Dostupni linkovi

Dvije stotine ruža za žrtve sa Korićanskih stijena


Bacanjem ruža u ponor Korićanskih stijena, na Vlašiću je obilježena 23. godišnjica ubojstva oko 200 bošnjačkih i hrvatskih civila, koji su prethodno bili zatvoreni u prijedorskim logorima. Njih su 21. augusta 1992. godine iz konvoja koji je krenuo prema Travniku izdvojili te strijeljali pripadnici interventnog voda prijedorske policije, a tijela su im nakon toga pala u provaliju duboku 300 metara.

Sabahudin Garibović jedan je od prijedorskih logoraša koji je 1992. godine uspio izbjeći stijeljanje na Korićanskim stijenama. Dvadeset tri godine nakon zločina u kojem je ubijeno oko 200 ljudi, Garibović kaže da je preživio jer je predosjetio da je lažna priča o tome da će zarobljenici biti oslobođeni u razmjeni.

"Zaustavili su autobuse i rekli su da idemo u razmjenu i da ne nosimo ništa sa sobom i da će sve doći za nama. Ljudi su krenuli izlaziti, a meni, kada sam vidio gdje se nalazim, nije na pamet palo da izlazim. Zajedno sa još nekoliko logoraša uspio sam se sa konvojem prebaciti u Travnik i igrom slučaja preživjeti", kaže Garibović.

U znak sjećanja na žrtve ovog zločina, rodbina i prijatelji žrtava su sa Korićanskih stijena u ponor bacili 200 ruža. Među njima je i bila i Hajra Dervić koja je na Korićanskim stijenama izgubila sina.

"Dva sestrića, puno rođaka i prijatelja su mi ovdje ubijeni... Teško mi je i sama ne znam ni koliko sam tableta popila samo da bih uspjela doći. Sinove kosti još nisam pronašla, a bilo bi nam lakše da ga pronađemo i ukopamo pa da bar znamo gdje je - priča ona.

Obilježavanje godišnjice zločina na Korićanskim stijenama organizirali su Savez logoraša u BiH i Regionalni savez logoraša Banja Luka koji su upozorili da do danas nisu pronađena tijela svih ubijenih, iako postoje oni koji znaju gdje se ona nalaze. Predsjednik Saveza logoraša Jasmin Mešković kazao je da pravda nije zadovoljena sa 12 osuđenih za ovaj zločin.

"Pred Sudom BiH i Haškim tribunalom je za ovaj zločin ukupno izrečeno oko 210 godina zatvora, a ako se pogleda neka matematika dođe se do podatka da se za svakog ubijenog odgovara sa godinu i pet dana zatvora. Nije to dovoljna kazna za ovakav zločin", kazao je Mešković, naglašavajući kako su Sud BiH i Haški tribunal do sada za zločin na Korićanskim stijenama osudili 12 osoba.

Predstavnika vlasti u petak nije bilo na obilježavanju godišnjice zločina na Korićanskim stijenama. To je izazavalo ogorčenje kod porodica ubijenih koje tvrde da je to dokaz da su prepušteni sami sebi, jednako kao što su to bili i civili koji su ubijeni prije 23 godine.

XS
SM
MD
LG