Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 02:28 CET

  Kosovo

  Dvostruka politika Beograda prema kosovskim Srbima sa severa i juga

  Rijeka Ibar razdvaja Mitrovicu
  Rijeka Ibar razdvaja Mitrovicu
  Srbi južno od Ibra smatraju da vlasti u Beogradu vode dvostruku politiku prema kosovskim Srbima.

  Po njihovim rečima, interes beogradskih zvaničnika za Srbe na severu Kosova je mnogo veći nego za one koji žive na centralnom Kosovu, iako pojedni srpski predstavnici kosovskih institucija ističu da je kvalitet života Srba u centralnom delu Kosova mnogo bolji nego na severu.

  Jedan od lidera Srba sa centralnog Kosova, Ranđel Nojkić, uveren je da Beograd poseban tretman i pažnju poklanja Srbima na severu, jer su oni, kako kaže, pokazali da su veliki problem.

  Svo njihovo dosadašnje delovanje govori da hoće da skrenu pažnju na sebe kao da su oni glavni deo rešavanja problema Srba na Kosovu, a Srbi južno od Ibra su u podredjenoj situaciji, ističe Nojkić.

  “Mi smo na tu situaciju ukazivali, i ukazujemo svakoga dana. Međutim, čini mi se da je Beograd ušao u vrzino kolo i da ne zna kako da izađe. I s obzirom da su se dogovorili, da su postignuti sporazumi u Briselu, da oni treba da se implementiraju i da su u vezi sa tim problem Srbi sa severa, i upravo zbog toga Beograd ima jedan takav odnos prema njima. Moje je ubeđenje da bi se mnogo lakše našlo rešenje za rešavanja problema Srba ukoliko bi se rešavalo za sve Srbe a ne odvojeno – za Srbe za severa i Srbe južno od Ibra”, kaže Nojkić.

  Petar MiletićPetar Miletić
  x
  Petar Miletić
  Petar Miletić
  Petar Miletić iz Samostalne liberalne stranke i potpredsednik Skupstine Kosova kaže da Srbi sa severa koriste svoj geografski položaj i da je to najveći razlog zasto se Beograd drugačije odnosi prema Srbima sa severa u odnosu prema onima sa juga. On dodaje da su, bez obzira na to, Srbi južno od Ibra u boljoj poziciji od onih na severu.

  “Ja mislim da nema samo Beograd drugačiji odnos prema Srbima severno i južno od Ibra, već to vrlo često ima i vlada u Prištini i međunarodna zajednica, i ja mislim da je to iz istog razloga, tj. zbog tog geografskog položaja Srba sa severa. Mislim da su Srbi koji žive južno od Ibra u boljoj poziciji nego što su Srbi na severu, zato što su Srbi južno od Ibra ipak imali u jednom trenutku političku viziju suživota na Kosovu i krenuli u formiranje novih opština. Danas su oni u daleko boljem položaju nego što su bili pre četiri, pet godina. Ako uporedite kvalitet života Srba južno i severno od Ibra, mislim da su ovi južno u mnogo boljoj poziciji i jedan korak dalje, posebno oni koji su uspeli da formiraju svoje opštine i koji imaju nekakve svoje institucije kojima mogu da se obrate“, kaže Miletić.

  Nojkić međutim dodaje da i Beograd smatra da su se Srbi južno od Ibra integrisani i da je situacija kod njih rešena. Ali, po njemu, problemi nisu rešeni.

  „Problemi koji su na severu utiču ne samo na Srbe već na celom Kosovu i na sve ljude na Kosovu. Neminovno je da će u ovakvoj situaciji ponovo doći do izražaja manipulacije ili malverzacija sa robom i da će to usloviti da se problemi reše i na severu, kao što su se rešili u ostalom delu Kosova“, kaže Nojkić.

  Amra Zejneli

  Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radila kao dopisnik Radiotelevizije Kosovo. Radiju Slobodna Evropa se pridružila u maju 2010. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Aleksandar
  17.12.2012 15:05
  Kvalitetan zivot juzno od Ibra jedino ima gradonacelnik gospodin Stojanovic zvani Teslica i njegova sira i uza familija koju je zaposlio u opstini Gracanica, ne zaostaje za njim ni gospodin Nojkic koji prima dve plate iz Kosovskog i Srpskog budzeta.
  Ime: Američki ambasador
  14.12.2012 14:05
  Američki ambasador u Tirani, Alexander Arvizu, izrazio je zabrinutost zbog “porasta nacionalističke retorike u Albaniji”.

  Pozivajući se na izjave date povodom 100-te godišnjice od proglašenja nezavisnosti Albanije, on je ocijenio da je “upotrebljena retorika u suprotnosti sa općom pozitivnom ulogom koju je Albanija tradiocionalno igrala”.

  “U posljednje vrijeme, različiti politički akteri u Albaniji iskazivali su poruke utemeljene na etnicitetu, a radi uskih političkih ciljeva. Ovo je rizična igra”, kazao je Arvizu.
  Ukoliko se “etničke tenzije probude, teško je, a možda i nemoguće ubuduće kontrolirati", upozorava američki ambasador u Tirani.

  Ime: Monti
  14.12.2012 00:03
  Kosovski Srbi juzno od Ibra su za politicare iz Beograda kolateralna steta.Sto hoce reci -otpisani su. Ako Srbi sa severa Kosova odn oni iz 4(cetiri) nekadasnje mesne zajednica/sada komune prekrdase...i oni ce uskoro biti otpisani. Kostaju puno,kompromituju Beograd a i fleksibilnost im je ispod svakog nivoa.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.