Nedjelja, 29. novembar/studeni 2015, 15:07 CET

Srbija

Dijalog Srbije i Kosova: Privremeno rešenje o carinama

Ivica Dačić sa Ketrin Ešton i Hašimom Tačijem u Briselu
Ivica Dačić sa Ketrin Ešton i Hašimom Tačijem u Briselu
U Briselu je održana četvrta runda političkog dijaloga predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.  

Prvi put se razgovaralo o severu Kosova kao zasebnoj temi, kao i o primeni ranije postignutih dogovora, pre svega o integrisanom upravljanju prelazima (IBM). Upravo zbog tema, za ovu rundu se govorilo da će biti i najteža. Razgovori su trajali pet sati, i kako je navela portparolka visoke predstavnice EU, Maja Kocijančić, bili su konstruktivni.

"Premijeri su imali dugu i konstruktivnu raspravu. Sastanak je trajao oko pet sati, što je najduže do sada. Raspravljalo se o dosadašnjem napretku u postignutim dogovorima,  posebno o implementaciji dogovora o integrisanim prelazima i uspostavljanju carina na četiri prelaza koja su otvorena od decembra", kazala je Kocijančić u izjavi za RSE.

Dodala je da je naravljen korak napred u boljem funkcionisanju i ispunjavanju dogovora o IBM. Razgovoralo se i o drugim pitanjima koja su identifikovana kao važna.

"Razgovaralo se o situaciji na severu Kosova, dogovorili su se da se vrate ovim temama u februaru, kada će se premijeri ponovo naći u Briselu u novoj rundi pregovora".

Na pitanje da li će se uskoro na prelazima moći naći carinici, Kocijančić je odgovorila da
dogovor iz Brisela znači da će u vrlo bliskoj budućnosti biti osmišljeno sistemsko rešenje u okviru kojeg će početi sa prvim konkretnim potezima u ovom pravcu.

RSE: Koliko sam razumeo, novac bi trebao ići u neki fond za razvoj koji će ustanoviti EU. Možete li nam to malo podrobnije objasniti?

Kocijančić: Tražimo rešenja koja mogu da da obezbede praktično funkcionisanje u ovom trenutku. Obzirom da će ovo biti sprovedeno u praksu u narednim danima ne bih davala konkretne detalje u ovom trenutku.

Iz kabineta Ketrin Ešton je u pisanom saopštenju potvrđeno da su dvojica premijera zaključila privremeni dogovor o naplati carina, akciza i PDV-a na prelazima.

"Imali smo dug i konstruktivan razgovor i dogovorili se da se radi intenzivnog dijaloga ponovo sretnemo u februaru, kada se nadamo da ćemo postići značajan napredak u skladu sa zaključcima Evropskog saveta iz decembra 2012", piše u saopštenju Ketrin Ešton.

Premijer Srbije je posle sastanka izjavio da je dogovoreno privremeno rešenje o naplati carina i otvorena tema severa Kosova.

"Dogovorili smo se da novac od naplate carina na prelazima ide u poseban fond za razvoj opština na severu Kosova, koji će biti formiran tripartitno, pod okriljem EU", rekao je Dačić.

Dodao je da je to rešenje privremenog karaktera i da tek treba utvrditi neke tehničke detalje, ali da je ovaj dogovor "u skladu sa nacionalnim interesom i stavom kosovskih Srba da ne plaćaju carine prištinskim institucijama."

Dačić je dodao da bi novac za fond, prema tom dogovoru, bio uplaćivan u jednu komercijalnu banku koju bi odredila EU. Režim za preduzeća koja su do sada bila registrovana na severu Kosova, neće se menjati, dodao je Dačić.

Dačić je rekao da je četvrta runda razgovora bila otvorena i da je "prvi put na jedan ozbiljan način otvoreno pitanje paralelizma institucija i specijalnog odnosa prema srpskom narodu koji živi na Kosovu".

"Paralelizam institucija je ono što dovodi do paralize čitavog sistema. Govorilo se o tome kako doći do institucija koje su zajedničke i prihvatljive i za Prištinu i za kosovske Srbe. Druga tema, usko vezana sa tom, bila je posebnost srpske zajednice na Kosovu. Svako je izneo neko svoje mišljenje o svemu tome. Ne može se očekivati da će se to rešiti za jedno veče, ali to su suštinska pitanja“, istakao je premijer Srbije.

