Dostupni linkovi

Dečji festival u Subotici: Sećanje na Timotija Džona Bajforda


Otvaranje festivala
Otvaranje festivala

U Subotici je u nedelju otvoren 21. međunarodni festival pozorišta za decu, u okviru kojeg gostuju dečija pozorišta iz Indije, Bugarske, Japana, Crne Gore, Estonije, Poljske, Rumunije, Gruzije, Rusije, Ukrajine, Slovenije, Mađarske i dva z Srbije. Najmlađi će do 26. septembra moći da vide 16 pozorišnih predstava u takmičarskog programua, kao i nekoliko izložbi i filmova posvećenih dečijem teatru.

Na otvaranju festivala dodeljene su i nagrade za životno delo „Mali princ“, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu. Ovogodišnji dobitnici su Timoti Džon Bajford, nedavno preminuli britаnski režiser, scenаristа i glumаc, koji je veći deo svog rаdnog vekа proveo u Srbiji i Geza Balog, reditelj, dramaturg i teatrolog iz Mađarske.

U ime Timotija Džona Bajforda, između ostalog autora najboljih TV serija za decu na prostoru bivše Jugoslavije, nagradu je primila njegova supruga Zorica Bajford.

Timoti je bio veoma uzbudjen zbog ove nagrade. Prva knjiga koju sam ja dobila od Timotija bila je “Mali princ”, pa se tako nekako krugovi i zatvaraju u životu i evo, večeras primam u njegovo ime nagradu “Mali princ”", rekla je supruga velikog umetnika.

Za učešće na festivalu bilo je prijavljeno čak 230 predstаvа iz 44 zemlje, što garantuje visok kvalitet manifestacije, kao i svih dosadašnjih, navodi direktor Međunarodnog festivala Slobodan Marković.

"Od 230 predstava bilo je teško razvrstati predstave na jednu temu - bilo je tu od dranmske poetike za decu, do teatra senki i predstava malih formi. Za nas je važno i to što se ovde po prvi put u takmičarskom delu pojavljuju pozorišta iz dve nove zemlje - Japana i Gruzija, ne kao geogradsko određenje nego kao dobre predstave", rekao je Marković.

Predsednik Saveta festivala Ljubivoje Ršumović ocenjuje da ovakav festival ima izuzetno značajan za najmađe u ovoj zemlji.

"Decа rođenjem nose imperаtiv igre, onа je u osnovi svekolikog pozorišnog stvаrаlаštvа i аko ih mi fаscinirаmo igrom u nаjmlаđem uzrаstu, oni će to u sebi nositi celog životа", navodi Ršumović.

Kvalitet Festivala održan je uprkos činjenici da je budžet prepolovljen, tvrde organizatori, što svakako navodi na pomisao da se i ranije manifestacija mogla organizovati sa manje novca. Ipak, direktor, Otvorenog univerziteta, organizatora festivala Blažo Perović, kao i nekih ranijih godina, okrivio je gradske instance za umanjivanja budžeta.

"Mi ove godine raspolažemo budžetom od oko 75 hiljada eura. Samo pre godinu dana i pre dve godine imali smo budžet od oko 150 hiljada eura. Iako je Ministarstvo ovog puta dalo pet miliona dinara manje za festivl, mi krivicu ne svaljujemo na Minuistrarstvo, nego to je krivnja nekih ljudi iz ovog grada koje su prošle godine prethodnog ministra ubedjivali da je ovo jedan problematičan festival", rekao je Perović.

U okviru festivala kao i ranijih godina predviđene su izložbe, naučni skupovi, okrugli stolovi, kao i specijalno Veče posvećeno Timotiju Džonu Bajfordu, i dokumentarni film Velje Pavlovića "Pitam se, pitam! Ko je Timoti Džon Bajford?“.

Inače, težište ovog Festivala je na slovenačkom lutkarstvu i pozorišnom stvaralaštvu za decu, koje je predstavljeno kroz jedinstvenu izložbu "Sto godina slovenačke lutkarske umetnosti", objavljivanje i promociju knjige profesora Edija Majarona Vera u lutku, kao i kroz naučni skup o slovenačkom lutkarstvu, uz učešće predstave Pekara Mišmaš ljubljanskog Mini teatra u takmičarskom programu Festivala.

XS
SM
MD
LG