Petak, 06. maj/svibanj 2016, 18:53 CET

  Intervju

  Deda: Platforma Srbije podseća na neke iz devedesetih

  Ilir Deda
  Ilir Deda
  Očekivalo se da Srbija izađe sa platformom kako gleda na normalizaciju odnosa sa Kosovom, a srpski državni vrh je umesto toga mislio da platforma treba da bude o unutrašnjem ustrojstvu Kosova, kaže za RSE Ilir Deda, direktor Instituta za politička istraživanja i razvoj iz Prištine.

  Deda: Mogu vam reći da u Prištini vlada veliko razočarenje jer platforma predviđa potpunu defunkcionalizaciju Kosova i rasparčavanje Kosova na nekoliko regiona što nije ni realno niti se može naći na pregovaračkom stolu. Ovo je u stvari korak nazad u odnosu na četiri tačke koje je predložio bivši predsednik Boris Tadić koje su predviđale jednu teritorijalnu autonomiju samo za sever Kosova. Takođe sadašnja srpska platforma, koja je procurela u javnost, je u potpunoj suprotnosti sa Rezolucijom Generalne skupštine UN i uslova EU za Srbiju i za Kosovo ka daljim integrativnim tokovima ka Evropi i normalizaciji odnosa između dve zemlje.

  RSE: Da li bi za Prištinu ijedna tačka iz te platforme mogla da bude prihvatljiva, recimo tačka koja govori o autonomiji za srpske opštine?

  Deda: Ne može ni jedna od tih tačaka biti prihvatljiva jer srpske opštine na Kosovu već uživaju široku autonomiju i samoupravu sa velikim ovlašćenjima, a srbijanska platforma predviđa stvaranje jednog srpskog entiteta, poludržave u okviru Kosova, tako da ova platforma neće doprineti i ne doprinosi klimi normalizacije i mislim da je pravo vreme da EU sada izađe sa svojim viđenjem normalizacije odnosa.

  RSE: U nekim komentarima nakon objavljivanja ove platforme ocenjuje se da se čini da Beograd odustaje od često pominjane ideje o podeli Kosova. Da li i vi imate takav utisak?

  Deda: Od leta 2011. godine Beogradu je jasno rečeno da podela Kosova ne dolazi u obzir i svi su politički akteri u Srbiji to shvatili i digli ruke od te opcije. A ovo što su sada predložili je međufaza ka jednoj podeli, da se stvori jedan polunezavisni srpski entitet na Kosovu koji će jednog dana da se otcepi. Ova platforma u stvari više liči na neke platforme iz devedesetih godina prošlog veka nego na ono što se od Srbije traži danas.

  RSE: Mislite li da ova platforma može na neki način  da utiče na dalji dijalog Beograda i Prištine i sledeći susret Dačića i Tačija? Šta bi mogli biti koraci prištinskih vlasti?

  Deda: Priština će po izjavama ostati u procesu dijaloga, već su određene teme za sastanak 17. januara. Strahujem da ova platforma više može da obmane kosovske Srbe koji će se još jednom ponadati da možda može doći do jedne veće uloge Srbije u njihovim životima što je izrazito loše i negativno jer na kraju se oni sami mogu osećati poraženim jer ova platforma neće zaživeti kao što ni njeni elementi neće biti deo dijaloga, a uopšte nije ni trebalo da dođemo do ovoga da se kosovski Srbi obmanu na takav način kao što radi sadašnji predsednik Srbije.

  Ljudmila Cvetković

  Novinar sa diplomom Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Emigrant Grad: München
  23.12.2012 13:29
  Ova platforma od strane Srbije za medjunarodnu zajednicu i za Kosovo ( za nas Albance ) samo "probni balon" a za unutrasnju politiku Srbije produzenje agonije.

  Zalosno gubit vrjeme pa neka budu i samo tri reda pisanje i komentarisati ovaj bezvrjedni papir ali reda radi posto sam redovni slusalac i citalac RSE,pozdrav !

