Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 21:23 CET

  Svijet

  Dan kada je otišao šah Reza Pahlavi

  Građani Teherana mašu novinama sa naslovom "Šah je otišao" 1979. godine
  Građani Teherana mašu novinama sa naslovom "Šah je otišao" 1979. godine
  Autor: Houshang Asadi, The Wall Street Journal, prevela: Ena Stevanović

  Svega nekoliko novinskih naslova je ušlo u historiju i postalo priča sama za sebe. Naslov „Šah raft“, što na perzijskom znači „Šah je otišao“ je jedan od njih. Taj naslov se našao na naslovnoj stranici dviju najvažnijih iranskih dnevnih novina „Kayhan“ i „Ettelaat“ i to 16. januara 1979. godine nakon što je šah Muhamed Reza Pahlavi zauvijek napustio Teheran.

  Naslov „Šah raft“ je sažeti prikaz pobjede revolucije. Ispisan je boldiranim perzijskim slovima veličine 84 na vrhu naslovnice novina koje su štampane u preko milijun primjeraka.

  Naslov je u iranskim novinarskim krugovima pokrenuo lavinu rasprava: Ko ga je napisao? Ko ga je osmislio? Kako je do svega toga došlo?

  Ovog mjeseca se obilježavaju 34 godine otkako je naslov „Šah raft“ objavljen u štampi. Ja sam u to vrijeme bio zamjenik glavnog urednika „Kayhana“. Evo čega se sve sjećam iz redakcije u Teheranu te noći:

  Uredi „Kayhana“ su bili krcati cijeli dan 16. januara. Donijeli smo televizor u redakciju kako bismo pratili odlazak šaha. Novinar kojem je dodijeljena priča je bio zalijepljen za televizijski ekran u iščekivanju ishoda. Njegovi rukavi su bili zavrnuti i bio je spreman za pisanje.

  Drugi novinar se nalazio na teheranskom aerodromu i izvještavao je uživo sa telefonske govornice. Tada nije bilo mobitela. Ja sam bio zadužen da proslijeđujem njegova izviješća uredništvu.

  Osoblje redakcije je podsjećalo na lutajuće duhove koji prelijeću preko televizijskog prijemnika ka telefonu sve do uredničkog stola.

  Na jutarnjem sastanku uredništva smo raspravljali o tome kako riješiti pitanje naslova ukoliko je šah doista napustio Iran. Hoćemo li staviti šahovo ime uz glagol „napustiti“ u jednini ili množini? U perzijskom jeziku se često koristi glagol u množini uz imenicu u jednini kako bi se iskazalo najviše poštovanje prema subjektu.

  Do tada smo uvijek bili primorani koristiti glagol u množini kada smo pisali o šahu. Ali stvari su se promijenile. Rahman Hatefi, glavni urednik „Kayhana“ je na sastanku izjavio: „Jednom kada šah ode, više nema povratka. Najbolji je mrtav.“

  Šah Muhamed Reza PahlaviŠah Muhamed Reza Pahlavi
  x
  Šah Muhamed Reza Pahlavi
  Šah Muhamed Reza Pahlavi
  Time je pitanje naslova razriješeno. Zabrinuti zbog mogućih posljedica, dogovorili smo se s novinama „Ettelaat“ da koristimo isti font i da štampamo novine u isto vrijeme. Sigurnost je u brojkama.

  Ipak, dizajner naše naslovnice je bio uznemiren. S obzirom da je bio politički zatvorenik za vrijeme šaha, on je sanjao o ovom danu. Šetkao se po uredništvu, lančano pušeći cigaru za cigarom. Ponekad bi došao do mog stola i stavio ruke na moja ramena. Oči su mu sijale.

  Niko od nas nije znao ono što danas znamo, a to je da će naslov „Šah raft“ za nas predstavljati kraj naših karijera. Niko od nas nije znao da će većina završiti u zatvoru i da ćemo biti ispitivani i mučeni. Nikad nismo mogli znati da će od 110 uposlenika koji su radili tog dana, samo jedan do danas ostati raditi u „Kayhanu“.

