Dostupni linkovi

Dnevnik: Hrvatski referendum o pravima manjina nije dobrodošao u EU


Biljana Borzan
Biljana Borzan
"Iako me javnost prepoznaje prvenstveno kao političarku, jer se tim poslom profesionalno bavim već sedam godina, volim su umišljati da sam najprije majka, potom supruga, liječnica i tek onda političarka. No, želje su jedno, a stvarnost nešto drugo", piše Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu iz SDP-a Hrvatske.

Rođena Osječanka, udana i majka dva sina, s kojima nastoji provesti što više vremena kada je kod kuće, tako reostaje malo vremena za drage hobije. Politički dijapazon u kome se kreće i djeluje također je prilično širok jer je i predsjednica osječke organizacije SDP-a, članica Predsjedništva stranke, bila je saborska zastupnica, a od srpnja ove godine je zastupnica u Europskom parlamentu.

Subota – 7.12.

Napokon je preda mnom gotovo cijeli vikend s obitelji u Osijeku. S mlađim sinom ujutro dogovaram jednu vožnju osječkim božićnim tramvajem. Međutim, uskoro stižu rođaci s djecom i vožnja tramvajem pada u drugi plan. Igra i zabava s vršnjacima draža mu je od tramvaja. No, zato "u program" upada stariji sin. Idući tjedan ga čeka ocjenjivanje iz njemačkog pa mama uskače u pomoć. Vježbamo njemački.
Nevjerojatno je kako poznanici, prijatelji i stranačke kolege osjete da sam u Osijeku. Telefon stalno zvoni. "Jel se možemo naći na kavi samo na par minuta?" – najčešće je pitanje. Budući sam davno naučila kako nema te kave koja traje "samo par minuta", nastojim sve odraditi telefonom. Međutim, onda ostaje mnoštvo neodgovorenih poziva i – onda sam opet u začaranom krugu.
Poslijepodne odlazimo u posjet mojim roditeljima. Nisam ih vidjela gotovo čitav mjesec. Dan završava ponovno s učenjem. Sada sam ja na redu. Naime, nedavno sam upisala tečaj francuskog, a pred oštrom učiteljicom se ne smijem pojaviti bez napisane i naučene zadaće. Ne trebam niti naglašavati da sam zaspala s knjigom...

Nedjelja – 8.12.

Još iz studentskog života mi je ostala navika ranog ustajanja, pa sam i nedjelju započela ranim ustajanjem i prebiranjem veša za pranje, a potom i peglanje. Akciju nedjeljnog ručka preuzimaju svekrva i suprug, a meni ostaje "sanitarno-spremalačka" akcija u kupaonici i dječačkoj sobi. Muž me stalno zafrkava kako će jednom sve snimiti i staviti na Face pod nazivom "glamurozni život euro-političara".
Poslije ručka mi je ostalo nešto vremena za pripremu uoči sutrašnje plenarne sjednice, pakiranjee za strazburški tjedan, potom radni vikend u Zagrebu i onda predbožićni tjedan u Bruxellesu. Djeca i obitelj ponovno će me vidjeti tek uoči Božića. Predvečer sjedam u auto i jurim u Zagreb jer sutra rano žurim na avion.

Ponedjeljak – 9.12

Radno mjesto zastupnika u Europskom parlamentu je Bruxelles, no jednom mjesečno na plenarne sjednice mi, asistenti i tisuće drugih zaposlenika putujemo u francuski grad Strasbourg. Cijeli taj putujući cirkus porezne obveznike košta oko 200 milijuna eura godišnje.
U Strasbourgu sam održala kolegij s asistentima na kojem smo napravili plan rada za tjedan i mojih izlaganja na sjednici. Ovaj tjedan ću, između ostaloga, govoriti o prostornom planiranju, eko inovacijama i reporduktivnom zdravlju što su teme mog Odbora za zaštitu okoliša, javno zdravstvo i sigurnost hrane EP.
Zasjedanje počinje u 17 sati, no prije toga održava se sastanak Grupe Socijalista i Demokrata, što je u osnovi klub zastupnika. Razgovarala sam s predjednikom grupe Hannesom Swobodom o situaciji u Hrvatskoj i rekao mi je kako je ogorčen radi najava kako bi se mogao održati referendum o smanjenju prava nacionalnih manjina. O tome je bilo govora i na sastanku Grupe.
Počela je plenarna sjednica, moje rasprave nisu na redu stoga odlazim na sjednicu Odbora za ekonomska pitanja u kojem mijenjam kolegu Marina Baldinija kao glasački zamjenik.

