Dostupni linkovi

Dužnosnik RS u Hagu: Jovan Divjak je izdao srpski narod


Velimir Dunjić tokom svjedočenja
Velimir Dunjić tokom svjedočenja

Suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Velimira Dunjića, bivšeg zapovjednika Igmanske brigade VRS-a, jedne od jedinica koje su držale Sarajevo pod opsadom (1992-1995).

Dunjić, sadašnji predsjednik Pododbora Vlade Republike Srpske (RS) za obilježavanje značajnih povijesnih događaja - ove je godine u svibnju organizirao kontra skup (šetnju) Dobrovoljačkom ulicom u Sarajevu, kao protest zbog odavanja počasti poginulim pripadnicima Zelenih beretki.

Na suđenju generalu Mladiću, kao svjedok obrane i odgovarajući na pitanje predsjedavajućeg suca Alphonsa Oria, Dunjić je nazvao generala Jovana Divjaka – izdajicom srpskog naroda.

Znam da je to Srbin koji je izdao srpski narod i prešao na stranu muslimanskih jedinica. Jedan od glavnih rukovoditelja oružane borbe protiv srpskog naroda“, naveo je Dunjić dodajući da bi ga sigurno uhitio da ga je pronašao u humanitarnom konvoju UN-a, o kojima je bilo riječ na suđenju.

Dunjić: zaustavljani samo kompromitirajući konvoji

U svojoj izjavi Dunjić je naveo kako su svi humanitarni konvoji za stanovnike Sarajeva propuštani od strane njegovih vojnika, dok je u unakrsnom ispitivanju haško tužiteljstvo pokušalo to osporiti, citirajući zapisnike policije bosanskih Srba – o zastavljanju konvoja ukoliko sadrže hranu za Bošnjake.

To nije moj izvještaj, već nekog pripadnika MUP-a. Šteta što nemate moju naredbu – da se samo zaustavljaju konvoji s kompromitirajućim materijalom“, poricao je svjedok spominjući kako su dva puta pronašli oružje u konvoju, poput baruta u bocama kisika.

Prema haškom tužiteljstvu humanitarni konvoji su namjerno zaustavljani kako bi se dodatno pogoršali humanitarni uvijeti u opkoljenom Sarajevu, što je bio dio ratne strategije VRS-a.

Uopće ne stoji da sam ja zabranjivao prolazak toga kada smo propustili i preko tisuću muslimana i to porodica iz Sarajeva koji su željeli napustiti grad“, pravdao se svjedok.

Kako bi dodatno narušilo vjerodostojnost svjedoka haško tužiteljstvo je podsjetilo Dunjića da je njegovoj brigadi priključena dobrovoljačka jedinica Branislava Gavrilovića, zvanog Brne, četničkog vojvode s reputacijom ratnog zločinca.

Dunjić se branio da nije znao da je Brne sa svojim ljudima činio zločine kada je napisao prilikom preuzimanja Igmanske brigade 1992.godine – da njegova priključena jedinica „nije učinila nikakve zločine koji bi se kršili sa Ženevskim konvencijama“.

Iskaz Dunjića će se nastaviti u četvrtak, nakon čega će obrana izvesti svog novog svjedoka u vezi poricanja optužbi za dvostruki genocid i ostale zločine u BiH.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG