Srijeda, 04. maj/svibanj 2016, 19:28 CET

  Hrvatska

  Dvije ceste pred Hrvatskom nakon presude generalima

  Ante Gotovina i Mladen Markač u sudnici haškog tribunala uoči izricanja presude, 16. studeni 2012.
  Ante Gotovina i Mladen Markač u sudnici haškog tribunala uoči izricanja presude, 16. studeni 2012.
  Oslobađajuća haška presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču ne znači da nije bilo ratnih zločina u Oluji i nakon nje, stoga hrvatska politika mora pokazati  mudrosti i ne odustati od njihovog procesuiranja, ističu hrvatski analitičari i predstavnici nevladinih udruga za ljudska prava.

  U trenutku kad je prošli petak čuo vijest o oslobađajućoj presudi iz Haaga, generalima Gotovini i Markaču, predsjednik sudskog vijeća Županijskog suda u Zagrebu, na suđenju za ratni zločin nad srpskim civilima u Gruborima, prekinuo je ročište, vjerojatno iz  osjećaja osobnog veselja, no takvo ponašanje jednog suca je nedopustivo, ističe predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić i upozorava da hrvatska politika u ovom trenutku ima dvije mogućnosti.

  „Ili će Hrvatska ustrajati u nekoj vrsti kratkovidnog trijumfalizma, ili, drugi izbor, da Hrvatska sada, više, ne manje, prione na to da istraži te zločine i da pokaže razumijevanje za ljude koji jesu protjerani iz Hrvatske i koji jesu izbjeglice već 17 godina i koji osjećaju veliku nepravdu. Naime, već su se pojavili zahtijevi, čak na nivou saborskih zastupnika, da se sada oslobode i Merčep i Glavaš, jer,evo, međunarodna je zajednica 'zaključila da zločina uopće nije bilo', što," naglašava Pusić, "uopće nije istina, to ova presuda ne kaže.“

  Sveučilišni profesor i politički analitičar Žarko Puhovski ocjenjuje:

  „Ova presuda daje dobre razloge da se u Hrvatskoj rat proglasi završenim, a to vjerojatno znači da više ne treba očekivati nikakvih novih postupaka za utvrđivanje odgovornosti za zločine koje je sam Gotovina, primjerice, priznao, i to je loša strana ove presude“.

  Izjavu generala Gotovine beogradskom Kuriru, u kojem oslobođeni hrvatski general poziva izbjegle Srbe da se vrate, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava smatra dobrom osnovom za pravi smjer.

  „Meni je drago da je Gotovina, čini mi se, barem prema ovom intervjuu Kuriru, našao tu hrabrost da, unatoč euforiji u čijoj je žiži, da je pobijedi i da pokazuje velikodušnost. To je, mislim, dobra osnova za smirivanje situacije i za otvaranje vrata prema konačnom miru na ovom prostoru“, kaže Pusić.

  Frustrirajuća situacija

  Predstavnici dviju najjačih nevladinih udruga za ljudska prava Zoran Pusić i Vesna Trešelić podsjećaju da je u Oluji i nakon nje ubijeno više od 600 civila uglavnom starijih osoba, a više od 200.000 ih je izbjeglo. Napominju da su u petak, nakon izricanja  haške presude i predsjednik republike Hrvatske, Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović podsjetili koliko je važno nastaviti procesuiranje ratnih zločina u Hrvatskoj, jer  dosad nema još nijedne pravomoćne presude za zločine u Oluji i nakon nje.

  Neprocesuirani su, uz ostale, ostali ratni zločini u Mokrom Polju i Golubiću počinjenjeni od hrvatskih snaga 6. kolovoza 95-e,zatim napadi na izbjegličku kolonu 7.i 8. kolovoza, zločin u mjestu Komič i jedan od  poznatijih, zločin u selu Grubori, 25. kolovoza s tim što je proces za Grubore u toku i uskoro se očekuje presuda.
  Zoran Pusić, foto: Vesna AnđićZoran Pusić, foto: Vesna Anđić
  x
  Zoran Pusić, foto: Vesna Anđić
  Zoran Pusić, foto: Vesna Anđić

  Dugo je, kažu, trebalo Državnom odvjetništvu RH da se uopće uhvati u koštac s ratnim  zločinima, tako još ni danas nije riješeno ubojstvo Milana Levara, potencijalnog haškog svjedoka za zločine nad Srbima u Gospiću itd. Sve to kaže Pusić dovodi do   frustrirajuće situacije kod stradalog stanovništva.

