Dostupni linkovi

Danijelson: Napredak ka EU zavisi od uspjeha u praksi


Kristijan Danielson
Kristijan Danielson

Napredak u pregovaračkim poglavljima 23 i 24, odnosno vladavina prava presudni su dio za napredak i u drugim pregovorima u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, saopštio je nakon razgovora sa crnogorskim zvaničnicima generalni direktor Direktorata za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson.

Danijelson je, u susret jesenjem izvještaju Evropske komisije o napretku, stigao u Crnu Goru kako bi se informisao i procjenio u kojoj je fazi Crna Gora u procesu pristupanja. Stoga su u fokusu bile tri teme: pitanje vladavine prava, odnosno borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, funkcionisanje pravsuđa i temeljna ljuska prava; Drugi element razgovora je bila državna uprava i treće ekonomsko rukovođenje.

„Sve je podređeno vladavini prava jer je upravo vladavina prava u srcu cijelog procesa integracija. Kada je riječ o zakonodavstvu, bilo je napretka, a bitno je sprovođenje tog zakonodavstva i postizanje uspjeha u praksi. Što se tiče korupcije i organizovanog kriminala u tom kontekstu, tu je jako važan uspjeh u praksi. Govorimo o istragama o krivičnom gonjenju, o pravosnažnim presudama. Sve to Evropska unija razmatra i gledamo trendove u tim oblastima i na nižem i na višem nivou“, rekao je Danijelson, naglašavajući da će sada morati da se pređe na uspjeh u praksi.

On je ocjenio važnim da sve što crnogorski državni organi rade, treba da bude visokog kvaliteta.

Predstojeći izvještaj o napretku Crne Gore nije važan samo za Evropsku uniju, već i za širu javnost, odnosno građane Crne Gore, rekao je Danijelson.

Odgovarajući na pitanja novinara, Danijelson je rekao da Crna Gora mora da reaguje na adekvatan način na korupciju i da to mora da se vidi i kroz proces pristupanja.

„Crna Gora mora da radi na tome i u ranoj fazi pregovora i zato borba protiv korupcije predstavlja jako bitan dio naših pregovora. Uspjeh u praksi ne treba da znači da samo mi treba da vidimo da postoje neki procesi u borbi protiv korupcije, već da vidimo takođe da su predmeti na visokom nivou dio tog uspjeha u praksi. Kada govorimo o slobodi izražavanja i medija, to je važan element koji pažljivo razmatram. To je nešto što izaziva bojazan kod nas, ne samo u Crnoj Gori nego bih rekao čak u većini država Zapadnog Balkana. Nasilje prema novinarima i slobodi izražavanja izaziva kod nas zabrinutost. Podrazumjeva se da takvo nasilje mora da doživi adekvatnu reakciju državnih organa i da krivici za takva djela moraju da budu izvedeni pred lice pravde“, rekao je Danijelson, navodeći da će EU nastaviti da insistira na tome.

XS
SM
MD
LG