Dostupni linkovi

Doboj: Ponovno dizanje nacionalnih tenzija


Ilustracija
Ilustracija
U dobojskom SNSD-u nedavno je sazvana vanredna konferencija za novinare na kojoj je odbornik ove stranke u Gradskoj skupštini Danijel Gajić, bez ijednog dokaza za svoje tvrdnje, optužio dobojskog gradonačelnika Obrena Petrovića iz SDS-a kako želi da Islamskoj zajednici dozvoli izgradnju islamskog kulturnog centra u blizini centra grada.

Dobojski gradonačelnik je zbog toga podnio prijavu Okružnom tužilaštvu zbog osnova sumnje da je Gajić izvršio krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

Ova priča je, zapravo, još jedan bosanskohercegovački paradoks. Naime, članovi SDS-a, koji su imali apsolutnu vlast kada su sredinom 1992. godine u Doboju porušene sve džamije i katolička crkva, danas se bore protiv širenja nacionalne mržnje koju potpiruju oni koji su tokom rata u BiH bili klinci stari desetak godina.

Iako za svoje tvrdnje nije ponudio nijedan valjan dokaz, odbornik SNSD-a u Gradskoj skupštini Danijel Gajić, na vanredno sazvanoj konferenciji za novinare, otkrio je i lokaciju na kojoj će biti izgrađen islamski kulturni centar. Pokazao je i katastarske podatke tog zemljišta, te sebi uzeo za pravo da progovori u ime građana:

"Građani Doboja se boje da će na poljani kod Vatrogasnog biti sagrađen islamski kulturni centar. Klub odbornika SNSD-a poziva gradonačelnika Obrena Petrovića da se izjasni da li je obećao Islamskoj vjerskoj zajednici da na toj lokaciji gradi islamski kulturni centar", kazao je Gajić.

U svom izlaganju on ovo pitanje nije problematizirao iz urbanističke perspektive, kao odbornik zabrinut za sudbinu jedine preostale zelene površine u užem gradskom središtu. Uz tvrdnju o izgradnji vjerskog objekta, naveo je potpuno druge argumente.

"Skupština je legalizovala kupovinu glavnom imamu Gafić Bajri automobila u vrijednosti od 15.000 maraka. Odmah, na sljedećoj skupštini poslije toga, skupštinska većina je nagradila tog čovjeka članstvom u UO Centra za socijalni rad", tvrdi Gajić.

Ilustracija
Ilustracija
Lokalni parlamentarac tom prilikom nije govorio o odnosu lokalne vlasti i predstavnika ostalih vjerskih zajednica, koji su takođe korisnici budžetskih sredstava i drugih privilegija, niti je o tome govorio zbog zabrinutosti za javni novac u gradskoj blagajni. Istog dana, kada su pred novinarima iznesene ničim potkrijepljene informacije o izgradnji islamskog centra, to su demantovali zvaničnici Gradske uprave i Medžlisa Islamske zajednice Doboj.

"Grad Doboj nikada nije dobio nikakav zahtjev vezano za izgradnju takvog objekta. Čini mi se da ovim svim što se sad dešava neko pokušava da naruši dobre međunacionalne odnose u gradu Doboju, a ne znam šta postiže ili kome to treba", rekao je zamjenik gradonačelnika Dragan Vasilić.

U saopštenju Islamske zajednice navedeno je da, i kada bi postojala namjera, izgradnja vjerskog kulturnog centra na toj lokaciji ne bi bila moguća jer se radi o zemljištu koje nije u njenom vlasništvu.

Uprkos demantijama, širenje dezinformacija uzburkalo je nacionalne strasti u gradu. Na društvenoj mreži Facebook je formirana i grupa protiv izgradnje islamskog centra u Doboju, odnosno džamija u Republici Srpskoj, koja je istovremeno postala i platforma za veličanje Radovana Karadžića i Ratka Mladića, kojima se pred Haškim tribunalom sudi za najgore ratne zločine počinjene na evropskom tlu poslije Drugog svjetskog rata.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:24 0:00
Direktan link

Dobojski gradonačelnik iz SDS-a Obren Petrović je navode odbornika Gajića ocijenio je kao "raspaljivanje nacionalne i vjerske mržnje prema bošnjačkom narodu i islamskoj vjeri", te je protiv njega Okružnom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu zbog "izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti".

Gradonačelnik Petrović nije bio dostupan za komentar, dok je predsjednik dobojskog SDS-a Boris Jerinić o tome rekao:

"Hvala Bogu, nije se desio nijedan incident, ali ja vjerujem da su podignute međunacionalne tenzije. I mi ćemo tražiti krivičnu odgovornost onih koji su pokušali da uznemire građane."

Odbornik Gajić kaže da se njegov javni istup ne može okarakterisati kao izazivanje međunacionalne mržnje: "Ne može se tako posmatrati iz razloga što cijeli grad već mjesec dana priča o tome."

Dizanje nacionalnih tenzija

Da li je iznošenjem neistina učinjeno krivično djelo - sada će odlučivati Okružno tužilaštvo Doboj. Gotovo 20 godina poslije rata u ovom gradu se događa da je protiv širenja nacionalne mržnje aktuelni gradonačelnik, koji je sredinom 1992. godine, kada su u Doboju do temelja porušeni svi vjerski objekti osim pravoslavne crkve, bio jedan od šefova lokalne policije, dok nacionalne tenzije podiže odbornik koji u to vrijeme nije imao ni punih deset godina.

Javno iznošenje laži o temama koje bude nacionalne strasti kod građana može izazvati strah za sopstvene živote. Vrlo jasan primjer za to je mišljenje jednog Dobojlije koje smo zabilježili nakon niza potpuno neargumentovanih tvrdnji uz aktuelne proteste u Bosni i Hercegovini - o navodnim pokušajima dolaska demonstranata iz Zenice u Doboj, te planovima o naoružavanju učesnika demonstracija, koje su u medijima iznijeli zvaničnici Republike Srpske i samoproglašeni analitičari:

"To ne treba uopšte da prelazi kod nas i da nam dolaze. Nama ti ne trebaju."

RSE: Odakle znate da bi oni uopšte trebali doći?

"To se zna preko televizije, javna glasila to sve objavljuju, da su se Zelene beretke naoružavale i trebale nama autobusima doći, ali to nama ne treba."

RSE: Vjerujete li u te informacije?

"Vjerujemo - jer nemaju koristi da lažu. I ovi ljudi ovdje i muslimani govore da se oni spremaju da dođu ovdje da naprave kojekakve zločine."
XS
SM
MD
LG