Dostupni linkovi

Dejtonka ili Putinka, pitanje je sad


Dejtonka nekada
Dejtonka nekada

Benzinska pumpa Dejton, nekadašnji simbol SR Jugoslavije, otišla je u istoriju. Uskoro je, kao i istoimeni mirovni sporazum, trebalo da napuni dve decenije. Srušena je uoči godišnjice, a Beograđani se pitaju da li će novi objekat na istom mestu umesto američkog nositi rusko ime.

Na telefon Dejtona, na jednoj od najužarenih linija u državi devedesetih, danas se niko ne javlja. Na mestu gde se do nedavno nalazila čuvena benzinska stanica sada su građevinske mašine i užurbani radnici.

„Došlo mi je da zaplačem kada sam video da je srušena. Bila je simbol završetka rata, početka mira i normalnog života, ponos naše naftne industrije. Moje najlepše godine ostavio sam na toj pumpi,“ kaže za RSE Slobodan Veljković (46), koji je deset godina, od prvog dana njenog otvaranja, radio na Dejtonki.

Nova benzinska pumpa u Bulevaru Mihajla Pupina, Jugopetrolov ponos sa službenim nazivom Novi Beograd - 508, svečano je puštena u rad na dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma, zbog čega je nazvana Dejtonka. Sa talasastim crvenim krovom, neobičnim rešenjem arhitekte Marija Jobsta, bila je simbol Beograda i nekadašnje države.

Novobeograđani Mile Ćurčić (79) i Aleksandar Bojović (25), u prolazu pored gradilišta rekli su za RSE da im već nedostaje.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00
Direktan link

Iako se sa setom mnogi sećaju tog objekta, nastalog u vreme kada je Slobodan Milošević za međunarodnu zajednicu bio „garant mira i stabilnosti na Balkanu“, zapamćena je i po kilometarskim redovima za benzin. Ideja tadašnje vlasti bila je da pokaže moć i da Dejtonka bude garant dobrog snabdevanja građana u vremenu nemaštine, sankcija, teškog života i siromaštva.

Dok na drugim stanicama nije bilo ni kapi goriva, podseća pumpadžija Slobodan Veljković, na Dejtonu je moralo da ima.

Gradilište umesto Dejtonke
Gradilište umesto Dejtonke

„Bukvalno su hteli da pokažu da je završen rat. Da više nismo pod sankcijama, da možemo da funkcionišemo, da imamo goriva... Ta pumpa je uvek imala benzina. Nije smelo da nestane. Recimo, dnevno smo prodavali po sto tona goriva. Jednog dana rekord je bio 120 tona. Bila je jedinstvena u Evropi, niko nije imao takvu benzinsku stanicu, čuvena Dejtonka.“

Da polako odlazi u istoriju, bilo je jasno pre par godina kada je novi vlasnik Naftne industrije Srbije, Gazpromnjeft, njen prepoznatljiv crveni krov prefarbao u plavo. U istoj boji ove ruske kompanije na tom mestu biće nova benzinska stanica koja će u fazi modernizacije od temelja zameniti Dejtonku.

Da li će imati novo ime, i kako će se zvati, posebno intrigira Beograđane koji za RSE podsećaju da je Dejton ipak u Americi, a da je NIS sada u „ruskim rukama“.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:19 0:00
Direktan link

Svojevremeno je na internetu pokrenuto prikupljanje potpisa protiv njenog rušenja. „Mesto gde smo se sastajali, čekali u redovima, upoznavali, odakle smo kretali u život,” glasio je na sajtu peticije24.com sentimentalni apel za spas Dejtonke. Kasno za ovu benzinsku stanicu, koja je u decenijama svog života promenila nekoliko imena, Pumpa kod CK, kod Šest kaplara, Dejton, do nekog novog.

Jedno je sigurno, zaključuje Slobodan Veljković koji je na Dejtonki proveo veći deo radnog veka, bez nje Beograd više neće biti isti.

“Katastrofa. Meni sada bukvalno fali deo Novog Beograda. Više ni ne idem tamo. Ne mogu da zamislim da će napraviti nešto lepše od toga.”

XS
SM
MD
LG