Utorak, 24. maj/svibanj 2016, 09:58 CET

  Svijet

  Obama podiže ulog

  Barack Obama
  Barack Obama
  Tekst: Der Spiegel, priredila: Sabina Čabaravdić

  Svoj je drugi mandat Barack Obama započeo s mnogo više samopouzdanja. Na jednoj je press konferenciji objavio “rat republikancima”, uključio se u o debatu o oružju, te utvrdio pozicije glede budžetske krize. Sve si ovo predsjednik može dozvoliti jer su konzervativci satjerani uza zid.

  Američki predsjednik koketira svojom usamljenošću u velikoj Bijeloj kući, jer, veli: “Moje su djevojčice sada starije, pa više ne žele provoditi sve vrijeme sa mnom”! I dodaje: “Moglo bi se desiti da ću uskoro trebati nekoga ko će sa mnom 'igrati karata”.

  Ovo se lamentiranje desilo početkom sedmice, na završetku konferencije za novinare koju je predsjednik hitno sazvao povodom potpuno druge teme. Priča sa usamljenošću trebala je biti šala u vezi s izoliranim životom, ne samo u Bijeloj kući, nego i u Obaminom političkom životu, jer svi oko njega spekuliraju kako je distanciran.

  Kako u svakoj šali ima pola zbilje, tako se i iz predsjednikove izjave može očitati da je spreman ući u obračun s republikancima. Dokazuje to rasprava o oružju, budžet, baš kao i novoimenovani članovi njegova Kabineta. Svim tim temama Obama kao da je svojim protivnicima dobacio: “OK momci, zaigrajmo partiju karata. Samo ja više neću pasti na vaše blefove”!

  I to je zapravo moto s kojim će Obama 21.januara započeti svoj drugi mandat. Prkosna objava borbe republikancima koji su, ne obazirući se na novembarski izborni poraz, kroz fiskalnu krizu bespoštedno pokušali osujetiti predsjednikove napore.

  Već desetljećima se u američkom Kongresu ponavlja ista priča o budžetu, i već desetljećima je isti scenario, bez obzira ko je u većini: demokrati ili republikanci. Prosto bi se podigla granica zaduživanja, pri čemu Kongres nije odobravao nove izdatke, nego samo pokrivao iznos koji je već odobren.

  Ali ovoga puta su konzervativci nanjušili  krv: beskompromisno ponavljaju da neće odobriti drastične mjere štednje. Govoreći “u ime naroda”, republikanci tvrde da se ne može podizati budžet, makar on bio namjenjen socijalnom i zdravstvenom osiguranju, a da  se ne smanji državna potrošnja.

  “Tržište će podivljati”

  Obama se razbjesnio na ovu izjavu koja mu je samo plastično pokazala sljedeću moguću noćnu moru: odgadjanje penzija, vojnike bez plaće, smanjenje radničkih prihoda... “Ulagači iz cijelog svijeta će se pitati jesu li Sjedinjene države još uvijek sigurne za investicije?”, kazao je Obama.

  Vlada SAD pokušava već sada smiriti nervozni Wall Street. Ministar finansija Timothy Geithner i Obamin glavni ekonomski savjetnik Gene Sperling razgovarali su u ponedjeljak s nekoliko izvršnih direktora velikih koncerna moleći ih za pomoć. Možda bi oni mogli nekako utjecati  na republikance. Paralelno je šef Federalnih rezervi Ben Bernanke, u jednom radijskom intervjuu, zastupnicima poručio kako “Kongres mora raditi ono za šta i postoji!”

  Sljedeća runda u klinču republikanaca i Obame je otvorena, jer već 1.marta na snagu stupa paket štednje “težak” oko 550 milijardi dolara. A već krajem marta dolazi na red finansiranje države.

  Ali Obama u ring ulazi “napucan” novim samopouzdanjem, ojačan izbornim rezultatom i “slavom” koju je stekao izašavši kao pobjednik iz fiskalnog okršaja. Zato je odlučio i otvorenije ući u raspravu o oružju. Ovog je utorka radna grupa koju vodi potpredsjednik Joe Biden, iznijela prijedloge o tome kako smanjiti upotrebu oružja uključujući i zabranu poluautomatskog oružja, te strožu provjeru vlasnika oružja. Suprotno svim zahtjevima konzervativaca.

  Kako god se okrene, republikanci su stisnuti uza zid. Bilo da se raspravlja o oružju ili nacionalnom dugu, javno mnijenje je na Obaminoj strani. On je svjestan da je politički odavno pobijedio. No, također zna da će nove prijatelje teško steći, pa bilo da su u pitanju i oni s kojima bi samo kartao.
  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: M
  16.01.2013 19:27
  "... izvanredan instrument razgranicavanja od "banane": politicka elita SAMA razmislja o posljedicama ukidanja javne potrosnje ..."

