Dostupni linkovi

Vestervele obišao demonstrante u Kijevu, nastavljena blokada zgrade Vlade


Gvido Vestervele, Vitalij Kličko i Arsenij Jatsenuk u Kijevu 4. decembra
Gvido Vestervele, Vitalij Kličko i Arsenij Jatsenuk u Kijevu 4. decembra
Više hiljada proevropskih demonstranata nastavilo je protest na Trgu nezavisnosti u Kijevu, kao i blokadu glavnih zgrada vlade zbog odluke vlasti da odustane od potpisivanja Sporazuma o pridruživanju sa EU i okrene se Rusiji.

Učesnici protesta postavili su na desetine šatora na trgu i visokim barikadama blokirali prilaz iz nekoliko ulica.

U međuvremenu, demonstrante je obišao šef nemačke diplomatije, Gvido Vestervele, koji im je poručio da su vrata Evropske unije za Ukrajinu i dalje otvorena.

“Imali smo konstruktivan razgovor tokom koga sam informisan o političkoj situaciji u Ukrajini. Naša poruka je jednostavna, ali jasna – Došli smo kao Evropljani kod Evropljana i Evropa nije ravnodušna na sudbinu Ukrajine. Promovišemo evropske verdnosti i vrata Evrope su otvorena za Ukrajinu.”

Nakon što je zajedno sa Vesterveleom obišao kamp protestanata, jedan od lidera opozicije Vitalij Kličko, inače bokserski svetski prvak u teškoj kategoriji, rekao je da demonstranti imaju podršku u Nemačkoj, u kojoj inače trenira:

„Drago nam je da sve što se događa, proevropski protesti, imaju veliki odjek, ne samo u Ukrajini već i u Nemačkoj. Svi podržavaju našu želju da u Ukrajini imamo evropske vrednosti, a jedna od njih je zaštita prava i sloboda svakog pojedinca“

O situaciji u Ukrajini, ponovo su se izjasnili i lideri Rusije. Premijer Dmitrij Medvedev i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenili su da su događaji u toj zemlji njihova unutrašnja stvar. "Pažljivo pratimo šta se dešava. To je unutrašnja stvar same Ukrajine", rekao je Medvedev u razgovoru sa potpredsednikom Ukrajine Jurijem Bojkom, dodavši da „računa na aktivizaciju saradnje sa Ukrajinom“.

Protesti u Ukrajini, koji su eskalirali tokom vikenda, počeli su 21. novembra kada je predsednik Viktor Janukovič obustavio pripreme za potpisivanje sporazuma o pridruživanju EU i najavio da će obnoviti aktivni dijalog sa Moskvom.
XS
SM
MD
LG