Dostupni linkovi

Obama podiže ulog


Barack Obama
Barack Obama
Tekst: Der Spiegel, priredila: Sabina Čabaravdić

Svoj je drugi mandat Barack Obama započeo s mnogo više samopouzdanja. Na jednoj je press konferenciji objavio “rat republikancima”, uključio se u o debatu o oružju, te utvrdio pozicije glede budžetske krize. Sve si ovo predsjednik može dozvoliti jer su konzervativci satjerani uza zid.

Američki predsjednik koketira svojom usamljenošću u velikoj Bijeloj kući, jer, veli: “Moje su djevojčice sada starije, pa više ne žele provoditi sve vrijeme sa mnom”! I dodaje: “Moglo bi se desiti da ću uskoro trebati nekoga ko će sa mnom 'igrati karata”.

Ovo se lamentiranje desilo početkom sedmice, na završetku konferencije za novinare koju je predsjednik hitno sazvao povodom potpuno druge teme. Priča sa usamljenošću trebala je biti šala u vezi s izoliranim životom, ne samo u Bijeloj kući, nego i u Obaminom političkom životu, jer svi oko njega spekuliraju kako je distanciran.

Kako u svakoj šali ima pola zbilje, tako se i iz predsjednikove izjave može očitati da je spreman ući u obračun s republikancima. Dokazuje to rasprava o oružju, budžet, baš kao i novoimenovani članovi njegova Kabineta. Svim tim temama Obama kao da je svojim protivnicima dobacio: “OK momci, zaigrajmo partiju karata. Samo ja više neću pasti na vaše blefove”!

I to je zapravo moto s kojim će Obama 21.januara započeti svoj drugi mandat. Prkosna objava borbe republikancima koji su, ne obazirući se na novembarski izborni poraz, kroz fiskalnu krizu bespoštedno pokušali osujetiti predsjednikove napore.

Već desetljećima se u američkom Kongresu ponavlja ista priča o budžetu, i već desetljećima je isti scenario, bez obzira ko je u većini: demokrati ili republikanci. Prosto bi se podigla granica zaduživanja, pri čemu Kongres nije odobravao nove izdatke, nego samo pokrivao iznos koji je već odobren.

Ali ovoga puta su konzervativci nanjušili krv: beskompromisno ponavljaju da neće odobriti drastične mjere štednje. Govoreći “u ime naroda”, republikanci tvrde da se ne može podizati budžet, makar on bio namjenjen socijalnom i zdravstvenom osiguranju, a da se ne smanji državna potrošnja.

“Tržište će podivljati”

Obama se razbjesnio na ovu izjavu koja mu je samo plastično pokazala sljedeću moguću noćnu moru: odgadjanje penzija, vojnike bez plaće, smanjenje radničkih prihoda... “Ulagači iz cijelog svijeta će se pitati jesu li Sjedinjene države još uvijek sigurne za investicije?”, kazao je Obama.

Vlada SAD pokušava već sada smiriti nervozni Wall Street. Ministar finansija Timothy Geithner i Obamin glavni ekonomski savjetnik Gene Sperling razgovarali su u ponedjeljak s nekoliko izvršnih direktora velikih koncerna moleći ih za pomoć. Možda bi oni mogli nekako utjecati na republikance. Paralelno je šef Federalnih rezervi Ben Bernanke, u jednom radijskom intervjuu, zastupnicima poručio kako “Kongres mora raditi ono za šta i postoji!”

Sljedeća runda u klinču republikanaca i Obame je otvorena, jer već 1.marta na snagu stupa paket štednje “težak” oko 550 milijardi dolara. A već krajem marta dolazi na red finansiranje države.

Ali Obama u ring ulazi “napucan” novim samopouzdanjem, ojačan izbornim rezultatom i “slavom” koju je stekao izašavši kao pobjednik iz fiskalnog okršaja. Zato je odlučio i otvorenije ući u raspravu o oružju. Ovog je utorka radna grupa koju vodi potpredsjednik Joe Biden, iznijela prijedloge o tome kako smanjiti upotrebu oružja uključujući i zabranu poluautomatskog oružja, te strožu provjeru vlasnika oružja. Suprotno svim zahtjevima konzervativaca.

Kako god se okrene, republikanci su stisnuti uza zid. Bilo da se raspravlja o oružju ili nacionalnom dugu, javno mnijenje je na Obaminoj strani. On je svjestan da je politički odavno pobijedio. No, također zna da će nove prijatelje teško steći, pa bilo da su u pitanju i oni s kojima bi samo kartao.
XS
SM
MD
LG