Dostupni linkovi

Drama u Tuzli: Spriječena zapljena žirantu za spas vlastite firme


Spriječena pljenidba imovine radnice Hotela Tuzla
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00

Spriječena pljenidba imovine radnice Hotela Tuzla

U Tuzli se u utorak odigravala drama jer su sudski izvršitelji došli zaplijeniti imovinu bivšoj radnici Hotela Tuzla koja je zajedno sa stotinjak kolega bila žirant za kredit kako bi se ovaj hotel sačuvao od stečaja. Hotel je u međuvremenu privatiziran, a novi vlasnik, iako je preuzeo i dugove Hotela, ne želi plaćati kredit. Tako su bivši radnici dovedeni u situaciju da ostanu bez ičega, a sud umjesto da ispita slučaj proglašava sebe nenaležnim.

Sabini Omić u utorak ujutro su sudski organi pokucali na vrata kako bi izvršili popis pred pljenidbu imovine. Međutim, u tome su ih spriječile njene kolege kojima također prijeti isto. Sabina Omić samohrana je majka dva sina od kojih je jedan bolestan. Žive od njene minimalne mirovine.

“Oni nek dođu. Ja sam evo otvorila vrata. Ali nakon njih, mene će neko mrtvu odavde iznijeti. Pa će valjda tad neko zbog ovoga odgovarati. Valjda tad prestane ova agonija”, kaže.

A 118 radnika podiglo je kredite kako bi spasili Hotel Tuzla od stečaja i ostali na svojim radnim mjestima.

Nevzeta Kovčić, sobarica Hotela, kaže da su radnici bili primorani potpisati kredit koji je Hotelu dala Hypo banka.

“Oni su nama prijetili svim i svačim. Prijetili da ćemo ostati bez posla ukoliko ne potpišemo. Međutim, ni Hypo banka nije smjela i napraviti to što su napravili, jer je Hotel već bio pod hipotekom. Ali to vam je sve korupcija, banditi i lopovi‘’, ogorčena je Kovčić.

Kredit je Hypo banka odobrila prije više od deset godina na zahtjev tadašnjeg direktora Orhana Fejzića. Fejzić kaže da je s bankom potpisao takav ugovor da u slučaju neplaćanja uzimaju Hotel, a ne imovinu radnika.

“Radnici ni za što nisu krivi. Svi ti krediti su uplaćeni na moj žiro račun, oni nisu ni vidjeli pare. Ja sam to prenio u Agenciju za privatizaciju i kupili smo Hotel. Kasnije smo ga prodali. U svrhu obezbjeđenja plaćanja tog kredita, ja sam potpisao u Hypo banci da u slučaju da radnici ne mogu otplaćivati kredit, banka uzme Hotel u svoje vlasništvo. Međutim, ni Hypo banka kao ni Agencija za privatizaciju nisu taj ugovor dostavili prilikom posljednje privatizacije Hotela”, tvrdi Fejzić.

Hotel Tuzla je privatiziran ponovno 2007. godine. Slovenačka firma RAM Invest kupovinom hotela kupila je i kredit. No, kada je došlo do ovrhe vlasnik je pobjegao u Sloveniju. Općinski sud je zatim počeo radnicima slati odluke o pljenidbi njihove imovine. Radnici su potom zatražili od suda da ispita cijeli slučaj, no sud se proglasio nenadležnim, iako u privatizacijskom ugovoru jasno stoji da u slučaju bilo kakvih sporova postupci se vode pred ovim sudom.

Pravni stručnjaci kažu da je ovo presedan, a neki to čak nazivaju i skandalom. U Općinskom sudu u Tuzli stečajni sudija Muhamed Kovač nam kaže da nije upoznat s ovim predmetom, međutim ipak tvrdi da radnici moraju vratiti kredit, a da pravdu traže pred pravosudnim institucijama u Sloveniji.

“Ja zaista nemam podataka na osnovu kojih bih ja vama ovdje sad mogao govoriti za podignute kredite radnika. Ako se Sud proglasio nenadleženim stranke imaju pravo žalbe. Tu odluku onda može samo donijeti neki viši sud”,

Muhamed Kalajlić radnik Hotela Tuzla pojasnio je da je kredit koji je na plećima radnika narastao na nekoliko milijuna maraka.

“U sudstvo smo najviše razočarani. Što ne podvuče crtu tko je dužan, zašto je dužan i zašto nije ispunio obavezu? Ovdje je jasno da neko s višeg nivoa osporava” – zaključuje Kalajlić.

XS
SM
MD
LG