Dostupni linkovi

Đukanović i Dačić: Usponi nakon problema


Đukanović posle 10 godina u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:55 0:00

Đukanović posle 10 godina u Srbiji

Tokom prve zvanične posete Beogradu nakon 10 godina, premijer Crne Gore Milo Đukanović položio je venac na spomen-ploču ispred zgrade Vlade Srbije gde je 2003. ubijen premijer Srbije Zoran Đindić. Na traci na vencu piše: "Zoranu Đinđiću, prvom demokratskom premijeru Srbije, mom dragom prijatelju, Milo Đukanović, predsednik Vlade Crne Gore". Đukanović je poslednji put bio u Beogradu na sahrani Zorana Đinđića, a u utorak je obišao njegov grob.

Prethodno se sastao sa najvišim državnim zvaničnicima. Nakon čitave decenije, zastave Crne Gore i Srbije jedna uz drugu na kopljima ispred Palate Srbija, najviše počasti i intoniranje himni dveju zemalja. Tako je premijer Srbije Ivica Dačić dočekao predsednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića.

„Apsolutno nije bilo nikakvih spornih pitanja koja ne bismo mogli da rešavamo u dijalogu i ovo je još jedan veliki korak napred u razvoju naših bilateralnih odnosa“, rekao je Dačić.
Milo Đukanović polaže venac na spomen ploču ubijenom Zoranu Đinđiću
Milo Đukanović polaže venac na spomen ploču ubijenom Zoranu Đinđiću

Đukanović je saglasan sa domaćinom.

"Radujem se da mogu podijeliti ocjenu sa premijerom Dačićem da su međudržavni odnosi Crne Gore i Srbije u stalnom usponu“, rekao je premijer Crne Gore.

Nakon niza godina koje su beležili napeti odnosi na liniji Beogard – Podgorica, posetu crnogorskog premijera, kao i svoju prethodnu posetu Podgorici, Dačić ocenio je istorijski važnom, dok je Đukanović poručio da između dve države nema nijednog ozbiljnog problema, a pogotovo ne nečega što je nalik nerešivom problemu.

„Nakon izvjesnih problema koji su nastupili kao posledica poznatih okolnosti kroz koje smo prolazili i kao dvije države i kao region u cjelini, ove generacije političkih lidera pokazuju potreban nivo odgovornosti u odnosu na ono što je istorijsko nasljeđe u odnosima Crne Gore i Srbije“, ocenio je Đukanović.

Dve zemlje, saglasni su, vezuju zajedničke vrednosti i ciljevi, a to je članstvo u EU. Dvojica premijera u Beogradu su potpisali i Sporazum o saradnji u kontekstu pristupanja EU. Na tom putu, „jedni druge treba da guramo“, rekao je Dačić navodeći da Srbija nema nikakve skrivene namere u odnosu na Crnu Goru ni po pitanju njene državnosti ni u odnosu na budućnost.

"Srbija želi najtešnje moguće odnose sa Crnom Gorom. Potrebno je da se relaksira neprirodna situacija u kojoj su odnosi između Srbije i Crne Gore bili opterećeni nepotrebnim pitanjima koja su bila u suprotnosti sa zajedničkim raspoloženjem između naroda", rekao je Dačić.

Zahlađenje odnosa između Srbije i Crne Gore, koje je nastuplio obnovom državnosti Crne Gore, kulminiralo je 2008. godine, kada je nakon što je Podgorica priznala Kosovo, Beograd prekinuo diplomatske odnose sa susedom i proterao ambasadorku Crne Gore iz Srbije. Iako, kako navodi, odluku Pogorice da prizna Kosovo i danas smatra pogrešnom, Dačić navodi da Srbija nema nameru da se zbog toga inati s Crnom Gorom.

"Taj problem u našim odnosima je nastao pre nekoliko godina. Ako smo normalizovali odnose sa svim zapadnim državama koje su priznale nezavisnost Kosova i koje su bile promoteri te nezavisnosti, nećemo valjda sa Crnom Gorom da vežabamo inaćenje. Mi smatramo da je to bila greška, ali je i greška naših rukovodstava što nisu predlagala rešenja", naveo je Dačić.


"Dobro se osjećam u Beogradu"

U razgovoru o dvojnom državljanstvu premijeri su konstatovali da dve države imaju različite koncepte za rešavanje tog pitanja i da je u ovom trenutku teško doći do kompromisa, ali da od toga, kako je naveo Dačić "ne treba praviti nikakvu dramu", dok je Đukanović naglasio da će se vremenom i sa sve manjim politizovanjem ovog pitanja otvoriti prostor za neka kompromisna rešenja.

Kada je reč o nacionalnim manjinama, dvojica premijera su razgovarala, kako su rekli, na zreo način.

"Srbija je zainteresovana za položaj srpskog naroda u Crnoj Gori, isto kao što poštujemo interesovanje Crne Gore za položaj crnogorskog naroda u Srbiji i zato motivišemo srpski korupus u Crnoj Gori da bude što aktivniji deo političkog spektra", rekao je Dačić.

Đukanović je podsetio da je vlada na čijem je čelu u nekoliko navrata uputila javni poziv srpskim partijama koje nisu bile tako sklone ovakvom državno pravnom statusu Crne Gore da uđu u vlast, jer bi to bilo dobro za političku homogenizaciju i razvoj unutrašnjeg poverenja u Crnoj Gori.

Govoreći o platnom prometu, premijeri Srbije i Crne Gore ocenili su da uspostavljanje direktnog platnog prometa između dve zemlje zavisi od zainteresovanosti komercijalnih banaka da rade taj posao.

Afirmisana je, rekli su, već unapređena policijska saradnja, o odbeglom narko bosu Darku Šariću nije bilo reči, ali to je, prema Đukanovićevim rečima, samo jedno od pitanja kojim se bave.

Premijer Crne Gore na kraju se obraćanja nije dao isprovocirati novinarskim pitanjem gde se oseća kao svoj na svome - u Beogradu ili u Zagrebu.

Svoj na svome se osjećam u Podgorici, ali jako lijepo se osećam i u Zagrebu i u Beogradu i u svim državama regiona. Srbija i Crna Gora su očekivano imale etapu u kojoj se nisu najbolje snašle i tada je na probu bilo stavljeno i tradicionalno nasljeđe dve zemlje, ali srećom, bez velikih posljedica. Sada vidimo efekte popravljanja odnosa i zato se zaista ovdje osjećam da sam među prijateljima," naveo je Đukanović.

Premijer Crne Gore sastao se u Beogradu i sa vicepremijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem.
XS
SM
MD
LG