  Hm...
  P.A.
  "Razmisljati" i "cvjece brati" - su razlicite stvari.

  Upravo iz gornjeg teksta se da zakljuciti:
  A) javna potrosnja - MORA biti fiinancirana od nekud!
  (drzava se jedino i iskljucivo financira: porezima, posudjivanjem, devalvacijom valute i pljackom drugih drzava.)
  B) svaka drzava (pa i "banane", tj. one specijalno!) - mora kada tad razmisljati o trosenju, tj "javnoj potrosnji".
  Jednostavno - ako NEMAS prihoda - od CEGA namjeravas "trositi"?
  C) premda SAD "elita razmislja" - NISTA ne cini da smanji javnu potrosnju.
  Upravo obrnuto! Predsjednik se jos i hvali i objavljuje “rat republikancima”, a sve da bi vec bankrotirali rezim i dalje trosio - ono sto unuci njihovih unuka - NECE MOCI vratiti.

  Razumljivo, SVAKA normalna drzava (pa i "banane") sa trosenjem NEZARADJENOG - kad tad dodje u probleme.
  SAD-rezim uz svesrdnu pomoc vojne industrije i "demokratije sile", nakon 1972 ima "specijalni status" jer se pare koji rezim stampa MORAJU (pod prijetnjom sile!) - koristiti kao valuta svjetske razmjene/rezervi.
  Zato su evo vise od 40 godina svi SAD-rezimi tvrdili "deficit doesn't matter" (tj. deficit im nije vazan).
  Naravno, od doba Nefertiti (pa i prije nje) - deficit (tj. trosenje vece nego zarada!) - je UVIJEK bio VAZAN!

  E sad, ocito je doslo vrijeme i da je i u SAD - "deficit vazan".
  Zasto? Pa zato sto je PROSLO VRIJEME financiranja americkih pljackaskih ratova po svijetu i bjesomucnog stampanja para, a uz prisilu da se "inflacija skladisti" u trezorima drugih drzava u vidu "dolarskih rezervi".
  Jos uviek anglosaksonska "main-stream" blebece lazi i propagandu, ali vrijeme je jako-jako-jako sitno...

  Bukvalno SVE drzave (ukljucujuci i marionetsku EU) - na sve moguce nacine RADE DANONOCNO (!) da se oslobode zelenog smeca zvanog US dolar.
  - Kina je vec odavno uspostavila bilateralnu razmjenu sa maom vaznih zemalja - direktno Yuan na lokalne valute (izbjegavajuci zeleno smece)
  - Evo juce je Kina cak napravila novo drzavno tijelo koje ce "posudjivati dolarske rezerve" (velikom brzinom naravno!) svim zaintereosvanim kineskim kompanijama, u cilju oslobadjanja od istih!
  - Rusija takodjer odavno i NE prodaje naftu u US dolarima, a i sve zemlje BRIKSa masovno skupljaju zlato i srebro oslobadjajuci se smeca;
  - Latinska Amerika (iskljucujuci marionetu Columbiju!) - vec odavno trguje BEZ zelenog smeca;
  - Njemacka juce zahtjeva svoje zlato NAZAD iz SAD...

  Sa druge strane:
  - nezaposlenost u SAD je vec odavno presla nivo Great Depresion, ali se statistickim lazima i propagandom pokusava prikriti pravo stanje;
  - svako CETVRTO dijete u SAD prima pomoc za hranu!
  - 99% gradjna je sve siromasnije, dok je jedan posto (bankari, vojno-industrijksi kompleks, privatni zatvori i "sigurnosne" agencije) postaju sve bogatiji.
  Naravno na stampanju dolara ("bail-out"), ratovima i uvodjenjem Orvelovskog sistema.
  - Administracija (vlada) se zaduzuje - od SAME SEBE (!) u preko 90% obveznica - tj. FED "kupuje" vlastiti dug;
  ... itd... itd...

  I pored svega toga, SAD rezim i dalje blebece o "javnoj potrosnji".
  Pa ako se vratis na onu tacku A) lako je zakljuciti:
  - prihodi od poreza drasticno smanjeni (nema koga oporezivati!)
  - posudjuje skoro iskljucivo "od same sebe" (a to budi siguran NECE jos dugo trajati!)
  - pljacka drugih drzava i ne ida bas najbolje (i u pljacku treba uloziti!)
  - devalvacija valute - ocito ostaje kao jedino "rjesenje".