Utorak – 10.12.

Radni dan ujutro počinje oko 8 sati, ispred parlamenta nas dočekuje grupa prosvjednika s transparentima i ogromnim balonom u obliku pluća. Vjerojatno prosvjeduju radi duhanske direktive koju je EP donio u listopadu, nadam se zato jer nije dovoljno restriktivna.
Moja točka o Mehanizmu civilne zaštite brzo dolazi na red. Izražavam nezadovoljstvo smanjenim proačunom za zaštitu od katastrofa i zadovoljstvo što je jedan dio sredstava predodređen za intervencije van granica EU. Hrvatskoj će dobro doći kad bude gorilo u susjednim zemljama. Koristim priliku i pohvaljujem pilote i posade naših kanadera su gasili požare u Grčkoj i Portugalu.
Konzervativci su za tri glasa srušili izvješće o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima, razvikani Estrela report. Bilo je na trenutke gadljivo slušati debatu u kojoj su, uglavnom muškarci, ženama poručivali kako nemaju pravo raspolagati sa svojim tijelom.
Iz Osijeka dobre vijesti, stariji sin je dobio dvije petice i četvorku iz njemačkog, vikend repeticije su se isplatile.
Navečer sam imala prijem kod predsjednika EP Martina Schulza kojem sam uručila licitarski vijenac iz Osijeka s imenima svih europskih prijestolnica. Vijenac će visjeti na zidu njegovog ureda, velika je to čast za Osijek i Hrvatsku.

Srijeda – 11.12.

Prva jutarnja obveza je susret s hrvatskim novinarima, došli su predstavnici 24 sata, RTL-a i Novog Lista. Nastojimo što više informirati građane o našim aktivnostima kako se ne bi ponovila slaba izlaznost na svibanjskim izborima za EP.
Danas su aktualne jedna loša vijest koju smo očekivali i jedna dobra vijest kojoj smo se nadali. Loša vijest je otvaranje procedure prekomjernog deficita za Hrvatsku od strane Europske komisije. Nažalost, sve da već sljedeće godine Vlada predloži proračun bez proračunskog minusa, Hrvatska bi se još godinama morala zaduživati kako bi servisirala dugove i kamate na zaduživanje iz prethodnog desetljeća.
Dobra vijest je naravno zaključak eksperata Europske komisije kako je Pelješki most najbolje rješenje za povezivanje dubrovačke regije s ostatkom EU. U plenarci sam raspravljala o konvenciji o pravima radnika u domaćinstvu, a na dnevnom redu je bila i rasprava o direktivi o pomorskom planiranju. O tome sam u rujnu uložila prve amandmane u EP karijeri i neki su izglasani.

Četvrtak – 12.12.

Zadnji je dan Strasbourga, za Hrvatsku letim oko dva popodne. Situacija oko referenduma o pravima nacionalnih manjina je došla do mnogo eurozastupnika i krenulo se s potpisivanjem otvorenog pisma. Jutros je bila sjednica parlamentarne među-grupe za zaštitu nacionalnih manjina na kojoj se raspravljalo o referendumu i naporima Vlade i većine stranaka u Saboru da ustavnim promjenama cijelu stvar zaustave. Ono na što nisu računali incijatori referenduma je činjenica da bi se prag za dvojezičnost podigao ne samo za srpsku manjinu već i za Čehe, Slovake, Mađare, Talijane, Slovence…Blago je reći da zastupnici iz tih zemalja nisu sretni. Vjerojatno je i to razlog što je Karamarko napravio salto mortale po tom pitanju.

Petak – 13.12.

U Zagrebu. Veselim se odlasku u Sabor kako bi pozdravila bivše radne kolege. Posebice moje tajnice iz Odbora za zdravstvo čija sam bila predsjednica. U prostorijama kluba zastupnika SDP-a raspravljam o trenutačnoj situaciji u državi te aktima u proceduri. Navečer Ured za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizira otvaranje izložbe radova suvremenih hrvatskih umjetnika. Sutra smo u Tuhelju. Ovaj vikend neću vidjeti obitelj jer letim u Bruxelles već u ponedjeljak ujutro.
XS
SM
MD
LG