Nedjelja, 14. februar/veljača 2016, 19:57 CET

  Srbija

  DS: Petrović isključen, o Jeremiću za sedam dana

  Dušan Petrović
  Dušan Petrović
  Izvršni odbor Demokratske stranke, danas najveće opozicione, do skoro vladajuće partije, odlučio je da iz članstva isključi svog dugogodišnjeg visokog funkcionera Dušana Petrovića, koji je u prethodnoj vladi bio ministar poljoprivrede, a pre toga i pravde. Odluka o drugom zvučnom imenu, doskorašnjem šefu diplomatije, aktuelnom predsedniku Skupštine UN-a Vuku Jeremiću, odložena je za sedam dana. Njemu je uručen predlog za pokretanje postupka, na koji, u predstojećoj nedelji treba da odgovori. Razlog za isključenje jednog i pokretanje disciplinskog postupka protiv drugog člana jeste njihovo odbijanje da, po nalogu Glavnog odbora partije, vrate poslaničke mandate. Petrović, koji je napustio sednicu pre nego što je izglasano njegovo isključenje, rekao je da je zahtev za vraćanje mandata neustavan i da je ono što se događa obračun novog lidera DS-a Dragana Đilasa sa partijskim neistomišljenicima.

  “Ono što je važno i što sam rekao i na sednici Izvršnog odbora, jeste da je ovo revanšizam Dragana Đilasa. Umesto da otvori ozbiljnu debatu o najvažnijim državnim pitanjima, Đilas je prvo prinudio Glavni odbor, a evo sada svojim predlogom da budem isključen vrši pritisak i na Izvršni odbor da raskrsti sa svojim političkim neistomišljenicima. To nije dobra stvar za DS. Nikada se nikome na dobar način nije u politici vratilo”, rekao je Petrović.

  Jeremić je pre zasedanja Izvršnog odbora stranke, puna dva sata razgovarao sa Đilasom, ali tokom tog susreta, prema saznanjima medija, nije bilo mnogo pomaka. Nakon što je napustio beogradsko sedište demokrata, kratko je rekao "Uručen mi je poziv za izjašnjavanje pred Izvršnim odborom, taj ću poziv proučiti i nemam nikakav problem da poštujem proceduru"

  I Petrović i Jeremić uveravaju da im nije namera da menjaju stranački dres ili osnivaju nove partije. Upadljivo je međutim bilo da je sa Petrovićem iz sedišta DS-a izašlo još nekoliko visokih stranačkih funkcionera, koji, kako je rečeno, čine  njegov pravni tim. Na pitanje novinara da li je to i sastav nekog budućeg poslaničkog kluba, Petrović je odgovorio “Ja sam član DS-a. Ovo je prvostepeni organ, zove se Izvršni odbor. Imam pravo da se žalim. Statutarna komisija mora da donese odluku po toj žalbi. Kao član DS-a ne pravim poslanički klub, ne pravim političku stranku…”

  Analitičar Đorđe Vuković, programski direktor CESID-a, organizacije koja prati izborni proces u Srbiji, primećuje da trenutna situacija u DS-u, u praksi pokazuje efekat onoga što se zove “slobodan mandat”. “I protiv volje stranke, onaj koji jednom bude izabran za poslanika, ostaje poslanik dokle on to želi. U ranijim procesima je ovo automatski značilo da taj čovek više ne bude poslanik”, ukazuje Vuković

  Nekada moćni DS je, nakon izbornog poraza u maju kada su izgubili i poziciju predsednika države i članice vlade čiji su dogogodišnji stožer bili, doveden gotovo na ivicu rascepa. Prvo je na površinu isplivavao rivalitet najviših funkcionera – predsednika Borisa Tadića i potpredsednika Đilasa, koji je rezultirao povlačenjem Tadića i prelaskom stranačkog kormila u Đilasove ruke. DS je potom napustio potpredsednik partije, nekadašnji premijer Zoran Živković, koji je osnovao novu stranku. Vuković kaže da unutrastranački sukobi nisu nepoznanica nakon velikih promena. “Čim neko dođe u sukob sa onim ko preuzme rukovođenje stranke, a mi znamo da ovaj sukob traje već duže vreme, onda najčešće dođe do ovakvog razlaza – isključenja iz stranke. Neki tip frakcija i struja u okviru stranaka je očigledno nešto što je još uvek nepoznanica za srpski politički prostor”, ocenjuje Vuković

