Dostupni linkovi

Dječak koji je Podgoricu digao na noge


Ognjen Rakočević
Ognjen Rakočević

U Podgorici je u toku opsežna akcija potrage za dječakom Ognjenom Rakočevićem (11) u koju je uključen veliki broj građana iz svih crnogorskih gradova, policija i spasilačke jedinice. U crnogorskoj javnosti i na društvenim mrežama postoje zamjerke da policija nije u dobroj mjeri koordinisala dosadašnju potragu.

Trodnevna potraga za dječakom Ognjenom Rakočevićem koji ima autizam nije dala rezultate, pa je dječakov otac Branko apelovao je na crnogorsku policiju, posebno specijalnu jedinicu za potrage, da se više angažuju i koordinišu rad na terenu.

"Prošla su tri dana, svaki minut je bitan. Posebno bih pozvao pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova, da oni dođu kako bi koordinisali sa samom akcijom. Takođe, molim da se uključi što više ronilaca da probamo da pretražimo taj teren od mosta 'Milenijum' do Sportskog centra i dalje. To je neki moj apel i nadam se povoljnom ishodu", kazao je otac nestalog dječaka.

(RSE/Foto: Potraga za nestalim dječakom)


Sudeći po mnogobrojnim komentarima na društvenim mrežama, crnogorska javnost nije zadovoljna dosadašnjim radom policije, pa je od nadležnih traženo da se u funkciju potrage stave svi raspoloživi kapaciteti koje ima policija i nadležne institucije ne bi li potraga dala rezultate.

Ognjen Rakočević nestao je i noći utorka na srijedu oko 4.00 sata ujutru. Plavokosi dječak na sebi ima donji dio trenerke i bosonog je.

Veliki broj građana Podgorice, ali i drugih crnogorskih gradova, smoinicijativno se organizovao da traži dječaka tokom prethodne dvije noći.

Aplikacija koju su građani napravili radi bolje koordinacije
Aplikacija koju su građani napravili radi bolje koordinacije

Pored posebne Facebook stranice napravljena je i specijalna aplikacija za mobilne uređaje koja prikuplja podatke o lokacijama koje su građani pretražili.

Na velikom video-bimu u centru Podgorice je Ognjenova fotografija i brojevi telefona policije 122 i roditelja, koje treba pozvati, ukoliko neko od građana primijeti ovog dječaka.

Kotoranka Patricija Pobrić, koja živi u Podgorici, aktivno učestvuje u potrazi za Ognjenom, pa za RSE prenosi utiske sa terena od prethodne dvije noći i naglašava šta je to građanima nedostajalo na terenu.

"Prije svega, ta kordinacija od policije, komunikacija i vođstvo sa njihove strane bukvalno kao da ne postoji. Ne kažem da ne učestvuju, vidjeli smo neke jedinice i neke uniformisane ljude na terenu, ali to je sve na veoma malom nivou, a komunikacije bukvalno nema. To smatram najvećim problemom jer građani su tu, ali neki su neupućeni. Opasno je, može se i njima nešto desiti, djeca učestvuju u akciji traženja Ognjena", kaže Pobrić, te dodaje:

"Uglavnom, nedostaje ta centralizacija, to vođstvo od policije, kao što se to radi u standardnim procedurama za vanredne situacije ne vidimo da se primjenjuje."

MUP: Razumijemo nezadovoljstvo građana

Sugrađanka Patricija i ostali građani su od Upave policije zatražili da se u akciju uključe i specijalne helikopterske jedinice MUP-a. Međutim, rečeno im je, prepičava za RSE Patricija, da je za to potreban poseban zahtjev.

"Rečeno nam je da je procedura da se podnese pisani zahtjev. Malo je apsurdno da građanin treba da to radi nego smatramo da bi država to trebala sama po sebi da aktivira svoje kapacitete. Međutim, tražili su to od nas i sad će to da dobiju. Idemo da predamo taj zahtjev i nastavljamo potragu. Naravno, nedostaje oprema poput specijanih termo-vizuelnih naočara koje bi nam tokom potrage u noćnim satima značajno koristile, kao i psi tragači koji su specijalizovani, koje smo do sada pokušavali da nađemo. Ako i nešto od toga postoji u policiji, definitivno nije komunicirano da postoji", ističe Patricija Pobrić.

Press konferencija MUP-a povodom nestanka Ognjena Rakočevića

Jedanaestogodišnjeg Ognjena Rakočevića nema tri dana, a policija je u petak organizovala prvu konferenciju za medije.

Glavno pitanje novinara bilo je – da li se država kasno sjetila da u potragu uključi helikoptere, dronove, pse tragače i organizuje na stotine građana koji su samoinicijativno učestvovali u potrazi.

"Mislim da nije. Vi očekujete informaciju istog trenutka. Više stotina policajaca je angažovano od prvog dana", rekao je načelnik MUP-a, Radovan Stijović.

Stijović je na pitanje – da li će pozvati u pomoć kolege iz regiona koji su bolje obučeni – rekao da "nema potrebe za tim", jer su domaće snage profesionalno obučene.

Na nezadovoljstvo u crnogorskoj javnosti odgovorio je rukovodilac MUP-a, Duško Marković, koji je u Budvi rekao da je "moguće da su građani nezadovoljni radom policije, ali da MUP nije ograničio resurse u potrazi za Ognjenom".

"Znači svi naši resursi su angažovani. Ne samo Uprave policije (UP) nego i resursi MUP-a, prije svega, Sektora za vanredne situacije. Pokušavamo da obezbijedimo najbolju moguću koordinaciju i saradnju sa građanima kojima se ovog puta zahvaljujem na odzivu, zaista ozbiljnom angažmanu da ovu situaciju riješimo na najkvalitetniji način i po dječaka i po njegovu porodicu. Angažovani su psi tragači, uključili smo i korišćenje drona da pretražujemo teren, vršimo provjere kamera na prostorima i lokacijama gdje su, navodno, građani uočili dječaka. Nažalost, te provjere do sada nijesu potvrdile te informacije", navodi Marković, te zaključuje:

"Dakle, sve radimo. Moguće je da postoji nezadovoljstvo i mi to nezadovoljstvo razumijemo. U toku sam sa menadžmentom UP i imaću sastanak sa njima i tražiti dalje i dodatno angažovanje."

XS
SM
MD
LG