  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  23.12.2012 21:53
  Poštovani kolega, oni koji vode ovu igru ne gube vreme, oni ga "kupuju", tačnije otimaju en gros metodom Inflacije. (E, u tom su poslu vrhinski obučeni i efikasni.)
  Njihova egzistencija, pojedinačna i kolektivna, se zasniva na činjenici da kontrolišu društvo zaglavljeno u vremenu.
  Odgovor

  Ime: Emigrant Grad: München
  24.12.2012 23:38
  @ Milivoje Radakovic

  Liebe Milivoje,nisam mislio na one koje vode ovu igru da se njima ne isplati nego sam mislio na nas citaoce da ne vrjedi gubiti vrjeme da komentarisemo ovaj bezvrjedni papir,pozdrav !

  Ime: BosHum
  22.12.2012 11:21
  GOSPODO,
  ako je ta platforma po uzoru na Kataloniju ili Baskiju, onda mi zaista nije jasno zašto se Katalonci i Baski bune i hoće samostalnu državu, PA TO JE VEĆ DRŽAVA U DRŽAVI.
  Ovaj zaključak donosim na osnovu onoga što su srpski elektronski mediji objavili.
  Prije vjerujem da su Srbi još štogod dodali u tu platformu/autonomiju, nego što su oduzeli od uzora.

  Pravi demokrate Srbi će biti ako istovremeno to omoguće Sandžaku i Preševskoj dolini, a ako ne onda je to za mene DRUGA srpska AGRESIJA NA KOSOVO.
  Odgovor

  Ime: HASO
  23.12.2012 13:30
  Baš me interesuje kako će Španci reagovar na prijedlog platforme, jer zbog svoje "separatstičke" Katalonije nisu priznali Kosovo.
  Zar bi bilo logično da podupru/podrže srpski prijedlog autonomije?
  Odgovor

  Ime: Džemal
  22.12.2012 19:47
  BosHum- u nije jasno zašto se Katalonci i Baski bune i hoće svoju državu u tako visokoj/širokoj demokratičnoj autonomiji, a meni BI BILO NERAZUMLJIVO da ta ista Evropa (EU) podrži stvaranje još jednog takvog problema sada na Kosovu - kad uviđa da to što su dozvolili Kataloniji i Baskiji NIJE DOBRO, da tako visoka autonomija stvara nove probleme i želju po otcjepljenjem (cjepkanjem na državice).
  Tražim logiku u politici!
  Meni bi to ličilo na onu priču;......... kad lisica nije znala šta da radi od dosade, pa počela loviti vlastiti rep.
  GLUPO, GLUPLJE, NAJGLUPLJE !
  Odgovor

  Ime: Aleksandar Grad: Kosmet, stara Srbija.
  23.12.2012 14:56
  NIje ni meni jasno zasto su Albanci nakon 1974 gde su kao nacionalna manjina dobili najveca moguca prava nezabelezena u svetu, trazili nezavisnost i otcepljenje od SFRJ.
  Neki narodi jednostavno daju za sebi pravo da mogu da traze vracanje nekih granica koje su uspostavili okupatori od pre 100, 200 godina misleci da samo oni imaju pravo na to, da ce to proci bez rata i prolivene krvi.
  Ako sam dobro razumeo vi mislite da ni jednoj nacionalnoj manjini ne treba dozvoliti visoku autonomiju jer ce je vremenom kad tad zloupotrebiti i traziti otcepljenje, da li u tom slucaju napravljena greska kada je to omoguceno Kosovu i Vojvodini ili pak to ne vazi za Srbiju.
  Odgovor

  Ime: Emigrant Grad: München
  24.12.2012 15:48
  @ Aleksandar

  Aleksandre samo nemoj da mi kazes da vjerujes u to da ce ova platforma proci jer znam da i sam ne verujes u to.

  Sto se tice davanje nekakve autonomije Kosovi i Vojvodini to je dobro rekao komentator "anonimni" da i Kosovo i Vojvodina dobile autonomije od strane SFRJ a nikako od strane Srbije Kosovo ste dobili 1912 poslje povlacenje Turske imperije sa Balkana a Vojvodinu isto poslje prvog s.r kao poklon od Evrope,e sad sto niste znali da cuvate Kosovo i doslo do ovoga sto je doslo o tome mozemo danima da pisemo.

