Dostupni linkovi

Dubrovački simfoničari u Kotoru nakon četvrt vijeka


Dubrovački simfonijski orkestar
Dubrovački simfonijski orkestar

Ovu sedmicu na kotorskim "Don Brankovim danima muzike", koji traju kao dio Festivala KotorArt, obilježilo je gostovanje Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Riječ je o obnavljanju kulturne saradnje susjeda nakon skoro 25 godina

Pijanista Ratimir Martinović je tim povodom podsjetio na prvi veliki koncert KotorArta prije 12 godina, kada je Zagrebačka filharmonija nastupila u Crnoj Gori prvi put nakon sedam decenija.

"Tada je don Branko rekao da Festival neće otvoriti ni muzika, ni govori, već zvona katedrale Svetog Tripuna, kao poziv na pomirenje, na oproštaj i ljubav. Ja sam zvona to veče, zapravo, čuo po prvi put. I od tada ih slušam i čujem drugačije. Bilo ona sa katoličkog ili pravoslavnog hrama. Iako sam muzičar, ja vam razliku između tih zvona ne znam reći", kazao je Martinović uoči koncerta.

Koncertu Dubrovačkog simfonijskog orkestra prisustvovao je Slobodan Prosperov Novak, izaslanih hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Prisjetio se 1991. godine i poslednjeg gostovanja Dubrovčana pred rat.

"Upravo ovdje, u vrtu biskupove palače, organizirana je poslednja predstava koje su dale ovom gradu Ljetnje igre pred rat, a zvala se vrlo simbolično
'Majstore, dolaze ozbiljna vremena, ugasite svijeću'. Govorili su se stihovi tada živog, sada pokojnog pjesnika Slavka Mihalića, a stihove je govorio glumac Tonko Lonza. Bili su prvi dani rujna, već su se vidjele vojne kolone na ovim brdima, bilo je vrlo zastrašujuće, počinjala je agresija na naš Dubrovnik. Od tada je prošlo skoro dvadeset pet godina, i naravno da smo dirnuti ovim trenutkom, koji nije samo glazbeni, to je i historijski trenutak"
, rekao je Prosperov Novak, najavljujući zvona sa katedrale Sv. Tripuna kao znak početka koncerta.

Osim djela Poulenca i Mocarta, okosnicu programa dubrovačkog simfonijskog orkestra činila su djela dva umjetnika koji povezuju Crnu Goru i Hrvatsku - Luke Sorkočevića i Iva Brkanovića.

"Program koji simbolizira kulturnu vezu Hrvatske i Crne Gore počinjemo uvertirom Luke Sorkočevića, to je jedina njegova simfonija sačuvana u izvornom obliku, kao cjelobvita partitura. Zatim slijedi prvi kvartet Iva Brkanovića, nadahnutog crnogorskim folklorom. Ivo Brkanović je rođeni Kotoranin koji je karijeru nastavio u Zagrebu gdje je bio direktor Zagrebačke filharmonije i direktor Zagrebačke opere. Ostavio je niz sjajnih djela, kao što je na Ekvinocio", podsetio je maestro Mladen Tarbuk, koji je dirigovao simfonijskim orkestrom.

Kotorani najavljuju da će gostovanje Dubrovačkog simfonijskog orkestra biti ne samo početa obnove kulturnih veza sa Dubrovnikom, već kapisla širenja saradnje u regionu: uskoro će biti potpisan sporazum o saradnji četiri festivala - KotorArta, Dubrovačkih ljetnjih igara, Festivala Ljubljana i Ohridskog ljeta.

XS
SM
MD
LG