Petak, 29. april/travanj 2016, 11:52 CET

  Bosna i Hercegovina

  Devetnaest godina od rušenja: Stari most bio je najstariji Mostarac

  Obilježavanje 19. godišnjice rušenja Starog mosta, Mostar, 9. novembar 2012.
  Obilježavanje 19. godišnjice rušenja Starog mosta, Mostar, 9. novembar 2012.
  U jeku hrvatsko-bošnjačkog sukoba u BiH, 9. novembra 1993. godine, sa položaja Hrvatskog vijeća obrane, artiljerijskim projektilima je - nakon dvodnevnog direktnog gađanja - srušen Stari most u Mostaru, jedan od najvećih kulturno-historijskih spomenika iz perioda osmanske vladavine na Balkanu, prvobitno sagrađen još 1566. godine.

  Emir Balić je legenda Mostara i skokova sa Starog mosta. Osamdesetih godina prošlog stoljeća od Međunarodnog olimpijskog komiteta i predsjednika tog tijela Juana Antonija Samarancha dobio je pet zlatnih olimpijskih krugova. Emir opisuje šta je Stari most značio i šta znači generacijama Mostaraca:

  „Ovaj most koji leži dole ispod novoga Staroga mosta zaslužio je da mu se oda počast kao živom biću jer je on 500 godina služio generacijama i generacijama. Mi Mostarci smo bar u djetinjstvu njega zamišljali kao najstarijeg Mostarca i poštovali ga.“

  Mostarac Ibrahim Čorda prisjetio se kako se osjećao tog 9. novembra 1993. godine, kada je srušen Stari most:

  „Kao da mi je slomljeno jedno krilo najveće - jer nisam mogao da vjerujem da se tako nešto može desiti ovome starcu.“

  Tačno u 10 sati i 16 minuta, 19 godina poslije - uz zvuke ratnih sirena za oglašavanje opće opasnosti - nekoliko desetina učenika osnovnih škola simbolično su s vrha Starog mosta u Neretvu bacili zlatne ljiljane, a dvojica skakača - Admir Delić i Igor Kazić - izveli su skok na noge u nabujalu, hladnu Neretvu.

  Ceremoniji obilježavanja godišnjice rušenja Starog mosta prisustvovalo je nekoliko stotina građana, bivših boraca Armije BiH, članova Kluba skakača sa Starog mosta, te vijećnici Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara.

  Predsjednik mostarskog parlamenta Murat Ćorić kaže kako se godišnjica rušenja simbola Mostara obilježava kako bi se podsjetilo da su u tom ružnom vremenu postojali ružni ljudi koji su rušili grad i njegove spomenike.

  „I da je vrijeme da spoznamo da ljude trebamo osuditi i krenuti da se na Mostu dešavaju lijepe stvari, to je ustvari ponovo obnova Mosta, i da se ne isplati ruštiti nikakve mostove, pa ni mostove među ljudima jer oni ipak niknu kao feniks iz pepela“, navodi Ćorić.

  (VIDEO: 19. godišnica rušenja Starog mosta)  Najteži gubitak za Mostarce

  Semir Dizdarević se u izjavi za naš radio prisjetio trenutka kada je čuo da je Stari most srušen, ističući kako nije imao hrabrosti da dođe do mjesta s kojeg je mogao vidjeti šta se dogodilo:

  „Nisam htio da vidim kako izgleda Most. Jednostavno se u meni nešto kupilo. Tek sam četvrti dan napravio još taj korak samo da vidim - nisam htio sebi da vjerujem da je to tako.“

  Ćamil Šahović podsjeća kako je to bilo vrijeme svakodnevne pogibije velikog broja civila i vojnika u istočnom dijelu Mostara, koji je bio pod opsadom hrvatskih snaga:

  „Taj 9. novembar 1993. godine se nikada neće moći izbrisati iz sjećanja svih Mostaraca. Imali smo puno gubitaka tih dana, ali je taj gubitak bio možda i najteži – kao da smo izgubili nekoga najrođenijeg u našoj kući, u našoj familiji.“

