Nedjelja, 31. maj/svibanj 2015, 00:35 CET

Srbija

DS: Petrović isključen, o Jeremiću za sedam dana

Dušan Petrović
Dušan Petrović
Izvršni odbor Demokratske stranke, danas najveće opozicione, do skoro vladajuće partije, odlučio je da iz članstva isključi svog dugogodišnjeg visokog funkcionera Dušana Petrovića, koji je u prethodnoj vladi bio ministar poljoprivrede, a pre toga i pravde. Odluka o drugom zvučnom imenu, doskorašnjem šefu diplomatije, aktuelnom predsedniku Skupštine UN-a Vuku Jeremiću, odložena je za sedam dana. Njemu je uručen predlog za pokretanje postupka, na koji, u predstojećoj nedelji treba da odgovori. Razlog za isključenje jednog i pokretanje disciplinskog postupka protiv drugog člana jeste njihovo odbijanje da, po nalogu Glavnog odbora partije, vrate poslaničke mandate. Petrović, koji je napustio sednicu pre nego što je izglasano njegovo isključenje, rekao je da je zahtev za vraćanje mandata neustavan i da je ono što se događa obračun novog lidera DS-a Dragana Đilasa sa partijskim neistomišljenicima.

“Ono što je važno i što sam rekao i na sednici Izvršnog odbora, jeste da je ovo revanšizam Dragana Đilasa. Umesto da otvori ozbiljnu debatu o najvažnijim državnim pitanjima, Đilas je prvo prinudio Glavni odbor, a evo sada svojim predlogom da budem isključen vrši pritisak i na Izvršni odbor da raskrsti sa svojim političkim neistomišljenicima. To nije dobra stvar za DS. Nikada se nikome na dobar način nije u politici vratilo”, rekao je Petrović.

Jeremić je pre zasedanja Izvršnog odbora stranke, puna dva sata razgovarao sa Đilasom, ali tokom tog susreta, prema saznanjima medija, nije bilo mnogo pomaka. Nakon što je napustio beogradsko sedište demokrata, kratko je rekao "Uručen mi je poziv za izjašnjavanje pred Izvršnim odborom, taj ću poziv proučiti i nemam nikakav problem da poštujem proceduru"

I Petrović i Jeremić uveravaju da im nije namera da menjaju stranački dres ili osnivaju nove partije. Upadljivo je međutim bilo da je sa Petrovićem iz sedišta DS-a izašlo još nekoliko visokih stranačkih funkcionera, koji, kako je rečeno, čine  njegov pravni tim. Na pitanje novinara da li je to i sastav nekog budućeg poslaničkog kluba, Petrović je odgovorio “Ja sam član DS-a. Ovo je prvostepeni organ, zove se Izvršni odbor. Imam pravo da se žalim. Statutarna komisija mora da donese odluku po toj žalbi. Kao član DS-a ne pravim poslanički klub, ne pravim političku stranku…”

Analitičar Đorđe Vuković, programski direktor CESID-a, organizacije koja prati izborni proces u Srbiji, primećuje da trenutna situacija u DS-u, u praksi pokazuje efekat onoga što se zove “slobodan mandat”. “I protiv volje stranke, onaj koji jednom bude izabran za poslanika, ostaje poslanik dokle on to želi. U ranijim procesima je ovo automatski značilo da taj čovek više ne bude poslanik”, ukazuje Vuković

Nekada moćni DS je, nakon izbornog poraza u maju kada su izgubili i poziciju predsednika države i članice vlade čiji su dogogodišnji stožer bili, doveden gotovo na ivicu rascepa. Prvo je na površinu isplivavao rivalitet najviših funkcionera – predsednika Borisa Tadića i potpredsednika Đilasa, koji je rezultirao povlačenjem Tadića i prelaskom stranačkog kormila u Đilasove ruke. DS je potom napustio potpredsednik partije, nekadašnji premijer Zoran Živković, koji je osnovao novu stranku. Vuković kaže da unutrastranački sukobi nisu nepoznanica nakon velikih promena. “Čim neko dođe u sukob sa onim ko preuzme rukovođenje stranke, a mi znamo da ovaj sukob traje već duže vreme, onda najčešće dođe do ovakvog razlaza – isključenja iz stranke. Neki tip frakcija i struja u okviru stranaka je očigledno nešto što je još uvek nepoznanica za srpski politički prostor”, ocenjuje Vuković

