Dostupni linkovi

Demonstracije nasilne, specijalci pod istragom tužilaštva


Radosav Lješković pred saslušanje
Radosav Lješković pred saslušanje

Posljedice demonstracija opozicionog Demokratskog fronta 24. oktobra, ključne su teme posebne sjednice Skupštine Crne Gore na kojoj se raspravljalo o pitanjima kao što su, da li je reakcija policije na nasilje dijela demonstranata bila zakonita, da li je bilo prekoračenja ovlašćenja, ko je uspalio atmosferu, te kakve su političke i pravne posljedice čitavog događaja.

Odgovarajući na optužbe opozicije da je policija tokom demonstracija 24 oktobra prekoračila ovlašćenja, ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević je saopštio su demonstracije Demokratskog fronta bile nasile, a da je policija reagovala u skladu sa zakonom i primjereno datoj situaciji. Konjević je taj stav dokazivao činjenicom da je veliki broj kamera snimio događaj pred parlamentom kada je dio demonstranata napao policiju:

„Ja vam uporno govorim, povrijeđeno je 29 policajaca na 'mirnom skupu' kako vi kažete. Na mirnom skupu teško da može da bude povrijeđeno 29 policajaca. Na mirnom skupu teško da može da se pošalje poruka, da onaj ko ga organizuje ne može da kontroliše masu", odgovorio je Konjević.

Aleksandar Damjanović iz Socijalističke narodne partije je ukazao da je nakon razbijanja protesta došlo do prekoračenja upotrebe policijske sile. On je tražio imena policijskih službenika koji su tukli građane u drugim djelovima Podgorice, ali i imena onih učesnika protesta koji su pokrenuli incidente i napali policiju:

„Da dođemo do imena i prezimena policajaca koji su ukaljali časnu policijsku profesiju i koji su izvršili prebijanje nedužnih građana, novinara, predstavnika medija, uglednih ugostitelja u lokalima koji su kilometrima daleko od mjesta protesta, studenata, advokata koji su šetali ulicama koji su stotinama metara daleko od mjesta protesta, službenika čak i političkih partija itd.“, naveo je Damjanović.

Ministar Konjević je prethodno saopštio da je od 19 uhapšenih lica osam bilo sa fantomkama. On nije mogao da se jasno odredi da li je policija prekoračila ovlašćenja i uputio poslanike da sačekaju tužilačku istragu:

„Policija je bila u obavezi da obezbjedi stabilan javni red i mir u punom smislu. Da li je u tim postupanjima pojedinačno bilo prekoračenja službenih ovlašćenja? Ja sa pozicije ministra unutrašnjih poslova, bilo bi neozbiljno da prejudiciram. Meni je žao što se protestni skup završio na način na koji se završio, što je došlo do povrede bilo jednog policajca bilo jednog građanina. Ali tim stvarima se bavi nadležno tužilaštvo i ono će imati podršku svih nadležnih državnih organa", rekao je Konjević.

Ko je podgrijavao atmosferu

Dok je trajala rasprava u parlamentu u Osnovnom državnom tužilaštvu je saslušan komandant Specijalne antiterorističke jedinice Radosav Lješković zbog brutalnog premlaćivanja Milorada Martinovića u noći protesta.

Povod za hitno saslušanje komandanta SAJ-a je bilo ignorisanje zahtjeva Tužilaštva za dostavljanjem spiska policajaca koji su napali Martinovića. Kako su kazali iz Vrhovnog tužilaštva, zahtjevom je traženo da se dostavi pisani izvještaj o upotrebi sile, te da se identifikuju policajci koji su nanijeli teške povrede Martinoviću i oštetili njegov automobil.

Advokat Velibor Marković, foto: Savo Prelević
Advokat Velibor Marković, foto: Savo Prelević

Martinovićev advokat, Velibor Marković, koji je prisustvovao saslušanju Lješkovića, saopštio je novinarima da komandant SAJ Lješković nije sporio da su to uradili pripadnici njegove jedinice ali nije otkrio identitet policajaca koji su tukli Martinovića. Prema riječima Markovića, Lješković Tužilaštvu u toku sjutrašnjeg dana treba da dostavi spisak svih angažovanih pripadnika SAJ, koji su 24. oktobra bili na radnom zadatku.

Podsjetimo, dio podgoričkih medija je nakon premlaćivanja Martinovića objavio identitet velikog broja pripadnika specijalnih jedinica policije, što je takođe problematizovano kao nekorektno sa bezbjednosnog aspekta, kako ličnog tako i u svijetlu činjenice da pripadnici ove jedinice obično učestvuju u realiztaciji specifičnih i složenih zadataka bitnih za bezbjednost zemlje.

Tokom skupštinske rasprave otvoreno je i pitanje ko je sve podgrijavao atmosferu pred protest kada je došlo do incidenata. Aleksandar Damjanović iz SNP-a je ocjenio da je potpredsjednik Vlade Duško Marković svojim izjavama podstrekavao incidente:

„Kojim dokazima odnosno saznanjima raspolažete u smislu vaših izjava da je na protestima pokušan udar na Ustavni poredak Crne Gore? I da li osjećate ličnu odgovornost, odnosno da li se vaše političko djelovanje tokom mirnih protesta može dovesti u vezu sa podstrekavanjem incidenata i prekomjerne upotrebe sile prema tim građanima?“, pitao je Damjanović.

Potpredsjednik Vlade Duško Marković je odbacio ocjene iz opozicije i konstatovao da je prije protesta iznosio političke ocjene i upozoravao na posljedice:

„To su antidržavni protesti jer preuzimanje vlasti sa ulice je protivustavno, kao što i sami znate vlast se može osvajati samo na izborima demokratskim putem", odgovorio je Marković.

XS
SM
MD
LG