubović

Presuda kojom je Egipatski sud osudio na smrt 21 osobu zbog prošlogodišnjih sukoba navijača dva fudbalska tima uzrokovala je novu tragediju, jer je u neredima zbog sudske odluke poginulo je 30 osoba i povrijeđeno 300, prenose svjetske agencije.

Nakon objavljivanja smrtne presude 21. osobi zbog učešća u neredima na fudbalskoj utakmici u februaru prošle godine u kojim je poginulo 74. ljudi, u Port-Saidu je u subotu došlo do sukoba između snaga sigurnosti i rodbine osuđenika koji su nakon presude pokušali da zauzmu zatvor u kojem se nalaze osuđenici.

Nepoznati napadači su otvorili vatru u pravcu policije koja je odgovorila suzavcem, izjavili su svjedoci, a prenose agencije.

Nakon što je došlo do nasilja na ulicama u blizini zatvora, u kojem su poginula i dvojica policajaca, vojska je rasporedila oklopna vozila kako bi rastjerala okupljene.

Sudska presuda došla je u vrlo osjetljivom trenutku, kada je zemlja uzdrmana sukobima demonstranata i policije tokom protesta na drugu godišnjicu ustanka protiv režima Hosnija Mubaraka. Do subote je u ovim sukobima poginulo sedam ljudi, a više od 400 je ranjenih.

Sudija je u saopštenju, koje je prenosila državna televizija, rekao da će presudu za ostalih 52 optuženih objaviti 9. marta. Među optuženima su i devetorica policajaca.

"Presude mora pregledati najviši vjerski autoritet Egipta, koji će svoje mišljenje dostaviti sudu 9. marta. Na taj dan i preostalih 54. optuženih biće osuđeno", rekao je sudija.

Prema običajima u Egiptu, odluke o smrtnim kaznama mora odobriti veliki muftija.

U sudnici u Kairu, članovi porodica žrtava dočekali su presudu radosnim povicima.

(FOTOGALERIJA: Sukobi na stadionu Port Said, februar 2012.)

Prošlog februara, nakon utakmice u kojoj je na stadionu u Al-Masryu istoimeni klub  pobijeedio kairski Al-Ahly sa 3:1 u meču egipatske lige, došlo je do žestokih sukoba.

Navijači dva tima prvo su bacali kamenice, flaše i petarde jedni na druge, a među povrijeđenima su bili i fudbaleri dva kluba. 

Obje ekipe poslane su nakratko u svlačionicu, ali je sudija donio fatalnu odluku da se meč nastavi.

Uslijedio je totalni preokret i prvi poraz Al-Ahlya poslije 14 mjeseci, a nakon što je sudija svirao kraj utakmice, navijači su se sjurili u teren.

Uslijedilo je rasulo - dok su na jednoj strani slavili i na ramenima nosili svoje igrače i trenera, na drugoj strani terena odvijao se bukvalno lov na igrače Al-Ahlya, koji se zatim prenio i na tribinu sa gostujućim pristalicama.

U neredima je zatim poginulo 74. ljudi, a više od 1.000 bilo je povrijeđenih. U državi je tada proglašena i trodnevna žalost.

Lejla Sarić

saricl+rferl.org

Novinarstvom se počela baviti još za vrijeme studija žurnalistike, a nastavila 1996. godine u Nezavisnoj novinskoj agenciji ONASA u Sarajevu. Od 2002. godine radi u sarajevskoj redakciji Radija Slobodna Evropa kao novinar za radijski program i TV Liberty, te urednik vijesti. Od 2005. godine obavlja posao web editora i web mastera internet stranice Radija Slobodna Evropa.

Ovaj forum je zaključen
Komentari
     
Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Budvai
|| 0:00:00
...  
🔇
X
29.03.2015
RSE u saradnji sa NED (The National Endowment for Democracy) emituje jednogodišnji TV serijal o mladima i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta i posljednja epizoda koja govori o mladima iz Budve. Voditelj i moderator je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.