  Jedan od poslijeratnih šampiona skokova sa Starog mosta, Samir Zukanović takođe se i dan-danas sjeća trenutaka kada je rušen Stari most. Rušenje Starog mosta posmatrao je iz jednog od mostarskih naselja koje se nalaze na uzvisini:

  „Naravno da se sjećam. Tad sam imao 14 godina. Gledao sam rušenje Starog mosta sa Šehovine sa koje se vidi i mjesto odakle je gađan Stari most i Stari most kad ga je udaraju granate.“

  Inače, rušenje Starog mosta dio je optužnice pred Haškim tribunalom protiv generala Hrvatske vojske Slobodana Praljka, kojem se sudi, zajedno sa još petericom civilnih i vojnih lidera ratne 'Hrvatske Republike Herceg-Bosna', u predmetu "Prlić i ostali".

  Prema nekim najavama, do kraja ove godine mogla bi biti izrečena presuda u tom višegodišnjem procesu. Očekuje se da se tom presudom konačno stavi tačka na špekulacije oko toga ko je odgovoran za rušenje Starog mosta.

  Sociolog Enes Ratkušić ističe kako je negiranje ratnih zločina, takoreći, trend na prostorima bivše Jugoslavije, te se tako, naprimjer, uprkos zvaničnim presudama i Krivičnog suda za eks Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde, negira genocid u Srebrenici. Ratkušić smatra kako su negiranja ratnih zločina, bez obzira na njihovu prirodu, normalna posljedica – kako se izrazio – klasičnih lakrdija koje se događaju u Haškom tribunalu.

  „Višegodišnja dokazivanja onog što je i slijepcima jasno uzrokuju jedno stanje koje dozvoljava da se u pribavljanju argumentacije poseže i za više nego apsurdnim dokazima, koji nemaju naikakvog smisla, bilo kakve uvjerljivosti, bilo kakvog razumnog uporišta. U tom smislu nema razlike između bombardovanja Sarajeva, ozmeđu genocida u Srebrenici i rušenja Starog mosta u Mostaru. Za svakim dokazom se ovdje može pribjeći i možemo čak doći u jednu apsurdnu sitauciju da neko sutra kaže da Stari most uopće nije srušen“, zaključuje Enes Ratkušić.

  Mirsad Behram

  Dopisnik je Radija Slobodna Evropa iz Mostara. U novinarstvu je od februara 1994. godine. Diplomirao na Fakultetu političkih nauka, studij žurnalistike u Sarajevu.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Katarina Grad: nepoznata
  10.11.2012 22:07
  Kamo sreće,da su srušeni svi mostovi,a da nitko nije stradao i nestao u tragicnom ratu šta se je dogodio i BiH. Kao šta se vidi na slici most je opet tu,ali ljudske patnje i stradanja pamt će se zauvijek.Zaboravi ste spomenuti da je Muslimanska vojska kupovala oružje od Srba da bi granatirala Zapadni Mostar..Molim vas pročitajte Balkansku Odiseju od Owena..

