Dostupni linkovi

Demokrate i naprednjake posvađao i Đulijani


Rudolf Đulijani i Aleksandar Vučić u Beogradu, 20. april 2012.
Rudolf Đulijani i Aleksandar Vučić u Beogradu, 20. april 2012.
U finišu izborne kampanje u Srbiji dve najjače partije, Demokratska stranka i Srpska napredna stranka, više vremena troše na međusobne napade nego na predstavljanje svojih programa. Iako demokrate svoje evropejstvo pokušavaju da predstave svojim najvećim kvalitetom, na ovim izborima se ipak neće sudbonosno birati između evrpskog i antievropskog puta Srbije.

To što kažu da naprednjak Tomislav Nikolić nije bolji kandidat kao da je jedini kvalitet demokrata i njihovog lidera Borisa Tadića. Ne ostaju dužni ni naprednjaci prozivajući dosadašnju vlast za brojne greške. Agresivnu stranačku borbu, primećuju i građani:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00
Direktan link



Ljute rivale uspeo je da posvađa čak i bivši gradonačelnik Njujorka Rudolf Đulijani. Naprednjaci su naime, u svakodnevnom dokazivanju da su prihvatljivi za Zapad pozvali u Beograd Đulijanija. On je doduše u svojstvu privatnog lica sa kandidatom SNS za gradonačelnika Aleksandrom Vučićem razgledao Beograd.

„Želim, pre svega, da kažem da sam veoma ponosan na činjenicu da danas sedim pored najpoznatijeg, rekao bih, legendarnog gradonačelnika Njujorka gospodina Rudija Đulijanija“, rekao je Vučić novinarima.

Ali, čak je i to iznerviralo aktulenog prvog čoveka prestonice i Vučićevog rivala i kandidata DS za još jedan mandat Dragana Đilasa koji je odgovorio da je Đulijani podržavao bombardovanje Srbije i da ne treba on da govori o budućnosti Beograda.

“Poštujem njegovu funkciju gradonačelnika Njujorka, njegovu uspešnost u tome, ali smatram da nije čovek koji treba da govori o budućnosti Beograda i o njegovom sređivanju. Ovi koji su ga doveli da pokažu projekat Beograd na vodi mogu da pokažu one uništene zgrade takođe kao deo projekta. Želim mu prijatan boravak u Beogradu i želim mu srećan put iz Beograda”, rekao je Đilas.

SNS je odmah reagovala ocenom da Đilasova retorika "zvuči kao da dolazi iz SRS".
To je samo poslednji primer kako izgleda ova izborna kampanja. Dovođenje u pitanje kredibiliteta suparnika kao da je glavni adut. A tv spotovi kojima se dva tabora uzajamno tuku kao da najavljuju sve negativnije obrise izborne kampanje.

“Tomislav Nikolić je mnogo puta dokazao da su mu postupci nedosledni, neodgovorni i nepredvidivi. Da li neko ko je spreman na ovako rizične poteze, ko je zarad vlasti spreman na sve može da vodi Srbiju. Opasno je kockati se sa budućnošću Srbije”, poručuje se u jednom spotu.

“Pre četiri godine slavili su zajedno svoje funkcije, privilegije, fotelje. Sada žive lepo. A ti?”, uzvraća se u drugom.

Plašenje birača

Ipak, ovde nije reč o klasičnoj negativnoj kampanji, smatra programski direktor CESID-a Đorđe Vuković, ali priznaje da ona jeste negde na ivici.

“Počela je delimično da se dešava negativna kampanja, pretpostavljam da su to za sada ove dve reklame koje imaju DS i SNS. I tu je možda ključni problem ne u tome što se to dešava nego što ni jedna državna institucija nije našla za shodno da reaguje, da li je to RRA ili RIK”, ocenjuje Vuković.

I dok je većina partija u svojim obećanjima, prema ocenama brojnih stručnjaka, podlegala naučnoj fantastici demokrate u velikoj meri igraju i na već oprobanu kartu, plašenja birača po sistemu - posle nas potop. Ekonomista Aleksandar Stevanović tako za demokrate uopšte ne može da kaže da su oni toliko podlegli naučnoj fantastici.

“Oni su podlegli žanru romana katastrofe pošto im se kampanja svodi na to da nam stalno govore da će biti katastrofa ako oni ne budu izabrani”, navodi on.

Za razliku od ranijih sudbonosnih izbora između jednog ili drugog puta Srbije, između evrpskog i antievropskog, ta dilema ostaje kao moguća, ocenjuje politikolog Jovan Komšić, ali kaže da više nije sudbonosna jer dve najjače stranke ne osporavaju principe, institucije i pravila igre EU.

„Bez obzira što smo mi zapljusnuti nizom tih predizbornih zađevica ja nemam utisak da treba da budemo previše razočarani karakterom predizborne kampanje budući da je ona znatno uljuđenija u odnosu na frontalne bitke ne svih protiv sviju, ali bitke jednog fronta protiv drugog fronta sa nuđenjem politike kao igre nultog zbira u kome ako pobedi jedna strana druga neće disati i obrnuto. Mi smo sada u prilici da nama političke stranke nude neke argumente koji treba da prevagnu da njih biramo na istoj ili sličnoj platformi. I vlasti sada računaju na našu iracionalnu odluku da ih ne kritikujemo za manjkavosti u dosadašnjem vladanju, a da racionalno se opredelimo za budućnost jer oni su uverljiviji akteri te evropske budućnosti za razliku od aktera opozicije, koji su bili u drugoj, antievropskoj ulozi pre četiri i više godina da se ne bismo mi sada iracionalno opredeljivali za budućnost a racionalno kritikovali vlasti zbog našeg nezadovoljstva njihovim načinom vladavine“, ocenjuje Komšić.

A svoje razlike u odnosu na rivale svako koristi na svoj način. Tako je lider LDP-a i predsednički kandidat te stranke Čedomir Jovanović tokom predizborne kampanje u Kraljevu prijateljski pozdravio aktiviste SNS:

XS
SM
MD
LG