Dačić je dodao da će o ovim temama biti reči i tokom budućih susreta, a prvi sledeći se očekuje u drugoj polovini februara i mogao bi da traje dva dana.

Prištinski mediji javljaju da je Tači posle sastanka saopštio da je postignut dogovor o carinama, koje će biti naplaćivane po kosovskom zakonu.

Takođe, KTV navodi da je Tači izjavio da je bilo reči o uklanjanju paralelnih institucija na severu Kosova, kao i da će "Srbima na severu biti data prilika da izaberu svoje legitimne predstavnike u lokalnim vlastima".

Ketrin Ešton je imala odvojene sastanke sa Dačićem i Tačijem. Dačić i Tači su u Briselu razgovarali i sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Filipom Rikerom, koji je u Stejt departmentu zadužen za Balkan.
Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: Serdjo
18.01.2013 18:00
Prisustvo Mr Rikera u Briselu obecava ozbiljnost razgovora. Za sve ono sto se Dacic izbori za Srbe na severu Kosova,dobice i Albanci sa juga Srbije /Presevska dolina..../. 3(tri) varosice su na severu Kosova -3(tri) varosice su na jugu Srbije.

Ime: Petar
18.01.2013 15:11
Western osmijeh (u političara) podrazumijeva da političar razvuče usle kao kad se izgovara engleska riječ - cheese (sir) tako da se dobro vide bijeli zubi (a najčešće su to neki tip montažnih zuba), i da tako glume zadovoljstvo, vedrinu, i te bolje osobine.
Očigledno je, ako je po tome gledati, da je Dačić bliži Evropi jer Taći koristi isključivo Azijatski stil smijanja, što se vidi i na gornjoj slici, mada mu to po đedu Radosavu Daniloviću nije moglo doći.
Da nije radio ono što je radio u OVK mogao se dobro afirmisati u Srbiji a ovako Bog zna šta će se bivati.

Ime: pesimist Grad: pes
18.01.2013 13:30
Evo, jos jedna runda be ikakvoga pomaka .... kao nesto se dogovorili a onda izjave za javnost po kojima imam osjecaj da jedan i drugi nisu bili na istom sastanku. To se desava kada se sve ovo radi bez ikakvih dokumenata onako usmeno. Glupost koja samo dovodi do jos vecih problema. To treba da se dogovore, da se stavi na papir i onda u skupstinu Kosova i Srbije na ratifikaciju. Pa onda kad se potpis stavi, to je to. Nema vrdanja.

Poslušajte: Program za Srbiju

Galerija

Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

Gaf nedelje

Audio Gaf nedelje: Poljubac čvrst, kao državni udar

Moglo bi se još pomisliti da bi na samitu u Zagrebu bilo dosadno da nije došao predsednik Srbije. To svakako nije istina, jer je sama Srbija sedmicu potrošila, još jednu, u izvrdavanju državnog udara. Sumnjate?
Dalje/More

Srpski s mukom

Hoću-neću, ili: Limiti političkog žongliranja

Odavno je primećeno da je tehniku vladanja Vučića moguće opisati kao permanentnu predizbornu kampanju, što se tumači time da je premijer kroz sada već dugogodšnje političko iskustvo shvatio da mu kampanje najbolje idu od ruke
Dalje/More
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Prva epizoda - Ulcinji
|| 0:00:00
...  
 
X
29.11.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je prva epizoda devetog ciklusa Serijala koja govori o mladima Ulcinja. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

Izbor urednika

Protest opozicije, uhapšen Aljbin Kurti

Kosovska policija saopštila da je privela 87 osoba, a da su prilikom hapšenja lidera pokreta Samoopredeljenje lakše povređena dva pripadnika organa reda...

Obama: Što je mnogo - mnogo je

Američki predsednik osudio jučerašnji napad vaternim oružjem u klinici organizacije "Planned Parenthood" u Kolorado Springsu, u kojem je ubijeno troje ljudi, uključujući i jedan policajac...

Erdogan se kaje zbog rušenja aviona

Predsednik Turske izrazio nadu da zbog incidenta, koji se dogodio u utorak, neće doći do dalje eskalacije napetosti između Turske i Rusije, što bi moglo da ima kobne posledice...