  Ime: Damir Grad: USA
  09.11.2012 21:29
  Dragi Mirsade Behrame, zelim da izrazim cudzenje (sto je jako blaga rijec na stvarno osjecanje) i Vama i mnogim drugima koji rade isto ono sto Vi ovdje uradiste. Moje "Cudzenje" se odnosi na pocetak ovoga teksta koji pocinjete sa "U jeku hrvatsko-bošnjačkog sukoba u BiH...". Dakle, dragi i postovani Mirsade, moje cudzenje dolazi odatle da znam da i Vi licno dobro znate da se nije radilo o samo hrvatsko-bosnjackom sukobu u BiH nego da se radilo o tome da je Tudzman Franjo poslao sve sto je mogao poslati iz Hrvatske sa ciljem da se osvoji 10 metara sa 700 metara Santiceve i Cernice i izbije na Neretvu koja je trebala biti granica necega sto je Franjo zamislio. Cudim se dakle, potpuno mi je nejasno i ne vidim nikakve logike, kada cujem kako, i inteligentni BH novinari, govore o gradjanskom ratu, o Vojsci Republike Srpske.... bez da bilo ko spomene Srbiju i vojsku iz Srbije, komandovanje iz Srbije, snabdjevanje... AGRESIJU na Bosnu od strane neke druge drzave. Kakvi gradjanski ratovi? Kakve su to stvari i da li ste svi Vi svijesni koliko se hiljadama ubijenih, silovanih, koliko se i sami sebi ismijavate pricajuci o nekakvom gradjanskom ratu. Da li Vi mislite da neko trazi od Vas da to govorite? Da li je u Vama nekakav strah i mislite da necete mozda povrijediti neciju dobru dusu tamo preko Drine sto cete reci ono Vi u stvari znate? Da li je jedna pametna propaganda masinerija (uglavnom iz Srbije) napravila od Vas novinare koji danas naprasno "zaboravljaju" ko ih je najsvirepije ubijao? Kakav god da je razlog zbog kojeg Vi govorite to sto govorite, zelim da znate da to izaziva i vrijedjanje zrtava, i napad na drzavu BiH, i na kraju ako hocete i kapitulaciju na koju Vas u stvari niko i ne tjera. Da bi buduce generacije u Bosni zivjele u miru potrebno je da znaju da se nismo mi bas tako izmedju sebe potukli i da se tu radilo o gradjanskom ratu. Ako niste svijesni da je bas toliko vazan ovaj "detalj", dobro razmislite o njemu. Siguran sam da ste dovoljno pametni da cete jednostavno zakljuciti da od tog "detalja" zavisi mirna buducnost u Bosni. A znam da je Vi hocete. Srbija prvenstveno, a potom i Hrvatska, treba da uce svoju djecu o ulozi Hrvatske i Srbije ne samo u proslom ratu, nego i ranije. Ne budite naivni i shvatite da se radi o kontinuitetu politika jer prije Tudzmana i Milosevica su se desili Cvetkovic i Macek. Ovakvim neodgovornim ponasanjem dozvoljavate nekim novim Milosevicima i Tudzmanima da pocnu koracati onom zemljom. Ovim se ne obracam samo Vama nego mnogim drugima koji, zbog ovog ili onog razloga, rade isto sto i Vi ovdje radite. Treba da znate da ste slobodan covjek i da je to tako dok god Vi sami zelite da budete slobodni. One koje su ubijali i silovali, drzavu BiH nikada nisu zeljeli da vide slobodnom. Vas niko u tome danas ne sprijecava. Vi ste slobodni.
  Odgovor

  Ime: Joxa Grad: Chapel Hill
  10.11.2012 17:32
  Gospodine Ejupe Ganiću,
  Možete molim Vas da mi objasnite ko je AGRESOR u onom bošnjačko-bošnjačkom sukobu koji se desio u zapadnoj Bosni?
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  10.11.2012 18:17
  Joxa@Znas ti to bolje od nas Joxa,a pitas.Agresor je isti onaj koji je poslao Arkana,Stanisica, kapetana Dragana i"crvene beretke"u ispomoc F.Abdicu.Nadam se da znas odakle su dosle te spodobe?Iz Avganistana nisu dosli,to je sigurno.Mozda iz Srbije,ha,sta ti mislis Joxa?
  Odgovor

  Ime: Joxa Grad: Chapel Hill
  11.11.2012 19:36
  Ja mislim da je Fikret agresor, ha, Morgen jel' tako?
  Mišljenja sam također da svatko ko nije pod zastavom SDA je isto tako agresor, ha, Morgen šta ti misliš?
  Što Nele kaže:"Kiki je znao da je ta priča k....!"
  Odgovor

  Ime: Nikola Grad: Srbija
  10.11.2012 15:19
  Apsolutno je tačno da Srbija treba da uči svoju decu o ulozi koju je imala u raspadu Jugoslavije, i šta je sve rađeno u ime Srbije tada. Nažalost, moraće da prođe još vremena da bi se to dogodilo, ali istina ne može da se krije.
  Most nisu srušili Hrvati, srušili su ga idi(j)oti, a oni nemaju nacionalnost.
  Odgovor