Novinar nedeljnika „Vreme“, Milan Milošević, aktuelnu situaciju u Demokratskoj  stranci vidi kao pokušaj novog lidera, Dragana Đilasa, da uspostavi kontrolu u partiji nakon preuzimanja vođstva. “Đilas pokušava da uspostavi kontrolu nad Demokratskom strankom u kojoj postoji otpor prema njemu, da bi ona imala neku, da tako kažem, upotrebljivost u sledećim izborima, a to dovodi do uobičajenih sukoba jer, ima jedno pravilo čijim se autorom smatram, da nema izbora bez rascepa u DS-u. Verujem da će to brzo da se završi, a ako se ne završi onda će Demokratska stranka biti u velikom problemu ako do izbora dođe ove godine, kako se priča”, smatra Milošević

A upravo bi izbori mogli biti test poslednjih promena u DS-u, dodaje Vuković. „Pretpostavljam da su ljudi iz DS-a procenili da će imati više koristi nego štete od ovog isključenja. Videćemo da li je to nekakav dobar ili loš rezultat tek na nekakvim eventualnim izobrima“

Kakav god bio dalji ishod unutarstranačkih dešavanja u Demokratskoj stranci, stručnjaci promećuju da se ta partija već dugo, gotovo od majskih izbora bavi samom sobom. Ocena je zato da Srbija, ukoliko se taj trend nastavi, još dugo neće imati ozbiljnu, snažnu i jedinstvenu opozicionu partiju, koja bi bila kontrolor rada vlasti.

Ognjen Zorić

Diplomirao na odseku za novinarstvo Fakulteta za kulturu i medije u Beogradu. Radijskim i TV novinarstvom bavi se od 2005. godine. U beogradski biro Radija Slobodna Evropa dolazi u oktobru 2010. godine, te radi kao novinar i reporter i uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: Гојко Grad: Република Српска
02.02.2013 17:25
Морам приметити, да исто једна од звезда овог портала, има већу подршку од тренутног предедника / маркетинг менџер.
Да се приметити ћак и на опозиционом Блицу !
Odgovor

Ime: rade Grad: srbija
03.02.2013 18:05
gojko..zvezda se gasi i ugasi ce se ko i ta tvoja grad/republika srpska sto je nastala na ubijanju nevini ljudi,zena i dece

Poslušajte: Program za Srbiju

Galerija

Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

Gaf nedelje

Audio Gaf nedelje: Vek prođe, u Tiranu Vučić dođe

Otvorio fabriku kupaćih kostima, obišao penzionere, izložio se pitanjima troje novinara istovremeno, i kao vrhunac opet se sastao sa albanskim premijerom. Sve je to smestio u sedam dana, al' sa ambicijom da u periodu što dolazi sve zajedno obavi za dva
Dalje/More

Srpski s mukom

Pančić: Hiljadu zašto, a jedno zato

Vlada Srbije, povodom suštinski „lažnog“ jednogodišnjeg jubileja (lažnog utoliko što skoro tri godine imamo de facto istu izvršnu vlast), drži sednicu na površinskom kopu Kolubare, postavila stolove napolju kao mizanscen za filmsku svadbu, dok ministre u odelima prži sunce a vetar im kvari frizure
Dalje/More

Konkurs (do 31. maja)

Za mlade novinare sa Balkana

Stipendija "Jiri Dienstbier" za 2015-16

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Prva epizoda - Banja Lukai
|| 0:00:00
...  
🔇
X
30.05.2015
Radio Slobodna Evropa u suradnji sa National Endowment for Democracy (NED) emitira TV serijal o najosjetljivijim temama koje tište mlade na Balkanu. Ovo je prva epizoda petog ciklusa Serijala u kojoj govore mladi iz Banje Luke. Srednjoškolci iz ovog bh. grada razgovaraju o toleranciji, odnosu prema drugom i drugačijem, porodici, školi. Voditeljica i moderatorica je Remi, vokalistica benda Elemental. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

Berlin kritikuje rusku "crnu listu"

Nemački šef dipolomatije Frank Valter Štajnmajer rekao je da bi odluka Rusije da zabrani ulazak u zemlju 89 visokih zvaničnika Evropske unije mogla da nanese štetu mirovnim naporima u Ukrajini.

Ples kao politički stav

Film "Desert Dancer" je najnovije ostvarenje u nizu filmova koji se bave plesom kao vidom slobode izražavanja protiv političke represije i socijalne nepravde.

Kontrola veštačkih udova - umom

Naučnici i inženjeri postigli su suštinski napredak ka krajnjem cilju u oblasti protetike – veštačkim udovima koje će pacijent moći da kontroliše svojim umom.