  "Takvi osjećaji frustriranosti vrlo lako prelaze u jedan osjećaj mržnje, koji se onda tu  može taložiti desetljećima i zatrovati atmosferu i našoj djeci i našim unucima, i uvijek biti potencijalni izvor nekog budućeg sukoba“, ističe Pusić.

  Neovisni politički analitičar i nekadašnji Tuđmanov ministar vanjskih poslova, dr Mate Granić ocjenjuje da će najnovija događanja imati utjecaja na usporavanje rješavanja otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije, ali samo na određeno vrijeme, ne i dugoročno.

  „Predsjednik države je već rekao", ponavlja Granić, "da svaki zločin, koji je učinjen, treba istražiti i treba biti kažnjen, jer to daje dodatni kredibilitet Hrvatskoj“.

  Izjave hrvatskog premijera i predsjednika države, proteklih dana u Vukovaru, dr Puhovski ne smatra dovoljno poticajnim za nastavak procesuiranja ratnih zločina u Hrvatskoj.

  „Predsjednik i premijer su se, zapravo, ponašali tipično pobjednički. Oni su, slobodno prevedeno, rekli 'Srbi će galamiti,pa će ih proći' i u tome ja mislim da ima jako puno istine. Problem Srbije je, pak, što ima na čelu ljude koji imaju nečistu savjest prema Hrvatskoj i ne mogu reći Hrvatskoj one stvari koje bi Hrvatskoj trebalo reći“, kaže Puhovski.

  Ankica Barbir-Mladinović

  Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Ante Grad: Zagreb
  24.11.2012 14:31
  Sto se tice napada iz zraka na "izbjeglicku kolonu" to nije ratni zlocin.S tim dogadjajem se vec bavilo haasko tuziteljstvo u fazi istrage,i zakljucili su da zlocina nije bilo.
  Naime u koloni su bili izmjesani civili i vojska,dakle to je bio legitman cilj.Kolona je prema zenevskim konvencijama morala biti bez ikakvog oruzja i bez ikakvog prisustva vojske u njoj,jasno obiljezena crvenim krizom.Dok zapravo u tim tzk. "izbjeglickim kolonama" imamo slike gdje vojnici u uniformama upravljaju traktorima pomjesani sa civilima.

  Ime: sremac Grad: okupiran od Srbije
  21.11.2012 17:58
  Sve tzv. "izbeglice" sa kojima sam pričao su mi rekle da su naređenje da krenu prema Srbiji dobili dva dana pre početka oluje, od vlasti RSK. Isto sam čuo i od jednog oficira za bezbednost VRSK. Svi to znaju ali se krije. Na svu sreću, svet ne pada na ovdašnje licemerje.

  Srbija bi sada Miloševićevo naređenje od preseljenju da predstavi kao etničko čišćenje od strane Hrvatske. Možda to i jeste etničko čišćenje, ali je za njega odgovorna Srbija. Hrvatska sa njihovom odlukom da napuste RSK nema nikakve veze.
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  22.11.2012 12:27
  A oni koji nisu htjeli je Milosevic je pobio u svojim kucama u hrvatskoj...a drugima je opet Milosevic koji su uspjeli u traktorijadi zapalio imovinu opet u hrvatskoj da slucajno nebi promjenili misljenje kada vide kakva je samo "mitl evrupejska demokracija u croatiji".

  Ime: Гојко Grad: Република Српска
  20.11.2012 07:52
  Гос. Пусић је синоћ на ХРТ - у покушао објаснити историчау осећаја нпеправде 200.000 грађанки и какве последице то може да има у будућности. То је и гђа Кандић исто покушала рећи . Али Хрватско - Бошњачки национализам то не капира .
  120 срба је оптужено или се налази у Хагу ! Хрвата - 0 , Бошњака - 0 .
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  21.11.2012 13:26
  Gojko@
  Iz jednostavnog razloga.Ratove ste vodili u Hrvatskoj,Bosni i na Kosovu,a ne u Srbiji !!
  Odgovor

