Četvrtak, 28. april/travanj 2016, 23:35 CET

  Hrvatska

  Dani bh. filma u Zagrebu: Od klasika do kanskih laureata

  Logo 5. Dana bh. filma
  Logo 5. Dana bh. filma
  Od „Partizanske eskadrile“ i „Sutjeske“ do recentne igrane i dokumentarne produkcije – tako je sastavljen program petih po redu „Dana bosanskohercegovačkog filma“ koji se ovaj tjedan održavaju u Zagrebu. O interesu publike govori i to da bi se za gotovo sve projekcije tražila karta više - da sve projekcije nisu besplatne.

  Od klasika do ovogodišnjih kanskih laureata, tako je sastavljen program „Dana bosanskohercegovačkog filma“  koji se tradicionalno uz Dan državnosti Bosne i Hercegovine održavaju u Zagrebu. 

  Za RSE govori selektor ovogodišnjih „Dana“, urednik na Hrvatskoj televiziji Đelo Hadžiselimović.

  „Riječ je o jednoj od najživljih kinematografija s ovih prostora. Nevjerojatno – tako mala kinematografija, a gotovo da nema nagrade koju nije osvojila!  U ovih pet godina pokušali smo napraviti jedan pregled kako filmova koji su nastali od početka stvaranja kinematografije u Bosni i Hercegovini do najnovijih naslova, i mislim da smo u tome uspjeli.  A dokaz tome je nevjerojatno dobra posjećenost, gdje ljudi na nekim projekcijama doslovno sjede na stepenicama.  Tako da, kada se sve posloži, mislim da je riječ o jednom jako zgodnom filmskom pregledu“, ocjenjuje Hadžiselimović.

  Na programu „Dana“ je od – recimo tako – „klasika“ „Partizanska eskadrila“ Hajrudina Krvavca, tu će biti i „Sutjeska“ sa Richardom Burtonom,  „Pismo glava“ Bahhrudina Bate Čengića i snimka predstave „Audicija“.

  Grlićeva „Karaula“ tu je kao koprodukcija, a recentnu produkciju zastupaju višestruko nagrađivana „Djeca“ Aide Begić, „Sevdah za Karima“ Jasmina Durakovića, debitantsko ostvarenje Saše Hajdukovića „32. decembar“, dokumentarac  „Film mobitelom“ Nedžada Begovića i dva filma na temu nestalih – kratki igrani film „Prtljag“ oskarovca Danisa Tanovića i dokumentarac „Jedan dan na Drini“ Ines Tanović.

  (VIDEO: Trejler za film "Prtljag")


  Organizator „Dana“ je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba, sve je na volonterskoj bazi osim najma dvorane i tiskanja plakata, pa će se sve moći pokriti sa 100.000 kuna (oko 13 i po tisuća eura) koje su izdvojene iz sredstava koje Zagreb daje za redovne aktivnosti bošnjačke zajednice u gradu. Za RSE govori voditelj ovog projekta Edib Ahmetašević.

  „Dani bh. filma su zamišljeni kao društveno događanje u gradu Zagrebu, koje neće biti ekskluzivno i neće biti komercijalnog karaktera. Znači, nemamo crvenog tepiha, nemamo neke goste koji su preskupi za dovesti u Zagreb. Ovo je više za građane Zagreba, i samim time što svi mi koji radimo na projektu – radimo volonterski“, ističe Ahmetašević.

  „Dani bh. kinematografije“ nisu ovdje da pruže osnovnu informaciju, kaže selektor Hadžiselimović.

  „Zagrebačka publika je itekako dobro upoznata s kinematografijom Bosne i Hercegovine, budući da ti filmovi igraju redovito u filmskoj distribuciji i da su – pogotovo oni nagrađeni – vrlo dobro posjećeni. Ali, na ovaj način mislim da se u ovih pet dana radi o jednom vrlo dobrom podsjećanju na stvaralaštvo bh kinematografije.“

  Istini za ljubav, Aida Begić i Danis Tanović trebali su doći na projekciju svojih filmova, ali ispriječila se viša sila, kaže Ahmetašević.

  „Ove godine nećemo imati gostiju prosto iz razloga što je u Torinu trenutno festival – tako je se poklopilo – pa je Aida Begić kao članica žirija morala otići u Torino, a na dan prikazivanja filma Danisa Tanovića  Europska filmska akademija dodjeljuje nagradu. Kako je on počasni ambasador Europske filmske akademije, mora biti na dodjeli nagrade. Jednostavno, termini su nam se razišli, a trebali su doći i bili su najavljeni“, navodi on.

   „Dani“ se održavaju u zagrebačkom kinu „Europa“, u čijem foajeu je postavljena i izložba plakata iz povijesti bosansko-hercegovačke kinematografije, a u petak na završnoj večeri nastupit će glazbeni sastav "Divanhana" koji izvodi tradicionalnu glazbu Bosne i Hercegovine.

  Enis Zebić

  ZebicE+rferl.org

  U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

  Ovaj forum je zaključen
  Komentari
       
  Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.