Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 14:24 CET

  Hrvatska

  Dramatičan pad stambenog zbrinjavanja Srba povratnika

  Zagreb: Okrugli stol o stambeniom zbrinjavanju Srba povratnika, 12. prosinac 2012.
  Zagreb: Okrugli stol o stambeniom zbrinjavanju Srba povratnika, 12. prosinac 2012.
  Prijedlog izmjena zakona o stambenom zbrinjavanju na ratom pogođenim područjima Hrvatske je diskriminatoran prema Srbima povratnicima, i nevladine organizacije i UNHCR traže da se one ne usvoje, rečeno je na okruglom stolu u Zagrebu. Ako se to ne desi, UNHCR će razmisliti o svojoj odluci da sredinom sljedeće godine izbjeglicama iz Hrvatske ukine izbjeglički status. Upozoreno je i na dramatično usporavanje procesa stambenog zbrinjavanja Srba povratnika.

  Predložene izmjene zakona koji regulira stambeno zbrinjavanje  diskriminiraju Srbe povratnike u korist hrvatskih ratnih stradalnika, upozoreno je na okruglom stolu o povratničkoj problematici, preciznije o najnovijim izmjenama Zakona o područjima od posebne državne skrbi u dijelu koji regulira stambeno zbrinjavanje. U ime Platforme 112 nevladinih udruga Sandra Benčić upozorila je na najproblematičnije prijedloge novih rješenja.

  „To su prvenstveno odredbe u vezi stjecanja prava na određeni oblik stambenog zbrinjavanja koje u svojoj provedbi rezultiraju faktičnom diskriminacijom  povratnika srpske nacionalnosti u odnosu na one hrvatske nacionalnosti. Zašto? Zato što se kategorije onih koji darovnicom mogu dobiti kuću ili zemljište kategoriziraju s obzirom na njihovu ulogu u Domovinskom ratu“, kazala je Benčić.

  Tako da od Srba povratnika bolje prolaze hrvatski ratni veterani, članovi obitelji smrtno stradalog, zatočenog i nestalog hrvatskog veterana, pripadnici HVO-a, ali i oni koji su dobili stan ili kuću na privremeno korištenje, ali su nakon dolaska pravog vlasnika morali iseliti. Osim toga, prema prijedlogu izmjena ovog zakona dokumentacija koja se traži za stambeno zbrinjavanje je prezahtjevna, pa se primjerice mora donijeti sve potvrde o boravku unazad 20 godina. Osim toga, ako država u ovoj godini  ne riješi vaš problem, morate iznova aplicirati sljedeće godine i sve potvrde i uvjerenja vaditi iznova, uvodi se imovinski cenzus itd. 

  Voditelj Odjela za povratak i reintegraciju ureda UNHCR-a u Hrvatskoj Mario Pavlović kazao je da potpisuje sve primjedbe koje je Sandra Benčić iznijela  i najavio  - kako će UNHCR izraziti svoje nezadovoljstvo ako se najavljene izmjene i usvoje.

  „Mi ćemo preporučiti proglašenje prestanka izbjegličkog statusa za sve izbjeglice iz Republike Hrvatske. Plan je to učiniti polovicom kalendarske godine. Ovaj zakon nam daje dovoljno materijala za promisliti o jednoj takvoj odluci“, istaknuo je Pavlović.

  Inače, po podacima što ih je Pavlović iznio, još 57.000 izbjeglih hrvatskih Srba ima izbjeglički status. Podneseno je 26.000 obiteljskih zahtjeva za stambeno zbrinjavanje,  od toga 16.000 bivših nositelja stanarskog prava, a od tog broja 10.400 na ratom pogođenim područjima.

  „Riješeno je 8.130 zahtjeva na način da je primijenjen princip – ključ u ruke! Od toga je 6.700 na ratom pogođenim područjima, a 1.448 u urbanim dijelovima Hrvatske – mahom su to gradovi Osijek, Zagreb, Rijeka, Pula, Karlovac, Sisak...“

   U sklopu završetka pregovora o članstvu u Europskoj uniji prošle je godine trebalo riještiti stambeno zbrinjavanje za 2070 obitelji, kazao je.

