Dostupni linkovi

Presuda Šariću: Kažnjeni dileri, bez odgovora o vezama sa "visokim krugovima"


Šarić u sudnici u martu 2013.
Šarić u sudnici u martu 2013.

Darko Šarić osuđen je u Specijalnom sudu u Beogradu na 20 godina zatvora zbog šverca kokaina iz Južne Amerike. Članovima balkanske kriminalne grupe koja je, kako se navodi u presudi, u zemlje Zapadne Evrope prokrijumčarila više od 5,7 tona droge izrečeno je ukupno 257 godina robije.

Darko Šarić koji je, kako se navodi u optužnici, bio šef narko kartela koji je tokom 2008. i 2009. imao razrađen posao transporta i prodaje kokaina nije prisustvovao izricanju presude jer nije želeo da bude u sudnici.

Njegov advokat Radoslav Baćović rekao je da će se žaliti na presudu.

„Naravno da sam nezadovoljan ovakvom odlukom suda. Ali me ne iznenađuje jer mi je sve bilo jasno onog trenutka kada je sud odbio bukvalno sve predloge odbrane. Darko Šarić iz ličnih razloga nije prisustvovao izricanju presude. Ništa više ne znam o tome.“

Odlukom Sudskog veća optužbe su oslobođeni Bojan Stanojković, Darko Gazdić i Aleksandra Mišić, a u zakonskom roku od mesec dana tužilaštvo i advokati optuženih imaju pravo žalbe na prvostepenu presudu.

Miljko Radisavljević, tužilac za organizovani kriminal, izjavio je da presuda u “slučaju Šarić” pokazuje da Srbija može uspešno da procesuira međunarodne kriminalne grupe.

Zadovoljan sam presudom u njenom osuđujućem delu jer je sud očigledno uvažio sve naše argumente, dokaze i stavove. Kada je reč o kazni, sličan je stav tužilaštva, mada moram da primetim da svaki tužilac po pravilu nije zadovoljan visinama izrečenih kazni. Uvek smatra da su one mogle biti strože i veće“, rekao je Radisavljević i najavio da je izvesno da će se Tužilaštvo žaliti na oslobađajući deo presude.

U presudi je precizno objašnjeno na koji način je osuđena grupa švercovala kokain i kako su njeni članovi međusobno komunicirali preko SMS poruka i šifrovanih telefonskih poziva.

Sudija Siniša Petrović rekao je u obrazloženju presude, koje je pred optuženima, njihovom rodbinom, presdstavnicima stručne javnosti i brojnim novinarima čitao više od sat vremena, da je zasnovana i na utvrđenim dokazima vezanim za kupovinu i smeštaj kokaina u državama Južne Amerike, kao i na osnovu načina transporta prekookeanskim brodovima. Ova kriminalna grupa razređene kokainske poslove imala je u Urugvaju, Brazilu, Argentini i Italiji.

Šarićev najbliži saradnik Goran Soković osuđen je na 20 godina zatvora, dok je Željku Vujanoviću presuđena kazna od 18 godina. Ostali optuženi, njih 16, dobili su od 11 do 15 godina zatvora. Rodoljub Radulović zvani Miša Banana, koji je u bekstvu, osuđen je na 11,5 godina, dok je Darko Tošić, nedavno uhapšen u Holandiji, dobio 13,5 godina. Svedoci saradnici Nebojša Joksović, Draško Vuković i Radan Ademović osuđeni su na kazne od pet do 10 meseci zatvora.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović, rekao je za RSE da su izrečene kazne pripadnicima grupe adekvatne.

“Tako ozbiljna kazna može da posluži i kao primer potencijalnim ili već postojećim narko dilerima tog formata. Ako ništa drugo izdržavanje te kazne će izolovati klan Šarića od nastavljanja tog posla”, smatra Radovanović.

Ono što ostaje nejasno, konstatuje Dobrivoje Radovanović, i bez nade da će se razrešiti, jesu veze i interesi koji su povezivali Šarića i njegove saradnike sa "visokim krugovima".

“Na žalost, Srbija oko toga neće izvući mnogo pouka. Tako ogromna količina droge ne može biti švercovana, ili tako ogroman narko klan ne može opstati, bez barem nužne saradnje sa politikom ili državnim aparatom. Propustili smo priliku da paralelno sa suđenjem Šariću utvrdimo činjenice o tome sa kojim je političkim partijama i političarima bio u sprezi. Zato što nema političke volje da se tako nešto uradi, jer su, ako tako mogu da kažem, akteri te saradnje i dalje na vlasti. Dakle, ceo postupak protiv Šarića je krenuo u vreme prethodne vlasti. Ali nije to u pitanju. Šarići su imali veze u svim mogućim vlastima, u prethodnim, pa i onima pre njih, pa i u ovima. Imali su veze u državnim službama. Ako vi propustite da utvrdite gde se Darko Šarić krio, kako je došlo do njegove predaje, ko su ljudi koji su mu obećavli ovo ili ono, onda ste sigurno tako pokazali da vam nije mnogo stalo da otkrijete celu istinu oko tog posla”, kaže Radovanović.

Tužilaštvo za organizovani kriminal u završnoj reči na ovom suđenju prethodno je zatražilo da se Darko Šarić i ostali osude na maksimalne kazne zatvora od 30 do 40 godina. Sudski postupak protiv Šarića i njegovih saučesnika za šverc skoro 5,8 tona kokaina bio jedan od najsloženijih ikada u Srbiji. U tom procesu sarađivali su pravosudni organi i policije brojnih država, a podaci su razmenjivani preko međunarodne pravne pomoći. Srpsko tužilaštvo dobijalo ih je iz Italije, Argentine i drugih država, dok je tim zemljama ustupano ono do čega su dolazili domaći organi. Proces protiv Darka Šarića i ostalih vodio se od aprila 2013. godine po šest spojenih optužnica.

XS
SM
MD
LG