  U vezi uporedjena Katalonije sa Kosovom odn katalance sa Albancima na Kosovo to ne moze nikako,evo zasto ne verujem da Spanija uvodila aparthejd prema Kataloncima u sred Evrope krajem 20 vjeka kako to uradila Srbija prema nama Albancima,ne verujem da je Spanjolska uhapsila nekog Katalonca i dala mu 15 god robije zbog toga sto je neko procitao jednu knjigu ( kao na primer mom komsiju koj je zivio preko puta u mojoj ulici a dobio preko 10 godina zatvora sto su mu srpska policija uhvatili knjigu Enevra Hodzea Titisti ) ili da su Spanjolci izbacili skoro sve Katalonce sa posla kako to je uradila Srbija nas,ili ubili demonstrante kako to uradila kod nas ili da su sve Skole zatvorili i da su djeca Katalonaca ucili u podrumima da su svaki dan ih pljackali policija kako u ulici,u trgovinama u pijaci,kuci,Spanjolci nisu cinili genocid nad Katalancima kako je to Srbija uradila nad nama da ubijaju ,pljackaju,siliju,deportacija u vozovima kao u drugom s.r,nista od ovoga sta smo mi Albanci dozivjeli ne znam da su tako nesto dozivjeli Katalonci jer da se ponasla Spanija prema a Katalancima kako se ponasla Srbija prema nama Albancima na Kosovo i Katalancima kada bi sutra proglasili nezavistnost Evropa i USA sutra bi priznali nezavistnost,za to i EU i USA uzece ovu platformu kao nekakav vic ili salu od strane Srbije.

  I na kraju zivjeli smo i prezivjeli 500 god pod Otomanskom imperijom i odmah poslje njihove povlacenje sa Balkana sledila nam jos 100 god okupacije od strane Srbije,a kada smo borili borili protiv robstva jer kako izgleda sloboda to nismo znali a sada ( zadnjih 13 god) znamo i kako izgleda da budes slobodan da sam odlucis za sam sebe tako da u buduce ako dodje do rata koga niko zdravog razuma ne pozeli ali ako dodje boricemo ne vise protiv robstva nego da cuvamo slobodu koju sada osetimo ( Aleksandre ne znas ti kako je dragocjena sloboda jer prvo nisi osetio robstvo )
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  24.12.2012 01:33
  Zaboravljas da je Kosovu ista ta autonomija koju su dobili 1974. i formalno brutalno ukinuta 1989. a prakticno nije ni postojala godinama prije toga. Srbija Kosovu u biti nikada nije dala nikakvu autonomiju, Kosovo ju je izborilo samo u SFRJ a kada je ta autonomija ukinuta jednostrano od strane Srbije to je rezultiralo raspadom SFRJ. Srbima na Kosovu nista ne fali, imaju sva prava jedne manjine, Srbija se tu nema sta mijesati sa nekakvim novim prijedlozima i to je zavrsena prica.
  Odgovor

  Ime: Džemal
  23.12.2012 19:54
  @ALEKSANDRE,
  što bi narod rek'o; "nit mi u džep nit iz džepa", već samo pokušavam logički i pravedno razmišljat.
  Poznati beogradski prof. Kovač je jednom zapisao: "Autonomne pokrajine - Vojvodina i Kosovo - u sastavu bivše SFRJ imaju ista prava kao i druge republike, koje su se već otcijepile/osamostalile".
  Ja razumijem Albance na kosovu kao većinu 1.900.000 :100.000, a ti kao manjinu.Ko je u ovom omjeru manjina?........ako ih je i toliko ostalo koliko je bilo prije rata - u to sumnjam, pa i kad se svi vrate opet ih je samo stotinjak.
  Dobro je ovde gor BosHum napisao, da bi se istovremeno morao započeti proces stvaranja autonomije i u Preševskoj dolini za Albance (smio bih garantovat da ih je više, nego što je Srba ostalo na sjeveru Kosova) i Bošnjake u Sandžaku, a Vojvodini državna samostalnost.
  I HASI treba odat priznanje, i on razmišlja nepristrano i traži logiku, a ti se "boriš" samo za svoje i vidiš samo svoje "ugrožene", kao što ste vidjeli i devedesetih.
  U "braku" svi zadovoljni, inače nema braka!
  To bi i stvarno značilo stvaranje države u državi, tako bar praksa govori, pa ako se Srbi zauzimaju da se to ostvari u tuđoj državi, onda bi morali biti toliko pošteni i korektni, pa dozvoliti i u svojoj drugima - Albancima i Bošnjacima.
  Bar tako je po Bibliji, koju pretpostavljam da poznaješ bolje od mene,......... "Što ne želiš sebi nemoj želit drugom" ili što želiš sebi, daj i drugom.Nažalost to ja od Srbina još nisam doživio!
  To se ne može nazvati suživot, .......pardon, to vi i ne želite, ako drugog niste stavili u jaram.To sam već na vlastitoj koži osjetio !
  Odgovor

