Dostupni linkovi

Dogovor u Briselu: Milijardu evra za transportno povezivanje regije


Doboj, oštećeni put nakon klizišta
Doboj, oštećeni put nakon klizišta

Premijeri država Zapadnog Balkana su u utorak u Bruxellesu s povjerenicima EU postigli dogovor o investicijama u ključnu prometnu infrastrukturu koja treba povezati cijelu regiju. Unija je potvrdila da će za te projekte u konačnici izdvojiti milijardu eura.

„Poboljšanje regionalne suradnje i ekonomske stabilnosti je način poštovanja evropskih standarda i ispunjavanje kriterija za pristupanje EU. Taj proces bi našim građanima trebao donijeti boljitak i prije pristupanja u Uniju", stoji izmedju ostaloga u dogovoru postignutom u Bruxellesu. Premijeri država Zapadnog Balkana složili su se da su bolja povezanost u samoj regiji, i sa EU, ključni faktor za rast i otvaranje novih radna mjesta u regiji.

Riječ je o cestovnim i željezničkim vezama, koje bi vremenom trebalo da budu potpuno uklopljene u transportnu mrežu unutar EU, a povezivanje je planirano i riječnim i zračnim prometom.

Donald Tusk i Aleksandar Vučić u Briselu
Donald Tusk i Aleksandar Vučić u Briselu

Evropski povjerenik Johannes Hahn sa zadovoljstvom je ustvrdio da će EU kao prvi korak investirati 130 miljuna eura u projekt za koji će u konačnici tokom idućih nekoliko godina izdvojiti milijardu eura, kao što je to obećano prije nekoliko mjeseci na sastanku u Prištini.

“No ne treba zaboraviti da je promet tek jedan dio infrastrukture povezan s eneregetskim i drugim pitanjima. Postignuti dogovor je vrlo važan za mrežu koja će u konačnici povezivati cijeli Balkan.”

Hahn je takodjer istaknuo da je ovaj dogovor rezultat sastanka u Berlinu od prošle godine, te je najavio još jedan radni dogovor premijera Zapadnog Balkana u Beču 27. augusta.

Povjerenica EU za transport Violeta Bulc kazala je da dijeli stavove kolege Hahna zbog onoga što je postignuto.

Ovo je gotovo povijesni trenutak, i možemo se nadati da će i ostale teme vezane uz Zapadni Balkan rješavati na ovako otvoren i konstruktivan način. Ovo nije samo značaj moment za transport na Balkanu, već i za cijelu evropsku prometnu mrežu. Očekujemo da do 2030 imamo jedinstvenu, funkcionalnu i široku razgranatu prometnu mrežu.“

Na sastanku je prvi put bio i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. Nakon razgovora s povjerenikom za susjedsku politiku i proširenje, kao i kolegama iz drugih država Zapadnog Balkana izrazio je zadovoljstvo što će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupiti na snagu 1. juna. O budućoj suradnji u regiji, Zvizdić je istaknuo:

“Fokus će biti na daljnjem povezivanju BiH sa susjedima i sa EU, uključujući i transportnu mrežu, s akcenton na naš ključni prioritet, a to je autoput Vc , dalji razvoj energetske mreže i stavljanje svih drugih prirodnih resursa sa kojima raspolažemo u funkciju našeg ekonomskog razvoja, i naravno našeg etabliranja kao bitne i atraktive destinacije za strana ulaganja.”

XS
SM
MD
LG