  „I to je prošle godine sa manjim zaostatkom uspješno učinjeno. Međutim, ove godine imamo negdje 330 pozitivnih rješenja, od kojih je negdje 180 – 190 realizirano principom – ključ u ruke“, naveo je Pavlović.

  Dakle, nakon zaključenja pregovora sa Europskom unijom u godinu dana riješeno je deset puta manje slučajeva nego godinu ranije, kada je Bruxelles inzistirao na dinamici.

  „Očito se radilo o tome da se obavljala domaća zadaća pod pritiskom. Kada je pritisak prestao, svi su otišli igrati nogomet, a nitko ne radi domaću zadaću!“, kaže sveučilišni profesor i politički analitičar Žarko Puhovski.

  On je dodao da Hrvatska nikada do sada nije bila u boljoj međunarodnoj poziciji i da se ne bi trebala bojati povratka svojih građana izbjeglih tijekom Domovinskog rata.

  Enis Zebić

  ZebicE+rferl.org

  U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Гой Гоич Абрамович Grad: Манхеттен издалека
  14.12.2012 08:34
  А чего вы не помиритесь, столько лет прошло да и соседи давние.

  Ime: odsteta
  13.12.2012 16:31
  Financijska kriza je i dosta toga je napravljeno. RH je sama morala sve izgraditi sto je srpski agresor porusio i devastirao. Milanoviceva Vlada dobro zna da se nema para za bacanje pa je taj proces usporila. Najbolje bi bilo da Srbija plati ratnu stetu koju je pocinila u RH pa bi bilo para da se i taj proces dovrsi, a ovako dobro sto je i ovaj golem posao napravljen.

  Steta koja je prouzrocena velikosrpskom agresijom broji se u milijardama eura.
  Odgovor

  Ime: Ante
  16.12.2012 02:05
  Ajd budi pametan odsteta i objasni nam koju ratnu odstetu, ali samo lagano i sa argumentima. Uzmi sve cindbenike u razmatranje pa nam objasni. Prvo razmisli o sukcesiji i koje koga time napao, zatim o zakonu bivse Jugoslavije i do kada je on vazio, pa ces vidjeti da je pitanje odstete sasvim kontraprodukativno za nas Hrvate. Dakle ne izleci iz prazne boce ako te niko nista ne pita.

  Ime: Mali djurica Grad: Novi sad
  12.12.2012 23:12
  ja bi volio znati kad cu ja i mojih nekoliko suseda srba iz knina da se vratimo nazad i ko ce nam napraviti kuce sto su porusene a sad zivimo u vojvodini a cujem se i sa onima iz kosova ima i tamo nekoliko hiljada ko odje u vojvodini a a cujem da nas najvise ima od nasih zemljaka iz knina i like najvise nas ima u BiH tj na regionu i gradovima republici srpskoj...kazu ovde da tamo ima preko 175, 000 iz bivse SAO krajine srba ...kad ce nas hrvatska vratiti nazad i dali ce nam EU popraviti kuce jer mi hocemo da idemo nazad jer nam je dosta ovde zivotinjskog zivljenja i diskriminacije

  Ime: Vasiljko Vukoje Grad: protjerani Dubrovcanin
  12.12.2012 22:45
  A u koju kategoriju spadaju protjerani iz svojih privatnih kuca i stanova kojima i dvadeset godina kasnije nema povratka, jer u tim stanovima zive ilegalci s falsifikatima. U rodmom Dubrovniku mnogi Srbi su, ako nisu prebijeni ili ubijeni, protjerani jos prije rata, i do danas se ne mogu vratiti zbog korumpiranih sudova. Ili, da jednostavno, kako kaze dr Puhovski, iskoristimo "nikad bolju poziciju Hrvatske" i krenemo svojim kucama, i pokusamo uci ako brave na vratima nisu promijenjene od 1991.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.