  Ime: Aleksandar
  24.12.2012 08:08
  Nismo se razumeli, vi ste izneli podatke konkretno za Kosovo a moj tekst se odnosio na vreme socijalisticke republike Srbije nakon drugog svetskog rata gde su Albanci, Madjari i dr nacionalne manjine dobile autonomiju, u tom slucaju Albanci jesu manjina u odnosu na Srbe.
  Mogu li ja uzeti primer da su Bosnjaci velika manjina u Rep. Srpskoj pritom zanemarujuci teritoriju cele BiH ili ne?
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  24.12.2012 22:09
  Liebe Aleksandar, kada su tačno Mađari dobili autonomiju u SR. Srbiji? Šta su u isto vreme dobili Slovaci i Rusini, npr?
  Što trućate bez veze, umesto da cepate drva?
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  24.12.2012 15:00
  Aleksandar@
  Zanemario si ti mnogo vecu-jacu cinjenicu,a to je,ETNICKO CISCENJE rs-a !
  Niko te nije pitao za SFRJ,nego za bivsu autonomnu pokrajinu Kosovo,gdje su Albanci apsolutna vecina.
  PS.Vrijeme ti je da vec jednom za sva vremena ostavis BiH na miru.Ti si se bas nesto posebno u zadnje vrijeme popalio na BiH ! Ti bi da je cerupas-trampis za Kosovo !?
  Malo sutra !
  Odgovor

  Ime: Džemal
  24.12.2012 12:42
  Dragi, moj, Aleksandre,
  Ti kad si čitao moj tekst na jedno oko si žmirio, a drugo ti je bilo na vrhuncu pospanosti; pa o čemu sam ja govorio drugom nego o republikama i pokrajinama u bivšoj SFRJ poslije Drugog rata.Citirao sam njihova prava po izjavi stručnjaka kao što je prof.Kovač.Ni ja nisam tvrdio da su Albanci manjina na Kosovu kad in je određena/data autonomija, niti su to sada u svojoj državi.Oni su i tada i sada bili većina na Kosovu.
  Dakle, ti stvarno mene nisi razumio, a "morao" si nešto napisat, da mi ne ostaneš dužan, pa si totalno promašio.
  Dobar odgovor ti je dao i ANONIMNI, ako stvari ne čitaš svojeglavo.


  Još bolje je tu platformu, o kojoj je riječ, PROKUŽIO uvaženi gosp.Radaković, da se radi o kupovini vremena i bacanje pijeska u oči ovima u EU, koji će sutra reći; pa evo Srbija "radi", oni se trude da nešto učine da se tamo - na Kosovu - nađe rješenje i onda će im opet popustit u približavanju EU.

  Da, učinili ste Bošnjake i Hrvate u tzv rs manjinom na geenocidan način.Nek se svi vrate na svoja ognjišta, pa da ih onda prebrojimo, a prethodno neka se Srbi iz Kninske krajine vrate također na svoje.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  23.12.2012 21:59
  >>U "braku" svi zadovoljni, inače nema braka!<<
  Dragi Džemale, zahvaljujem!

  Za Srbe i sve koji se tako osećaju:
  Ovo što je Džemal napisao je definicija univerzalnog zakona odnosa među ljudima.
  Koncept suprotan ovom se naziva nasilje.

  Za lektiru:
  Nasilje izaziva i privlači nasilje.
  Nasilje se, shodno tome, uvek "otrgne kontroli", tj. nije pojava koja se da kontrolisati.
  What goes around comes around...
  Odgovor

  Ime: Džemal
  24.12.2012 14:31
  Sve nekako nakaradno svaćaš. Izraz "brak" je uzet kao sintagma, kao sinonim za zajedništvo. "Brak", može biti između Sakbanaca i pravoslavaca na Kosovu, između Sadžaklija i Srba, ako imaju ista ljudska prava.
  Ti pogrešno čitaš ono što ja i gosp.Radaković, pa i Anonimni napišemo.
  Odgovor

  Ime: Aleksandar
  24.12.2012 07:25
  Srbija i Kosovo nisu bile dve drzave koje su se ujedinile ili sklopile savez tako da se ne moze reci da su bile u "braku", potpuno pogresno razmisljanje sa vase strane.