  E sad o kakvom se "rezonu" ovdje radi i da li se u ovom slucaju radi o "banana" drzavi na stereoidima - zakljuci sam.
  Odgovor

  Ime: P. A.
  17.01.2013 05:55
  U svojoj fiksiranosti Amerikom, promasio si temu. Ti pises o tome da americka administracija radi NESTO (naopako naravno), a moja je poenta da oni - RADE.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  17.01.2013 18:31
  Ma, ne, drug "M" je nepromašiv!
  Kako ono kažu - za čoveka s čekićem, svaka tema izgleda kao ekser.
  Odgovor

  Ime: M
  17.01.2013 12:58
  Cuj "promasio temu"?
  Ti mora da se salis?

  Koliko vidim prica je UPRAVO u ekonomskoj situaciji, krizi, stampanju para i svadji izmedju US Kongresa i Predsjednika?

  Sa druge strane, ja sam ti na najjednostavniji nacim samo razlozio OPSTE poznate stvari, kao i obicnu "konvencionalnu" logiku (da se ne bubamo "ekonomsim terminima").
  ... E ti sad tvrdis "rade"...?
  Problem i jeste u tome sto TAKO "rade" i to ponajvise americki problem, a jasno je kao dan - postajace jos i veci.

  Medjutim ni ti ni ja, a zasigurno ni RSE - nemamo nikakve sanse da uticemo da predstojeca i neizbjezna dogadjanja.
  Informisati se dapace mozemo - i trebamo.
  Odgovor

  Ime: P. A.
  17.01.2013 15:45
  Drago mi je da si slozio samnom ("Problem i jeste u tome sto TAKO "rade".."). Sad mozemo dalje. Nasi nista ne rade osim za sebe. To je razlika od "banana" drzava. Sve ostalo sto ti rado "objasnjavas" u vezi sa potezima americke administracije, kada je reakcija na moj komentar, predstavlja promasenu temu i ujedno jasan znak tvoje opterecenosti.
  Odgovor

  Ime: M
  18.01.2013 15:55
  PA
  TEMA covjece (vjerujem da makar toliko razumijes) - NIJE tvoj komentar.
  TEMA je - uvodna analiza kao i fakta koja se na nju nadovezuju u ovom o cemu sam i ja diskutovao.

  To sto sam se nadovezao na tvoj koment, jeste samo replika na moje NE slaganje sa tvojim stavom, uz dodatna fakta koja NE odstupaju od uvodne analize.
  Uzgred...
  Rijec "objasnjenje" i nisi morao stavljati pod navodnike - jer citajuci tvoje komente, jasno je da ti je i ovo OBJASNJENJE previse novog stiva. Ocito je svaki fakt o uvodnoj temi za tebe - "opterecenje".
  Bez obzira na to - samo ti nastavi...
  Kad tad dodje vrijeme da nesto .... dodje i u glavu.
  Zdravi bili.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  17.01.2013 13:46
  Marko@
  Ne bih rekao da je to americki problem !? Ako pogledamo unazad i rezimiramo nekoliko stotina tvojih komentara,onda se stice dojam da je to iskljucivo tvoj problem .
  Odgovor

  Ime: M
  18.01.2013 15:44
  Jasare bola,
  Pa vec jednom sam ti rekao da si "fiksiran" ovom americkom RSE. Saraj malo covjece... pogledaj druge analize i forume...
  Saznaj cinjenice... Informisi se... Siroka je mreza...
  Evo rekao sam ti i ranije - NE moras ici na srpske, jer ces tvrditi da su "pristrasni"...
  Otidji recimo na hrvatski advance.hr (koji je jedan od najpopularnijih - na BALKANU!) pa tu pokusaj prodati tvoju pricu.
  Probaj i gledaj? Neces dugo cekati, vjeruj...
  Vidjeces kako ces "popularan" biti.
  Onda se vrati pa nam pricaj o SVOM vlastitom "problemu".
  Jel' posteno?

  Ime: P. A.
  16.01.2013 11:35
  Jedino sto ovdje (meni makar) upada u oci jeste ekonomsko rezonovanje. Po nekada se ljudi prepiru oko izraza "banana drzava". Pa jos ako neko sugerise da banana i komunizam idu nekako ruku pod ruku, onda se zitelji "iz banane" razzeste. A evo u ovom tekstu se vidi izvanredan instrument razgranicavanja od "banane": politicka elita SAMA razmislja o posljedicama ukidanja javne potrosnje, jer im uspjeh na tom planu daje ili oduzima sanse na sledecim izborima. "Banana politicari" moraju da primaju u goste svaka dva mjeseca MMF da im oni kazu da treba smanjiti javnu potrosnju, inace nema para. I to ih jedino moze uznemiriti (jer te pare zapravo idu njima), dok na izbore gledaju kao na dosadnu predstavu, recimo - operu.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva" u Cazinu i Velikoj Kladuši (1. dio)i
  X
  22.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima u Velikoj Kladuši. Voditelj je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.