  Ime: dejan za jasara Grad: bg
  21.11.2012 18:01
  Simpatican si sa tom zapadnom floskulom ""vodili ste rat na tudjoj teritoriji"" .Posto si daleko moram ti reci da su u TVOJOJ Bosni Srbi cinili 37% stanovnistva ali ti njihovo misljenje nisi postovao pa si malo naptavio rat.Ista stvar kod Hrvata,Srbi nerazumni pa nisu shvatili onoliku ljubav Hrvata jer su ih mnogo zaduzili samo 50-tak godina ranije.Ma nerazuman narod totalno.Ipak su tvoji mudzehedini pravi rodoljubi i branioci svega muslimanskog ups. izvini gradjanskog.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  22.11.2012 15:18
  dejan@
  O cemu ti ovdje lupetas?Kakve veze ima to sto sam ja daleko?Sta lupas,i sta izmisljas?U Bosni,kako je svijeta,nikada nije bilo 37% Srba,nego tacno,u bobu 32%.Ocito,patite od te bolesti,zvane laganje.Lupate i izmisljate sto vam padne na pamet.Uostalom,to je priznao i vas"otac nacije" D.Cosic.
  PS.Za tvoju informaciju,cijeli rat sam proveo u Rajvosa,gdje sam i rodjen,nepismeni covjece."Naptavio,"nemam pojma sta znaci,prevedi mi to - mjesas jezike(koliko ih govoris).
  Odgovor

  Ime: Robin Hood
  22.11.2012 13:39
  Dejan-
  Po zadnjem popisu iz 1991 god Srba je u BiH bilo 30%. Toliko ima i Albanaca u Makedoniji i oni ih tamo vode kao nacionalnu manjinu. Pa sada vidi ko je gdje.... i kako ugrozen.
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  22.11.2012 12:17
  Ti si jos simpaticniji...cije su misljenje postovali (37??)% srba kada su proglasavali SAO po BiH??
  Eto neka si ti sa Arkanom, i Seseljom sirio bratsvo i jedinstvo po BiH...
  Odgovor

  Ime: Гојко Grad: Република Српска
  21.11.2012 16:19
  Драги мој Јасаре дуго времена нисам разумео зашто нам та МЗ увек каже да Србија треба да будемо лидер у региону. Онда сам укапирао има нас највише у свим републикама бивше СФРЈ.
  На жалост етничко чишчење у РХ је легализовано тако да нас сада тамо има "подношљивих" 3% .
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  20.11.2012 08:59
  I zato TI ces voliti PC jos, jos... vise.
  Odgovor

  Ime: Гојко Grad: Република Српска
  21.11.2012 16:08
  Драги мој Златко само она и постоји .
  Odgovor

  Ime: Gogo-Djogo-Nogo
  21.11.2012 18:26
  Postoji -ali sa ogranicenim rokom trajanja. To izgleda jos nisi ukapirao.
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  21.11.2012 17:35
  Gojko@
  Nece ni ona dugo Gojko,sokole!
  Odgovor

  Ime: Гојко Grad: Репбулика Српска
  21.11.2012 16:23
  Драги мој Златко такође Ви лично нисте пробали путем овог форума да ме убедите да имам другаћији став.

  п.с. Пустили су моју инатну поклапалицу пре која и даље у потпуности подржавам.
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  22.11.2012 12:22
  PA ako je pricanje istine i pricanje sta uhu godi ...tebi bolje prije ovo drugo...onda je to beskoristan posao...a ja nisam takav.

  Uziva i voli dok traje, imat ces vremena kada ces se kajati.


  Ime: Ibro Grad: Erfurt
  19.11.2012 19:48
  Zao mi je svih zrtava na prostoru Ex Yu. Sve pocinioce zlocina treba pravedno suditi i osuditi ,ali kako je dosda bilo nije to pravda nikakva,i bojim se da se radi o podmukloj zavjeri Haskog suda i EU i Amerike i dr, faktora MNZ.Sad su oslobodjeni 2.Hrvatska generala ,a mozda kasnije 2. Srbska ratna zlocinca Mladic i Karadzic.i onda ce biti da su Sarajlije sami sebe 3 god, granatirali i Srebrenicani se izmedju sebe pobili i otisli po 50 -ak.km.iskopali sebi grobnice mejudjsobno poklali se i sami sebe zagrnuli u zemlju.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  19.11.2012 20:37
  Tribunal u Haag-u je pravna varijanta vakcine protiv svinjskog gripa - mnogo buke, nebrojene pare i nikakvi razultati.
  U svom osnovnom cilju, utvrđivanju pravne istine i katarzi, ovaj je tzv. sud do te mere zakazao, da su u Ruandi davno digli ruke od njega i formirali komisije za istinu i pomirenje.
  Obzirom da mi balkanci civilizacijski kaskamo za Centralnom Afrikom, nama istina i pomirenje nisu potrebni...
  Odgovor

  Ime: beli Grad: usa
  20.11.2012 00:30
  Dobro receno...
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.