  Ime: Bocko Grad: Bukovo
  22.12.2012 05:32
  Beli i Aca objasnili. Ako nije nesto jasno, posle ovoga bice sigurno:

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=d6wFbO9z49g
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  23.12.2012 21:10
  Bocko@
  Kako da nam ne bi bilo jasno? Bila su dvojica,a sada vas je trojica!!

  Ime: beli Grad: usa
  21.12.2012 17:00
  Neznam koliko su realne pozicije Srbije u ovoj platformi ali cini mi se da je ironicno da Gospodin Deda ne da za pravo Srbima ono sto je bilo elementarno pravo Albanaca u Ustavu iz 74te. Razlika je samo sto kako Amerikanci kazu, " cipela je na dugom stopalu."

  Ime: Aleksandar
  21.12.2012 14:49
  Zanimljivo, Albanci i njihova takozvana drzava ne zele da daju autonomiju Srbima a svo vreme su kukali kako je njima Srbija ukinula autonomiju, kako nemaju sva prava, pa su morali da se late oruzja i povedu "oslobodilacki rat".
  Sada im naravno smetaju barikade a zaboravljaju kakve su oni barikade postavljali po drenici naoruzani do zuba.


  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  24.12.2012 01:39
  Srbija je na Kosovu od 1999. bila i zvanicno okupator, i to jer su izvrsili etnicko ciscenje nad lokalnim stanovnistvom. Srbiji zapravo nikad nije ni trebalo davati Kosovo jer ako je ta drzava nekad i bila u starom srpskoj drzavi, danasnja moderna Srbija nema nikakvo pravo da polaze ekskluzivitet na naslijedje te drzave. Srbija, koliko se pise i pamti je pocela nastajati 1804. i formirala se kao kraljevina kroz XIX vijek, a Kosovo nikad nije bilo u njoj dok se Turci nisu povukli odatle a Srbija ga okupirala. Babske price o staroj Srbiji ostaju samo price jer danasnja Srbija nema kontinuitet sa tom starom Srbijom - Francuska, Velika Britanija, Rusija, Spanjolska i slicne zemlje imaju kontinuitet sa svojim srednjovijekovnim drzavnim oblicima a danasnja Srbija ima visevijekovni jaz sa drzavom koja je tu bila u srednjem vijeku. Zapravo, prije bi BiH mogla polagati pravo na naslijedje srednjovijekovne Srbije nego danasnja Srbija, iz dobro poznatih historijskih razloga (bosanski kraljevi preuzeli srpsku krunu nakon sto je Srbija bila izbrisana sa mape i slicno).
  Odgovor

  Ime: Džemal
  24.12.2012 21:45
  ANONIMNI, hvala ti za čas historije za Aleksandra.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  26.12.2012 23:59
  Da ne kazemo kako su Karadjordjevici morali navrat-nanos zeniti nekakve potomke srpskih princeza koje su bilvaktile udavane po europskim dvorovima koji imaju kontinuitet sa svojom prosloscu, da bi ostvarili tako vezu sa Nemanjicima.

  Ime: Pustanje niz vodu
  21.12.2012 14:34
  Srbi sa Kosova su (poput Srba iz Hrvatske) kolateralna steta politicara iz Beograda -koji su i jedne i druge "pustili niz vodu" za odredjenu finansijsku pomoc koju je Beograd dobio od EU i USA.
  Kod BiH pravoslavaca je finansijska cijena malo veca jer bi inace i njih Beograd "pustio niz vodu" kada bi se punudila prava cifra.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  23.12.2012 22:06
  Ne. Nije tako, jer ste promašili point.

  Nije radnja u "za odredjenu finansijsku pomoc koju je Beograd dobio od EU i USA.", jer sugeriše da su za talačku krizu krivi oni koji su isplatili otkupninu, tj. EU i USA.

  Ne verujem da ste želeli da abolirate (nazovimo to kolokvijalno) SPS, ali to proizilazi iz onoga što ste izneli.

  Moguće je da ste logički lapsus povedeni opštim trendom okrivljivanja EU i USA za sve na Svetu.
  Danak infotainmenta...
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.