  Oko podne sam čuo kako novinar vrišti na telefon: „Houshang, Houshang, šah je otišao!“

  Nisam mogao vjerovati. „Je si li ga vidio svojim očima,“ pitao sam.

  „Vidio sam svojim očima. Šah je otišao. Otišao je!“

  Spustio sam slušalicu i uzviknuo: „Šah je otišao!“

  Redakcija je vrvila od veselja. Kada su i „Kayhan“ i „Ettelaat“ izbacili na kioske novine sa identičnim naslovnicama, uslijedilo je slavlje diljem države. Ljudi su podizali novine i plesali na ulicama.

  Jedna od starih fotografija šaha u rukama demonstrantaJedna od starih fotografija šaha u rukama demonstranta
  x
  Jedna od starih fotografija šaha u rukama demonstranta
  Jedna od starih fotografija šaha u rukama demonstranta
  Dva glavna urednika koja su pratila vijesti tog dana su se na kraju dogovorili i oko drugog historijskog naslova: „Imam amad“ („Dolazi imam“), koji se odnosi na povratak ajatolaha Ruhollaha Homeinija, utemeljitelja revolucije iz Pariza.

  Međutim, Islamska revolucija, koja je obećala da će iskorijeniti brutalnu diktaturu i uvesti Iran u doba slobode i pravde, nije održala svoja obećanja. Gotovo odmah nakon odlaska šaha su započeli sustavni napadi na „Kayhan“, uz demonstracije ispred naših ureda i stalne prijetnje. U roku od tri mjeseca je otpušteno gotovo čitavo osoblje „Kayhana“, uključujući i najbolje novinare u državi.

  Glavni urednik Rahman je usljed mučenja preminuo u zatvoru. Drugom uredniku Gholamhusseinu Salehyariju je zabranjeno da se bavi novinarstvom. Umro je u svojoj kući, izoliran od svijeta.

  A ostali? Većina nas koji smo izvještavali, pisali i dokumentirali odlazak šaha i dolazak imama je ostalo nezaposleno, prognano ili smo živjeli nomadskim životom. Kada je nekoliko godina nakon revolucije zloglasni isljednik imenovan za glavnog urednika „Kayhana“, mi novinari smo morali postati trgovci ili prodavači sladoleda. Mnogi su napustili državu.

  Da smo samo znali, kada smo štampali „Šah raft“ da iza vrata naše redakcije vreba zla sila, spremna da zgniječi sva obećanja za promjene. Prije 34 godine ni ja ni Rahman ni Gholam ni bilo ko iz redakcije nije mogao predvidjeti šta će se dešavati u Iranu. Očekivali smo slobodu, a umjesto toga smo dobili vjersku diktaturu.

  Još uvijek vidim Rahmanove ruke kako ispisuju kultni naslov. Još uvijek čujem Gholama kako daje naredbe redakciji. Živim za dan kada će se iranski novinski urednici dogovoriti i objaviti još jedan veliki, boldirani zajednički naslov: „Nema više diktature. Stigla je sloboda. Konačno."
  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Imer Grad: Gjilani
  28.01.2013 09:11
  Otisao jedan kulturan rezim,a dosli su bradati poput amfilohija radovica i artemije Kosovskog,ili kao sada ovaj patrijarh srpski gospodin irinej.Zamislite kakvu stetu napravili irinej i ovaj amfilohije,ili onaj Kosovski artemije od kada se upustali u Politici.Ima da upropaste Srbiju kao ovi iz Irana.Ali niko im nije kriv,do samog naroda i u Srbiji i u Iranu,sto su im dali prostora da dodju na vlast.

  Ime: Marko
  27.01.2013 15:14
  Gospodin Asadi ima stvarno moralni kredibilitet da pise o danasnjoj vlasti u Iranu. Nema sta...

  Medjutim, pitanje je zasto bas sada ova americka "slobodna evropa" postavlja ovaj clamak, naravno BEZ ikakovog uvoda i smisla, po obicaju?
  Licno mislim da je taj "propust" samo zelja za pljuvanjem Irana i vjerovatna priprema za skoru SAD-invaziju .... pardon "humanitarnu intervenciju" americkim bombama... Mozda i cak atomskim.

