Dostupni linkovi

Dimitrovgrad: Pripreme za novi izbeglički talas


Dimitrovgrad, izbeglički punkt
Dimitrovgrad, izbeglički punkt

Od kada su zemlje na balkanskoj izbegličkoj ruti počele primenu novih tranzitnih procedura na hiljade migranata zaglavljeno je u blizini granice između Grčke i Makedonije nakon odluke da se tuda ne propuštaju državljani Avganistana.

Mnogi od njih pokušavaju da pronađu alternativne puteve za prolazak prema zemljama zapadne Evrope, a jedan od njih vodi preko Bugarske do Dimitrovgrada u Srbiji.

Iako, nakon pooštravanja režima propuštanja izbeglica na granici između Grčke i Makedonije, u Dimitrovgradu, preko koga vodi jedan od alternativnih pravaca, još uvek nema povećanog priliva migranata, u ovom gradu na granici Srbije i Bugarske se spremaju za moguće veće izbegličke talase.

Zoran Đurov, foto: Dušan Komarčević
Zoran Đurov, foto: Dušan Komarčević

Zoran Đurov, predsednik Opštine Dimitrovgrad, kaže za Radio Slobodna Evropa da će uz pomoć jedne nemačke humanitarne organizacije, iz bivše vojne kasarne biti izmešten prihvatni centar i povećani kapaciteti za prijem izbeglica.

“Ideja nam je i želja i da povećamo kapacitete za slučaj povećanog priliva izbeglica sa Bliskog istoka i da izmestio njihovo evidentiranje na drugu lokaciju na kojoj će biti smeštene i sve humanitarne organizacije, koje na bilo koji način žele da im pomognu, a naravno i da povećamo prijemne kapacitete na 70 do 100 ležaja, gde bi, u slučaju potrebe, oni mogli da borave par dana, a potom da napuste teritoriju naše opštine”, kaže Đurov.

Prema njegovim rečima, trenutno u Dimitrovgrad stiže manje izbeglica nego tokom letnjih dana, jer izbeglički putevi na ovom pravcu vode preko visokih planina na kojima još uvek ima dosta snega i dosta je hladno, zbog čega ga izbeglice izbegavaju.

“Taj broj varira od dvadesetak, trideset, pa nekeda i preko 100, ali u proseku dnevno u stanici naše Granične policije bude evidentirano 60 do 70 ljudi. Zbog toga kažem da se trenutno ništa neuobičajeno ne dešava sa izbeglicama”, kaže Đurov.

XS
SM
MD
LG