Dostupni linkovi

Država konačno udarila na narko klan u Kotoru


Specijalci, ilustracija
Specijalci, ilustracija

Ako je suditi po nedjeljnoj akciji specijalaca koji su u Kotoru pretresli brojne objekte u vlasništvu članova dijela tamošnjeg narko klana, inače jednog od najmoćnijih u Crnoj Gori, država je odlučila da prvi put direktno udari na centar kriminala u tom gradu, a sve kako bi rasvijetlila više krivičnih djela počinjenih u Kotoru, ali i Budvi. Ti primorski gradovi su u posljednje vrijeme postali poprište krvavih obračuna zaraćenih klanova.

Kako pišu Dnevne novine, pozivajući se na pouzdane izvore iz policije, tokom pretresa kuća, automobila, stanova i drugih objekata u Kotoru policija je između ostalog pronašla pancire, više mobilnih telefonskih uređaja i SIM kartica, garderobe, tehnički uređaj takozvani "dron", ometače telefonskih signala, ručnu radio-vezu i druge uređaji za audio-vizuelno snimanje.

Nezvanično, preteresani su objekti u vlasništvu osoba koje su članovi jednog od finansijski najjačih klanova, a koji su, prema podacima policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost, enormno bogatstvo stekli sumnjivim poslovima van Crne Gore.

Neki od njih ispitivani su i u istragama o likvidacijama u Budvi.

Štampana glasila pišu da je akcija policije uslijedila na prepad nakon što je prije pet dana nepoznata osoba pucala na automobil kojim je upravljao arhitekta Nenad Popović iz Kotora. Policija sumnja da su hici u njegovom pravcu ispaljeni greškom, a da je meta trebalo da bude pripadnik drugog kriminalnog klana.

Crnogorska javnost ne pamti sličnu akciju tužilaštva i policije, odnosno ovako direktan udar na centre crnogorskih kriminalnih klanova.

Nada u borbu protiv korupcije

Član skupštinskog Odbora za bezbjednost iz redova vladajuće DPS Ljubo Ljuiđ Škrelja ovako komentariše proaktivan pristup pravosuđa i policije i direktnu akciju protiv članova kotorskog klana:

"Podržavam svaku akciju nadležnih državnih organa, odnosno Uprave policije koja u skladu sa zakonom preventivno i proaktivno djeluje u cilju suzbijanja svih pojava u vezi sa organizovanim kriminalom i uzbunjivanjem i uznemiravanjem građana Crne Gore. Mislim da nikome nijesu mile te pojave koje su štetne za društvo i koje ugrožavaju slobodu građana. No, od takvih pojava niko nije imun pa ni mnogo veće i demokratskije države od Crne Gore“, kaže Škrelja.

Škreljin opozicioni kolega iz Odbora za bezbjednost Velizar Kaluđerović kaže za RSE da su kriminalci do sada u većini slučajeva ostajali nedodirljivi zato što u samoj policiji i dalje ima onih koji sarađuju sa njima umjesto da se bore protiv njih. Udar na centar kotorskog klana Kaluđerović doživljava kao signal da se stvari u tom pogledu polako mijenjaju na bolje:

"Kolko god da je snažan organizovani kriminal on je nemoćan pred snagom države ako država koristi svoje resurse u skladu sa pravnim poretkom. Ohrabruju određene aktivnosti koje se iniciraju kroz nova kadrovska rješenja u Vrhovnom državnom tužilaštvu i preko institucije Specijalnog tužioca za organizovani kriminal i korupciju. To daje nadu građanima Crne Gore da će naše društvo konačno krenuti da se istinski sa uspjehom bori protiv korupcije i organizovanog kriminala“, smatra Kaluđerović.

Poslednjih mjeseci Kotor je poprište različitih kriminalnih dešavanja: paljenja automobila, podmetanja požara u diskoteci "Maximus“ i vatrenih obračuna između dva suprotstavljena klana. Poslednji u nizu je 'sačekuša' u kojoj je 9. aprila uveče ubijen Podgoričanin Srđan Vlahović.

Arhitekta, kolumnista i ugledni Kotoranin Saša Dender nedavno je za naš program kazao da je zaprepašćen svime što se poslednjih mjeseci, ali i godina, događalo u njegovom gradu.

"Kotor je postao centar kriminala, centar narko-mafije, centar korupcije, centar svega lošega. Prosto je nevjerovatno da jedan takav grad, koji je na listi UNESKO, koji je kulturna baština čovječanstva, ima i svoju tako tamnu stranu koja je za svaku osudu. Ne mogu da shvatim da se ne mogu preduprijediti neke stvari, tim prije što smo slušali izjave zvaničnika iz policije da znaju dobro ko su ljudi i koje su grupe, koji su to klanovi koji rade u Kotoru i da se ne može baš ništa uraditi", komentariše Saša Dender.

XS
SM
MD
LG