  Ime: P. A.
  10.11.2012 07:37
  Razumijem ogorcenost, ali ni tolika ogorcenost ne moze biti opravdanje za brkanje pojmova. U komentaru se sve vrti oko gradjanskog rata. Pa kakav je bio ako ne gradjanski? Da nije bio oslobodilacki? Da nisu mozda svi zajedno i muslimani i Srbi i Hrvati Mostara ustali u odbranu od napada izvana? To sto su Tudjman i Milosevic ogranizovali, je uzrok rata, a to da su se gradjani Mostara poceli ubijati medjusobno, jeste po definiciji gradjanski rat. Sve ostalo su ostrascene neistine.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  10.11.2012 18:35
  P.A.@Mnogo se ti pravis naivan.Gradjanski rat je,kada se sukobe drzavljani iste te drzave,ali kada unutrasnjim pobunjenicima u pomoc priteknu njihove maticne drzave,znas li naivcino kako se to zove?Kratko,jasno,to se zove agresija,naivcino!
  Odgovor

  Ime: Ala
  11.11.2012 10:49
  A sta je sa Jugoslavijom? Zaratili su narodi i gradjani drzave Jugoslavije, naivcino!!!
  Odgovor

  Ime: El Munjo
  11.11.2012 13:10
  Sta je sa Jugoslavijom ??? Sto veca Jugoslavija -to manja Srbija (za vrijeme Tudjmana Hrvatska) odn sto manja Jugoslavija -to veca Srbija (odn Hrvatska).
  Milosevic i Tudjman su pljunuli na Jugoslaviju u koju su se toliko kleli jer nisu uvazavali nijedan narod koji nije bio srpske odn hrvatske nacionalnosti.
  Odgovor

  Ime: Marko
  09.11.2012 23:45
  "... AGRESIJU na Bosnu od strane neke druge drzave...."

  Samo se pitam koliko ce jos Bosnjaci (specijalno iz dijaspore) - drliti ovu istu laz?
  I jos se cude kao ovaj "Damir", zasto pisac ne koristi (vise) ono sto je on navikao da cuje.
  Pa mozda zato Damire, sto je to sto pricas i tvrdis - obicna budalastina ili bolje receno "standardna mantra".

  Cak i u Mostaru - jasno je da su i sa jedne i sa druge strane ratovali mahom - Mostarci. To i nista drugo, jeste JEDINI razlog - da upravo niko nije zauzeo ono sto je htio.
  A isto vazi i za cijelu teritoriju BIH.
  Odgovor

  Ime: Mostarac
  11.11.2012 01:57
  "Cak i u Mostaru - jasno je da su i sa jedne i sa druge strane ratovali mahom - Mostarci."
  Ovo "mahom" ti je ispravno ali neizmjerljiva postavka. Samo da ti kazem tokom pocetka rata decko na ratistu smo zarobljavali te "Mostarce" rezerviste iz Crne Gore i Srbije a po licnim kartama ubijenih ih je cak bilo i iz Vojvodine. A sto se tice rata sa Hrvatima, Splicana, Zadrana pa cak i Rijecana je bilo direktno u sukobima sa nama. Toliko o neutralnosti Srbije i Hrvatske, prica za malu djecu. Srbija i Hrvatska su marile za suverenitetom BiH ko za lanjskim snijegom.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  10.11.2012 20:21
  Ne-druže Marko, govorite kako "Srbija nije učestvovala u ratu", kao da ste lični glasnogovornik dr. Mirjane Marković, a nemam razloga da sumnjam da o tom ratu nemate savršeno nikakve informacije sem onoga što ste čitali u JUL/SPS/DSS propagandi.

  Nasuprot Vama, mnogi komentatori su bili u prilici da se informišu iz prve ruke, a na žalost, mnogi i više od toga.

  Ja sam se svim silama trudio da budem što je moguće dalje od tog rata (i jako sam ponosan na to svoje postignuće), ali lično poznajem više desetina ljudi iz Srbije, koji su kao pripadnici redovnog i rezervnog sastava JNA/VJ učestvovali u operacijama u BiH i imao sam priliku da sa njima rezgovaram o tome. Takođe, mogu lično da posvedočim o preletima aviona RV preko Drine u leto 1992-ge, jer sam bio u prilici da ih posmatram danima (a mogao bih se zakleti da na bosansku stranu nisu bacali bombone).

