Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 18:13 CET

  Crna Gora

  Dan novinara Crne Gore: Najamnici u redakcijama

  Crnogorske novine, ilustrativna fotografija
  Crnogorske novine, ilustrativna fotografija
  Kada se u Crnoj Gori pokrene priča o položaju novinara i medija, uglavnom se pominju medijske slobode, napadi na novinare, sudski procesi protiv predstavnika medija.
  Gotovo nikada, ili veoma malo se priča o tome kakav je ekonomski položaj novinara i mogu li oni da žive od plate koja je najčešće ispod prosjeka i pritom neredovna.
  Koliko ekonomska zavisnost utiče na profesionalizam novinara?

  Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je čestitku povodom  23. januara, Dana novinara Crne Gore, kojih je prema podacima iz posljednjeg popisa stanovništva 966.
  Čestitke stižu i sa drugih adresa u državi uz obećanja da će vlast i dalje afirmisati slobodu medija, podržavati objektivno, istinito i nezavisno novinarstvo.

  Naši sagovornici kažu da nijesu medijske neslobode , napadi i sudski procesi protiv novinara jedini problemi sa kojima se oni suočavaju.

  Smatraju da se gotovo uopšte ne govori o tome da su crnogorski novinari postali najamnici koji u većini medija rade za mizerne plate, koje ne prelaze nivo prosječne zarade koja u novembru prošle godine iznosila 478 eura.

  Prva medijska žrtva ekonomske krize, za mnoge potpuno neočekivano, bila je do tog trenutka jedna od najpopularnijih i najgledanijih televizija u Crnoj Gori,  TV IN čiji je vlasnik iz Slovenije u oktobru prošle godine morao da je zatvori zbog neisplaćivanja plata zaposlenima. 

  Bivši novinar TV IN Predrag Vučinić koji je trenutno bez posla, kroz svoje iskustvo rada u tom mediju govori i o ekonomskom položaju novinara u Crnoj Gori.

  „Uglavnom je nezahvalno baviti se novinarstvom u Crnoj Gori. Pitanje je zašto? U većini medija plate su mizerne i neredovne, što je još i gore. Tu svotu novca bez problema zarađuju i taksisti, radnici u kladionicama ili recimo prodavačica u boljim buticima. Nerijetka su i smanjenja tih mizernih zarada. U mojoj redakciji, na primjer, plate su u protekle dvije godine smanjivane dva puta po 10 posto. Opšte je poznato da je biti novinar reporter jako stresan posao. Vikendi, državni praznici, radno vrijeme ne postoje, a sa druge strane sve smo više materijalno nesigurniji i sa sve tanjim novčanicima“.

  Napuštanje posla u medijima

  I u Udruženju novinara Crne Gore  svjesni su koliko je potcijenjen rad novinara.
  Predsjednik Savo Gregović to ovako ilustruje: 

  „Položaj medija je takav da su danas, mogu to da kažem slobodno – najamnici u svojim redakcijama. Ja nemam tačan uvid u plate i primanja kolega u crnogorskim emdijima ali znam da su one negdje oko prosjeka primanja, negdje ispod, a negdje malo iznad, i to se prije svega odnosi na urednike”.
   
  Uz male i neredovne plate, javna je tajna da vlasnici dobrog dijela crnogorskih medija štede tako što ne uplaćuju radni staž i zdravstveno osiguranje novinarima.
  Čak i u onim medijima koji na izgled dobro stoje i koji se donekle uspješno nose sa ekonomskom krizom danas nijesmo mogli naći kolegu koji bi otvoreno pričao o kontinuiranom smanjenju plata i sve težem položaju novinara.

  Među medijima iz kojih novinari zbog krize već duže vrijeme odlaze je i TV Montena koja se trenutno bori za opstanak. Kao omča oko vrata tog i drugih malih medija u Crnoj Gori stoje neisplaćene obaveze prema Agenciji za elektronske medije.

  Direktora te medijske kuće Đura Vučinića pitali smo kolike su plate novinara u toj televiziji i da li su redovne .

  „O prosječnoj plati ne bih govorio. Ona je manja od republičkog prosjeka a redovnost plata ne mogu da obezbijedim”. 

  Za razliku od Montene, plate u Javnom servisu su redovne. No, i pored toga, kaže predsjednik Sindikata te medijske kuće Branko Vujisić, zaposleni nemaju mnogo razloga za zadovoljstvo.

  „Naše plate su ispod prosjeka u Crnoj Gori tako da je zaista novinaru danas u Crnoj Gori izuzetno teško raditi i tim prije što je novinastvo izuzetno težak posao“.

  Loš ekonomski položaj utiče na profesionalizam, na kreativnost i volju za rad novinara, kaže Savo Gregović iz Udruženja novinara Crne Gore.

  Zato je, ističe naš sagovornik sve više onih koji napuštaju novinarstvo.

  „Ako se izuzmu one druge stvari koje danas opterećuju rad novinara ovdje, a to su ograničene medijske slobode, onda ova profesija u koju se nekada ulazilo sa velikim entuzijazmom, voljom za rad i trajanje, danas podosta odvlači mlade i talentovane u neke druge poslove, gdje se ipak sigurnije i bolje snalaze“, zaključuje Gregović.

  Predrag Tomović

  predragt+rfe.co.me

  Nesuđeni pravnik završio je u novinarstvu. Prošao "školu" radija Free Montenegro, Antene M. Imao i kratak izlet na TV IN, ali se nakon toga vratio staroj ljubavi - radiju.

  Ovaj forum je zaključen
  Komentari
       
  Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.