Dostupni linkovi

Makedonija: VMRO DPMNE proglasila pobedu, primedbe opozicije


Vladajuća VMRO DPMNE je proglasila pobedu u nekoliko opština u drugom krugu lokalnih izbora u Makedoniji. Prema nezvaničnim rezultatima koje je saopštio izborni štab ove partije, njihovi kandidati za gradonačelnika su pobedili u Skoplju, Bitolju, Velesu i još nekoliko manjih opština. U ovoj partiji smatraju da je u nedelju glasanje bilo fer i demokratsko.

Sa druge strane, opozicioni Socijaldemokratski savez je saopštio da su u drugom krugu kulminirale izborne neregularnosti i da su lokalni izbori u celini nefer i nedemokratski. Oni ističu da su na glasačkim mestima registrovani potkup, prisila glasača, privođenje opozicionih aktivista, porodično glasanje itd.

Državna izborna komisija sa podacima izlaze na pres konferenciji najverovatnije oko ponoći. Zasada je potpredsednik komisije Subhi Jakupi izjavio da je izborni dan prošao u mirnoj, fer i demokratskoj atmosferi. On je rekao da posmatrači i političke partije imaju određene primedbe, ali da one nisu uticale na izborni proces.

Drugi krug lokalnih izbora u Makedoniji u nedelju se održao u 29 opština i u Gradu Skoplju, gde su glasači birali gradonačelnike, a u dve opštine na nekoliko glasačkih mesta se ponovio prvi izborni krug zbog registrovanih nepravilnosti od pre dve nedelje.

Pravo glasa je moglo iskoristiti nešto više od million i 103 hiljada punoletnih građana.
U prvom krugu izbora, 24. marta, već su izabrani članovi Saveta u 80 opština i u Gradu Skoplju kao posebnu jedinicu lokalne samouprave, kao i gradonačelnici u 50-ak opština.

Regularnost glasanja je pratilo preko dve hiljade domaćih posmatrača, kao i 20-ak članova misije OEBS-a, koji će ponedeljak izaći sa izveštajem o tome kako su se odvijali izbori i predizborna kampanja. Od ove ocene će zavisiti i kakav će biti prolećni izveštaj Evropske komisije o napretku Makedonije na putu ka Evropskoj uniji.

Nakon prvog kruga izbora od pre dve nedelje, u izveštaju posmatračke misije OEBS-a je rečeno da su lokalni izbori u Makedoniji bili konkurentni i efikasno sprovedeni.

"Dan izbora je bio miran, iako su bile registrovane neke proceduralne neregularnosti, uključujući i slučajeve grupnog glasanja. Naša misija je dobila verodostojne optužbe o zastrašivanju građana i zloupotrebi državnih resursa u toku kampanje", rekao je tada šef posmatračke misije OEBS-a Gert Arens.
XS
SM
MD
LG