  Predlažem Vam da se vratite u rupu i prestanete da zagađujete ovaj forum svojim jeftinim i gadnim lažima.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  10.11.2012 18:55
  Marko@Markane,u tu tvoju mantru vjerujete samo vi Srbi,niko vise.Ako je to tako kako ti kazes,sta ce tri korpusa JNA u Bosni pocetkom rata?Ko je bombardovao selo Ravno u jesen '91(kada rat u Bosni nije ni poceo)kojom prilikom je ubijeno 35 civila?Markane,znamo mi veoma dobro ko je prvi poceo da granatira Mostar,a tek poslije JNA bombardovanja,uslijedili su napadi HVO-a,potpomognuti od strane HV bojovnika.Znamo mi za onaj famozni dogovor Tudzmana i Milosevica o podjeli Bosne,koji se desio u Tikvesu(Hrvatska) '91 godine.Markane,niti je neko lud,a niti zbunjen,a da nije upoznat s tim podacima.
  PS.Ubise vas stenogrami,Markane!
  Odgovor

  Ime: Damir Grad: USA
  10.11.2012 17:06
  Upravo zbog mnogih slicnih fasista Markane, i ovaj i jos pojedini novinari ce shvatiti da govore opasne neistine koje je propagirao Karadzic - gradjanski rat, manje-vise svi isto krivi. Nego care Markane, SVI ZNAJU da je Srbija napala i Sloveniju i Hrvatsku i Bosnu i Kosovo. Ne znam kako se moze desiti jednom novinaru da prica o nekakvom gradjanskom ratu. Dakle, bez oruzja nam niste oduzeli ni pedalj zemlje. To sto ste etnicki potpuno ocistili od Muslimana i Hrvata jedan dio teritorije ce se nadomjestiti za 30-tak godina normalnog zivota. Ne samo da niste oduzeli pedalj nicije zemlje, nego ste izgubili skoro sve sto mogli izgubiti, ukljucujuci i Kosovo. Nakon svih gubitaka i siromastva, i dalje imate bolesnika koji misle da ce neko povjerovati vasim lazima. Kada sam rekao da ste izgubili SKORO sve, mislio sam na Vojvodinu. Ako nastavite sa takvim ponasanjem i lazima izgubit cete i Vojvodinu. Vi niste u stanju da to vidite jer ste zauzeti lazima i mislite da ce neko povjerovati vasim gradjanskim ratovima, da ce neko povjerovati kako u Srebrenici nije bilo genocida i slicno. Na kraju cete zbog Vase mrznje izgubiti i Vojvodinu. I to nece biti najgore. Tek nakon toga ce doci nesto najgore. Poceti cete se ubijati unutar te male Srbijice izmedju sebe. Vasa mrznja ce Vas dovesti do toga, a ne EU, USA... Hajde sada uljudite se na dva dana i cestitajte Obami na izboru, a onda nazad u ljusturu i nastavite mrziti.
  Odgovor

  Ime: Hajric Grad: NY
  10.11.2012 17:01
  E Marko bolan I ne bio,pa vi nema sta niste pokusali na svjetu,da unistitet Mostar I Mostarce u njemu I nije vam se dalo.Sramota pitam se kako ce rvoje djete razmisljati kad jednom spozna Istinu ,sta ste to radili I u njihova imena.Sramota Marko,dobro znas da je Armija BiH jedina legitimna vojna sila bila I da ste vi tj HZ HB I Vs Rs bili paravojna formacija,I ne pitas se sto se mi javljamo iz vana,mislis da smo svojom voljom morali bjezati sa svoje dzedovine.Istine semi bojite Marko a mi tu istinu svaki bozi Dan ponavljamo I sirimo diljem zemaljske kugle,jer ima nas protjerani na svim merdijanima svjeta, a hvala bogu I NASA djeca znaju zbog cega su I'm roditelji I rodbina protjerani,poubijani silovani ,dobro znaju ko su ustase,ko su cetnici a ko su patriote tj Armija BIH,I neka te je sramota,ne mozete od istine pobjeci zapamti Marko
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.