Dostupni linkovi

Tadić objavio rat kriminalu


Mi ćemo nastaviti da razvijamo prijateljstvo sa svim susednim narodima - Boris Tadić na svečanoj skupštini, foto Vesna Anđić
Mi ćemo nastaviti da razvijamo prijateljstvo sa svim susednim narodima - Boris Tadić na svečanoj skupštini, foto Vesna Anđić
Mir u regionu i borba protiv organizovanog kriminala ciljevi su kojima teži Demokratska stranka. To je sa svečane Skupštine povodom dvadeset godina od obnavljanja rada vladjuće partije u Srbiji poručio predsednik Srbije Boris Tadić, podržan i od funkcionera stranaka koje su u sunovrat odvele državu tokom teških devedesetih godina.

U pomalo futurističkoj atmosferi “Ekspo centra” u Novom Beogradu, tehno zvuke prilagođene svečanosti, prvi predsednik Demokrtske stranke Dragoljub Mićunović pozvao je okupljene rečima:

“Zamolio bih vas za jedan aplauz za demokratiju. Tako smo i počeli.”

Kao najviše dostignuće u dve decenije dugoj stranačkoj istoriji Mićunović je naveo to što demokrate nisu podlegle uticaju nacionalista.

“Dakle od samog početka mir je bio velika vrednost za Demokratsku stranku. I ona je, valjda, jedna od retkih većih stranaka koja nije imala ni dobrovoljačke garde, ni dobrovoljačke odrede, ni paravojne jedinice. Koja je odolela zovu nacionalnog populizma i svim ratničkim trubama”, rekao je Mićunović.
Svaki jubilej, pogotovo ove vrste, je bol.


Lider demokrata i predsednik Srbije Tadić insistirao je na nužnosti očuvanja stabilnog regiona uz napomenu da se ne radi o lakom zadatku.

“Danas imamo mir. A svi oni koji misle da je na Balkanu mir stanje samo po sebi i da se u miru na Balkanu rađamo, postojimo i nestajemo - varaju se! Za mir se moramo svakakoga dana boriti”, rekao je Tadić.

On je samouvereno izneo i sledeće poruke i obećanja:

“Dame i gospodo, mi ćemo nastaviti da razvijamo prijateljstvo sa svim susednim narodima. I ako smo jednom pokazali u teškim okolnostima solidarnost sa gradom Sarajevom u energetskoj krizi to ćemo činiti i u budućnosti. Mi ćemo izdržati sve kletve, izdržaćemo sve pretnje, izdržaćemo sve uvrede jer znamo šta je naša misija. Mi ćemo pobediti na sledećim izborima. Idemo i u reforme pravosuđa. Nikada u istoriji Srbije nismo imali ovakvu borbu protiv kriminala. Njima objavljujemo rat. Rat koji nećemo završiti. Njima objavljujemo rat, svima ostalima mir! Kriminalcima rat koji nećemo okončati dok ih ne počistimo iz Srbije kako bi smo građanima Srbije obezbedili bolju budućnost!”

PROŠLOST NIJE TEMA?

Tokom Skupštine prikazan je film o istoriji Demokratske stranke u kom se nisu štedele reči kritike na račun Miloševićevog državnog aparata i partije koju je vodio, iste one koja je danas sa Ivicom Dačićem na čelu koalicioni partner u Vladi.

“Režim je započeo krvavu bitku i zemlja je sve dublje klonula u rat. Zavladala je diktatura nasilja koja je ugrožavala svakog se suprotstavi drugačijim mišljenjem”, reči su pratećeg teksta odlomka iz filma.
Socijalisti na okupu - Slavica Đukić Dejanović, Žarko Obradović, Branko Ružić, Jovan Krkobabić

Funkcioneri Socijalističke partije Srbije iz prvog reda su posmatrali film. Razgovarali smo sa predsednicom Skupštine Slavicom Đukić Dejanović:

“Ono što je u filmu rečeno doživljavam u skladu sa dogovorom koji Demokratska stranka i Socijalistička partija Srbije imaju. Da su nam sadašnjost i budućnost zajedničke, ne samo kao zadatak, nego i kao ciljevi ka kojima težimo, a da će istorija oceniti prošlost. Kao i da naravno
Prošlost nijedna stranka ne može menjati.
prošlost ni jedna stranka ne može menjati niti ima pravo da to menja.”

RSE: A boli li vas sve što je u filmu rečeno? Čule su se vrlo stroge ocene o ratu, ratnim zločinima, izbornim krađama?

“Znate šta, naša partija je u prošlosti imala velike uspehe, a imala je i greške. Mi smo svesni i jednog i drugog i u skladu sa vremenom u kom smo, reformisani, mislimo da zaista treba ići na nove koloseke života i razvoja Srbije.”

Na poziciju koju danas socijalisti imaju u Srbiji osvrnula se i Ružica Đinđić, čiji je suprug Zoran Đinđić najveći deo svog političkog angažmana posvetio upravo razvlašćivanju Miloševića, a smatra se i najzaslužnijim za njegovo slanje u Hag.

“To je politika Demokratske stranke. Sad ne znam da li je to kontinuitet. A mislim da nije ako bi se nadovezali na politiku koju je vodio Zoran Đinđić i ’93. godinu kada nije ušao u koaliciju sa socijalistima”, smatra Ružica Đinđić.

"KOLEGIJALNA" IZNENAĐENJA

Svečanosti je prisustvovao veliki broj javnih ličnosti, ali dolazak ni jedne muzičke ili glumačke zvezde nije iznenadio koliko dolazak bivše Šešeljeve saradnice, danas partnerke Vojislava Koštunice i Velimira Ilića, liderke Narodne partije Maje Gojković:

“Stvar je političke pristojnosti i vaspitanja da u 21. veku, posle dvadeset godina borbe za višestranački sistem i za neke demokratske postulate shvatimo da je dobro da sarađujemo. Jer ako sarađujemo, ako smo toliko kulturni i lepo vaspitani da kada neko ima rođendan da dođemo na rođendan, to je dobar primer da pokažemo građanima Srbije da možemo da razgovaramo i da možemo da im budemo uzor kako to treba da izgleda.”

RFE: Mislite li da će vašim prisustvom ovde biti iznenađeni i partneri iz DSS-a i Nove Srbije?

“Ne znam, pretpostavljam da su i oni dobili pozivnicu. A neki put se i ja iznenadim, ali zato postoje ovakvi događaji da stvaramo lepa iznenađenja jedni dugima.”
Stvar je pristojnosti da dođete na rodendan.


Takođe, tokom svog govora Boris Tadić je više puta citirao ubijenog premijera i lidera demokrata Zorana Điniđića. Neke od njih emitovane su tokom Skupštine:

“Ja vam kažem gledajte u budućnost. Gledajte u budućnost i tamo ćemo se sastati vi i ja.”

O značaju koji za nju ima jubilej Demokratske stranke govorila nam je Ružica Đinđić:

“Znači mi to što se stranka razvija i ulazi u treću deceniju svog postojanja. Ali svaki jubilej, a pogotovu ove vrste je – jedna bol.”
XS
SM
MD
LG