  Novinar nedeljnika „Vreme“, Milan Milošević, aktuelnu situaciju u Demokratskoj  stranci vidi kao pokušaj novog lidera, Dragana Đilasa, da uspostavi kontrolu u partiji nakon preuzimanja vođstva. “Đilas pokušava da uspostavi kontrolu nad Demokratskom strankom u kojoj postoji otpor prema njemu, da bi ona imala neku, da tako kažem, upotrebljivost u sledećim izborima, a to dovodi do uobičajenih sukoba jer, ima jedno pravilo čijim se autorom smatram, da nema izbora bez rascepa u DS-u. Verujem da će to brzo da se završi, a ako se ne završi onda će Demokratska stranka biti u velikom problemu ako do izbora dođe ove godine, kako se priča”, smatra Milošević

  A upravo bi izbori mogli biti test poslednjih promena u DS-u, dodaje Vuković. „Pretpostavljam da su ljudi iz DS-a procenili da će imati više koristi nego štete od ovog isključenja. Videćemo da li je to nekakav dobar ili loš rezultat tek na nekakvim eventualnim izobrima“

  Kakav god bio dalji ishod unutarstranačkih dešavanja u Demokratskoj stranci, stručnjaci promećuju da se ta partija već dugo, gotovo od majskih izbora bavi samom sobom. Ocena je zato da Srbija, ukoliko se taj trend nastavi, još dugo neće imati ozbiljnu, snažnu i jedinstvenu opozicionu partiju, koja bi bila kontrolor rada vlasti.

  Ognjen Zorić

  Diplomirao novinarstvo na Fakultetu za kulturu i medije u Beogradu. U beogradski biro RSE dolazi u oktobru 2010. godine gde radi kao novinar, reporter, te uređuje i vodi dnevne emisije.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Гојко Grad: Република Српска
  02.02.2013 17:25
  Морам приметити, да исто једна од звезда овог портала, има већу подршку од тренутног предедника / маркетинг менџер.
  Да се приметити ћак и на опозиционом Блицу !
  Odgovor

  Ime: rade Grad: srbija
  03.02.2013 18:05
  gojko..zvezda se gasi i ugasi ce se ko i ta tvoja grad/republika srpska sto je nastala na ubijanju nevini ljudi,zena i dece

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Gaf nedelje

  Nije pronađeno ništa za ovaj widget30861

  Srpski s mukom

  Hoću-neću, ili: Limiti političkog žongliranja

  Odavno je primećeno da je tehniku vladanja Vučića moguće opisati kao permanentnu predizbornu kampanju, što se tumači time da je premijer kroz sada već dugogodšnje političko iskustvo shvatio da mu kampanje najbolje idu od ruke
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Treća epizoda - Bijeljinai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  14.02.2016
  RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novoj sezoni od 52 epizode, čija je središnja tema nasilje sa kojim se mladi suočavaju, tolerancija, ljudska prava, treća epizoda govori o mladima u Bijeljini. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Turska gađa Kurde u Siriji

  Sirijski aktivisti navode da je Turska već drugi dan za redom granatirala položaje kurdskih boraca u severnoj Siriji posle upozorenja Ankare da će preduzeti akciju ukoliko bude suočena sa pretnjom preko granice.

  Džon Keri u poseti Tirani

  Američka delegacija na čelu sa državnim sekretarom Džonom Kerijem boravi danas u Albaniji u nastojanju da promoviše bilateralnu saradnju i ohrabri funkcionere te zemlje da nastave reformu pravosudja.

  Predsednički pretendenti u SAD o nominaciji novog sudije

  Republikanski predsednički pretendenti u Sjedinjenim Državama su sinoćnje debate u Južnoj Karolini stali na stanovište da presednik Obama ne bi trebalo da nominuje zamenu za preminulog sudiju Skaliju.