Dostupni linkovi

Džozvijak: Srbiji predstoje teške odluke


Rikard Džozvijak
Rikard Džozvijak

Srbija neće moći dugo da sedi na dve stolice iako u Evropskoj Uniji još uživa dobar tretman zbog prošlogodišnjeg sporazuma sa Kosovom i među najuspešnijim je zemljama kandidatima za članstvo, kaže Rikard Džozvijak (Jozwiak), dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Brisela.

Džozvijak: Ukazao bih na dva momenta. Najpre, EU je bila delimično razočarana stavom Srbije oko sankcija Rusiji. Brisel je ohrabrivao ne samo članice, već i zemlje kandidate da podrže kaznene mere Moskvi. To su svi i učinili, uključujući i Crnu Goru. Samo je Srbija odbila, što je izazvalo zabrinutost u evropskim krugovima uvideviši da oteže sa usaglašavanjem svoje politike sa Briselom.

Drugo, u EU brinu da Rusija nastoji da pridobije pojedine članice kao i zemlje kanditate. Evropska Unija je svesna činjenice da može da se efikasno suprotstavi Rusiji samo ako nastupi jedinstveno, uključujući i zemlje kandidate. U Briselu se veoma pribojavaju Trojanskog konja u svojim redovima. Ranije se pominjala nejasna uloga Bugarske i Italije, a sada postoji bojazan da bi Rusija mogla preko Srbije da ugrozi jedinstvo EU.

RSE: Dakle, upozorenje EU Srbiji da ne povećava izvoz poljoprivrednih proizvoda u Rusiju je, na neki način, kompromisan pristup u odnosu na zahtev da joj uvede sankcije. Koliko će dugo Srbija moći da sedi na dve stolice?

Džozvijak: Zvaničan stav Brisela je da Srbija treba da usaglasi svoju spoljnu politiku sa EU do trenutka kada postane stalna članica. S obzirom na to da će proći još mnogo godina pre nego što Srbija uđe u EU, ona može još neko vreme da manevriše između Brisela i Moskve. No, imajući u vidu da će pregovori o poglavlju 35 početi najverovatnije krajem ove godine, to znači da će EU ispostavljati sve veće zahteve Srbiji. Dakle, Srbija će moći da balansira još godinu dve. Međutim, nakon toga moraće da prilagođava svoju politiku Evropskoj Uniji, uključujući i prema Rusiji.

RSE: Da li su u Briselu pomalo razočarani stavom vlasti u Srbiji nakon prošlogodišnjih pohvala zbog sporazuma sa Prištinom?

Džozvijak: Srbija i dalje ima dobar tretman u Briselu. Ona je među najuspešnijim zemljama aspirantima za članstvo. Međutim, ubrzo će doći trenutak kada će Srbija morati da donese teške odluke, a EU će iskoristiti sve instrumente koje ima na raspolaganju da je ubedi da to i učini. U ovom trenutku nema velikih prepreka u odnosima Brisela i Beograda. Ima nekih znakova upozorenja, ali je EU u osnovi zadovoljna pozicijom Srbije. Nema velikog razočarenja u evropskim krugovima. Imam utisak da zvanični Beograd još uvek uživa simpatije Brisela zbog sporazuma sa Kosovom. Međutim, odbijanje Srbije da sledi sankcije Rusiji nije dobro primljeno, ali su u Briselu spremni da joj za sada progledaju kroz priste. U svakom slučaju, u Beogradu će veoma brzo osetiti pojačani pritisak iz Brisela ukoliko u određenom trenutku ne počne da menja pojedine tačke svoje spoljne politike.

XS
SM
MD
LG