Dostupni linkovi

Đakovica između vlasti Kosova i Srpske liste


Zgrada Vlade Kosova
Zgrada Vlade Kosova

Srpska lista je približila stavove sa vladajućim partijama, Demokratskim savezom Kosova i Demokratskom partijom Kosova, o povratku predstavnika ove liste u kosovske institucije, ali postoje još neki faktori od kojih će zavisiti jedna takva odluka, kažu rukovodioci ove liste.

Tokom poslednjih deset dana, oni su održali niz sastanaka sa koalicionim partnerima, kako bi se razmotrila pojedina pitanja, nakon što je Aleksandar Jablanović smenjen sa mesta ministra.

Jablanović, inače i predsednik Srpske liste, u izjavi za RSE kaže da još uvek nisu doneli definitivnu odluku i da ona zavisi i od nekoliko faktora.

„Jedan od najbitnijih zakona koji je u ovom trenutku pri parlamentarnoj proceduri je Zakon o osnivanju Specijalnog suda. Ali, Srpska lista još uvek nije donela definitivnu odluku o tome da li će se vraćati u institucije u Prištini. Što ne znači da je odluka bliže tome da se ne vratimo, već jednostavno Srpska lista treba izvestan period da pomiri neke suprostavljenike između naših koalicionih partnera i nas kao Srpske liste“, kazao je on.

A pored toga, Srpska lista takođe ima, kako je rekao, i jedan predlog za koalicione partnere – da pokažu spremnost i omoguće srpskim građanima da posete Đakovicu tokom Vaskrsa.

Aleksandar Jablanović
Aleksandar Jablanović

„Mi očekujemo da vlada uradi što je u njenoj moći kako bi omogućila onim ljudima koji su zainteresovani da za Uskrs posete svoja mesta, da to urade bez bezbednosnih problema“, kazao je Jablanović.

S druge strane, gradonačelnica Đakovice, Mimoza Kusari-Ljilja, u vezi sa tim kaže da teme koje se tiču svakodnevnice, kao što su posete Srba, trebaju biti deo diskusije više nego, kako je rekla, uslov Srpske liste.

„To je upravo zato što je Đakovica i zvanično najoštećenija opština tokom rata – sa brojem ubijenih i procentom načinjene štete. Pre nego što se uslovi sa nečim, za šta je potrebno vreme kako bi se prešlo iz jedne u drugu fazu, mislim da oni trebaju bezuslovno da se vrate u institucije, a ne da politizuju teme koje vladi stavljaju kao uslov, izdajući tako, pre svega, interes srpskog naroda“, kazala je ona.

Jablanović ipak insistira da ovo nije zahtev, već preporuka Vladi Kosova.

„To je više jedna sugestija, predlog našim partnerima kako bi mi osetili opušteniju atmosferu u odnosu od one kada smo odlučili da napustimo privremene institucije“, ističe Jablanović.

I poseta i protesti

Zvaničnici Vlade Kosova potvrđuju da poseta Đakovici nije predstavljena kao uslov „Srpske liste“ za njihov povratak u institucije. To kaže Bajram Gecaj, zamenik ministra za administraciju lokalne samouprave, ministarstva na čijem je čelu predstavnik Srpske liste.

„Omogućavanje pristupa svim građanima Kosova u sve delove zemlje – to je pitanjegarantovano Ustavom i zakonima Kosova, i mi ćemo se, kao Vlada Kosova, potruditi da se to desi. U svakom slučaju, znate da je u nekoliko slučajeva bilo protesta građana, koji su, takođe, garantovni Ustavom i pravilnicima Republike Kosova. Mi ćemo u takvim slučajevima delovati zakonskim putem, potrudićemo se da osiguramo pristup, ali, istovremeno, potrudićemo se da osiguramo i pravo građanima Kosova na protest“, naglasio je zamenik ministra, Gecaj.

On je, ipak, izrazio nadu da protesti neće biti nasilni, ali i da srpski zvaničnici na Kosovu, i u Srbiji, neće loše reagovati.

U svakom slučaju, Kusari-Ljilja, ocenjuje da sa takvim predlozima Srpska lista ne pokazuje razumevanje za stanovnike opštine Đakovica.

Verujem da građani Đakovice iza sebe imaju poprilično težak period, na koji predstavnici Srpske liste ne gledaju ni sa minimalnim razumevanjem, i idu toliko daleko da čak kažu da nemaju informacija o tome šta se desilo kod nas“, rekla je ona.

Upravo je jedna takva poseta Srba Đakovici dovela do smene Aleksandra Jablanovića, kada je on demonstrante koji su protestvovali i gadjali kamenicama nazvao „divljacima“. Ta njegova izjava izazvala je proteste i pritisak na Vladu Kosova da smeni Jablanovića, što se kasnije i dogodilo.Od tada su predstavnici Srpske liste zamrznuli učešće u kosovske institucije.

XS
SM
MD
LG