Dostupni linkovi

Dodik suočen s Karadžićevim, ali i svojim prijašnjim riječima


Na haškom suđenju (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću ovaj tjedan je dvodnevni iskaz dao aktualni predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. On je kao svjedok obrane izjavio kako nije postojao plan zauzimanja i etničkog čišćenja dijelova Bosne i Hercegovine, kako bi se oni priključili državi Srbiji.

S druge strane, haško tužiteljstvo je u unakrsnom ispitivanju suočilo Dodika s govorima njegovog prethodnika - ratnog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića u kojima se vidi kako je rat planiran od strane srpskog rukovodstva te da se za njega željelo optužiti bošnjačko vodstvo Alije Izetbegovića.

Dodik je naime također u haškoj sudnici optužio Izetbegovića za rat, tvrdeći da za Karadžićeve planove – nikad prije nije čuo.

Haški tužitelj Alan Tieger suočio je Dodika s govorom Karadžića, datom u Predsjedništvu SFR Jugoslavije u Beogradu krajem 1991.godine, više mjeseci prije izbijanja rata u Bosni i Hercegovini 1992.godine.

U tom govoru je prema tužiteljstvu bilo vidljivo da se potezi predstavnika drugih nacionalnih zajednica, poput referenduma o nezavisnosti – koriste od strane vodstva bosanskih Srba - kao opravdanje za pokretanje, unaprijed planiranog rata.

„Mi smo napravili spisak popisa – 10 poteza u pravcu koji mi hoćemo, da rezultata bude. Ovo ostaje u Jugoslaviji Bosna, bilo kao cijela, bilo kao naši krajevi. Ali mi ih ne provodimo u djelo dok Alija (Izetbegović) ne zabrlja nešto. Kad Alija zabrlja nešto – mi realiziramo potez broj 5. I onda čekamo. Kad Alija zabrlja još nešto – mi potez broj 6. Gospodine Dodik, Vi ste rekli da Vama gospodin Karadžić nije nužno govorio sve o svojim planovima – ali ovdje vidimo što je on drugima govorio u to vrijeme o njegovim planovima – i kako te planove planira provesti u djelo", suočio je Dodika tužitelj Tieger.

Ne sjeća se skupštinskih govora o planovima

Dodik, koji je u glavnom iskazu tvrdio – da nije postojao plan vodstva bosanskih Srba za zauzimanje i etničko čišćenje bosanskohercegovačkih općina te njihovo pripajanje državi Srbiji, pravdao se tužiteljstvu da za to prije nije znao.

Milorad Dodik tokom svjedočenja
Milorad Dodik tokom svjedočenja

„Nisam bio na toj sjednici Predsjedništva (SFRJ). Ne znam za ovo, nisam imao priliku da se s tim upoznam. Očito ako je bilo na sjednici Predsjedništva onda je bilo. Ja nisam upoznat s nikakvim planom unaprijed, a ovo mi je više hipotetička priča – zabrlja pa uradimo 5, pa opet zabrlja ponovno pa uradimo 6", osporavao je Dodik svoja saznanja o predratnom planu.

Tužitelj Tieger potom je pročitao zapisnike ratnih sjednica Skupštine bosanskih Srba kojima je Dodik nazočio kao nezavisni poslanik. Pročitani su govori poslanika, Karadžića i predsjednika Skupštine Momčila Krajišnika – u kojima se potvrđuje kako su glavni strateški ciljevi, ostvareni od strane VRS-a, podrazumijevali zauzimanje i etničko čišćenje mnogih općina, pogotovo uz rijeku Drinu.

Tužitelj Tieger je suočio Dodika, tvrdeći da je morao kao poslanik u Skupštini - čuti za te planove.

„Ja sam rekao da nisam bio član SDS-a i to nisam mogao čuti. Ne sjećam se.... Tko je ovaj čovjek koji ovo govori, ja ga se ne sjećam.... Ne mogu se sjetiti datuma", glasila su opravdanja Dodika - za navodno neznanje o planovima izrečenim u citiranim govorima na Skupštini.

I Dodik prije optuživao SDS-ovce za ratni zločin

Na kraju unakrsnog ispitivanja tužitelj je suočio svjedoka obrane i s njegovom ranijom izjavom – u kojoj je i sam Dodik, kao tadašnji oporbeni zastupnik - optužio vrh Srpske demokratske stranke, SDS-a za ratne zločine, prognozirajući kako će zbog toga završiti pred Haškim sudom.

Dodik je potvrdio kako je to stvarno rekao, no također i pokušao ublažiti tu svoju izjavu – objašnjavajući kako nije mislio na sve istaknute SDS-ovce, već samo na pojedince.

„Neki su već odgovarali i iza toga stojim. I to je dio istine naravno. Ali ono drugo – kvalifikacija – svi vodeći ljudi, može se tretirati kao politička izjava. Ali bilo je onih koji su sudjelovali i sudovi su dokazali njihovo učešće u zločinima. I oni, kao što sam i ovdje rekao – trebaju biti kažnjeni. To će odrediti sud, ali meni se činilo da je bilo uključenosti ljudi koji su bili u vrhu“, naveo je Dodik, dajući tumačenje svojih prijašnjih riječi kao opozicionara SDS-u.

Suđenje generalu Mladiću za dvostruki genocid i ostale zločine VRS-a u Bosni i Hercegovini nastavit će se iskazom novog svjedoka obrane.

VIDEO LINK: Dio unakrsnog ispitivanja Dodika

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG