Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 08:53 CET

  Bosna i Hercegovina

  Djeca dočekala Novu godinu, Banjalučani pesimistični

  Proslava dječije Nove godine u Banjoj Luci, 31. decembar 2012.
  Proslava dječije Nove godine u Banjoj Luci, 31. decembar 2012.
  Tačno u podne u centru Banjaluke je proslavljena dječija Nova godina. Uz muziku i stotine šarenih balona, više od hiljadu djece je uz roditelje, bake i dede uživalo u programu namijenjenom najmlađima. Na istom mjestu, banjalučkom Trgu Krajine, stariji dočekati novu, 2013. godinu.
   
  Prohladan sunčani dan kao stvoren je bio za doček dječije Nove godine. Mame i tate, bake i dede doveli su  djecu da se na Trgu Krajine provesele uz program namijenjen najmlađima. 2012. godinu djeca su ispratila uz ples i muziku.

  I roditelji, bake i dede, čestitali su novu, 2013. godinu, želeći, prije svega, bezbrižno djetinjstvo najmlađima.

  A za odrasle, u Banjaluci se uveče priprema nešto skromniji doček nego prethodnih godina. Oni koji ne idu na organizovani doček u neki od banjalučkih lokala, a ne ostaje im se kod kuće, moći će sa zabaviti na Trgu Krajine uz domaće izvođače - Vanju the Frog, Balkan ekspres bend i Krajiške trubače.

  Kada je riječ o dočeku Nove godine građani Banjaluke koji imaju mogućnosti uglavnom se odlučuju da novu, 2013. dočekaju na nekoj od domaćih planina jer su aranžmani jeftiniji.

  Regionalna putovanja uglavnom su skuplja i kreću se od 390 KM, pa do 500 evra, a u agencijama kažu da je generalno potražnja za svim aranžmanima dočeka nove godine u odnosu na prethodnu mnogo slabija:

  „Relativno, cijene su kao i prethodnih godina. Nije bilo nekih većih poskupljenja. Zainteresovanost generalno, u odnosu na prošle godine, je manja.“

  „Što se tiče cijena, one su tu negdje, a čak su neki aranžmani jeftiniji. Što se tiče prodaje, negdje do 30, 40 posto je manja u odnosu na prošlu godinu.“


  Ocjenjujući godinu na izmaku, građani su nezadovoljni jer, kako kažu, ova godina je bila teška te iz tog razloga nemaju šta ni da slave.  I dok će političari sa svojim velikim primanjima Novu godinu dočekati na nekim od egzotičnih destinacija, obični građani će u toplini svojih domova uz skromnu trpezu ispratiti staru, 2012. godinu koja im, kako kažu, nije donijela ništa dobro, i dočekati novu, 2013., za koju nemaju puno optizma, ali, kako kažu, nada umire posljednja.

  Maja Bjelajac

  U skoro dvije decenije novinarske karijere, izvještavala i istraživala o temama iz kulture, politike i društva za najveće medije u Republici Srpskoj o od 2006. radi kao dopisnik RSE iz Banjaluke.


  Gojko Veselinović

  veselinovicg+rferl.org

  Radio u banjalučkim Nezavisnim novinama, te na BH Radiju 1. Izvještavao i istraživao o temama koje se tiču politike, društva, ekonomije i kulture. Od novembra 2012. je dopisnik RSE iz Banjaluke.

  Ovaj forum je zaključen
  Komentari
       
  Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.