  Naime, ovo sto clanak gospodina Asadija NE spominje ovdje, ali je on o tome pisao nadugo i na siroko (i a CIJELA PLANETA ZNA!) - jeste naime:
  A) da je IRAN jedna zemlja sa vise hiljadugodisnjom tradicijom i visokom kulturom! (za razliku od barbarskog "zapada" (citaj SAD sa satelitima);
  B) da je 1953 Iranski NAROD - u direktnim i MASOVNIM DEMOKRATSKIM IZBORIMA (ne "demokratskoj" farsi kao u SAD rezimu) - tada IZABRAO svog predsjednika - gospodina Mohammad Mosaddegh-a.
  C) da je updavo zlocinacka i barbarska Anglosaksonska osovina (SAD-UK) organizovala i izvrsila drzavni udar nakon tih DEMOKRATSKIH izbora.

  Naravno JEDINI "razlog" je bio sto je gospodin Mosaddegh - NACIONALIZOVAO iransku proizvodnju nafte (tj. predao je u NARODNE ruke!), koju su masovno OTIMALI zlocinci iz tzv "Anglo-Perzijske kompanije" (danasnji BP!)!!!
  (Svaka slicnost i poredjenje sa danasnjom VENECUELOM - jeste direktna i tacna!)
  D) Anglosaksonski barbari (citaj SAD-rezim) dovodi na vlast takodjer zlotvora, ali poslusnu marionetu "zapada" - tzv "saha" Rezu Pahlavija.
  Taj apsolutisticki zlocinac (inace dugogodisnji "najdrazi americki prijatelj") - ne samo da progoni, hapsi i masakrira SAKOG iole progresivnijeg covjeka u Iranu, nego naravno OTVARA TOTALNO iranske izvore nafte za za Anglosaksonske barbare i njihovu pljackasku masineriju!

  Razumljivo, NAROD IRANA - NE dobija NISTA!
  Upravo obrnuto - i pored nevidjenog bogatstva - narod IRANA skapava od gladi!

  Dakle gospodin Asadi, koji danas zivi u Parizu, jeste stvarno oduvijek pricao o Anglosaksonskim zlocinima, i SLOBODA koju on spominje ni u ludilu NE podrazumjeva "demokratiju & slobodu" koju su ti barbari "donijeli" 1953 Iranskom narodu - nakon zlocinackog prevrata.
  (To se naravno nikad nece spomenuti na RSE.)
  Upravo obrnuto.
  Asadi se zalaze takodjer za nacinalizaciju prirodnog bogatstva Irana i za pravednu raspodjelu istog iranskom NARODU.
  Medjutim NE slaze se sa klerikalnim rezimom u Teheranu.
  Ali zasto da se mi "balkanci" lazemo?...
  Cemu?
  Pa taj rezim i jeste dosao - NAKON (!) sto su Anglosaksonski barbari ucinili to sto su ucinili - a evo i danas se na sve nacine (a ponajvise propagandom!) trude da ponovo vrate to u svoj pljackaski "posjed"! Razumljivo PROTIV Iranskog naroda!

  Dakle clanak gospodina Asadija, NIPOSTO se ne moze posmatrati kao "zelja" za nekom "novom" americkom "demokratijom & slobodom", kao sto bi neki "natoljubci" na ovom sajtu mogli odmah i da pomisle citajuci uvodni tekst!
  Boze sacuvaj.
  Covjek je lezao i u zatvorima americke marionete "saha", kao i u zatvorima ovih danasnjih teokrata - a definitivno ZNA da Anglosaksonski zlocinci i barbari ni jednom narodu Planete - NISU NIKAD ni donijeli nista drugo osim pljacke, patnje i bijede.

  Ovo je vrlo vazno znati prije nego sto se procita bilo koji clanak g. Asadija.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  28.01.2013 18:22
  E, da, i mi Sorabi smo hasali sve zlatnim escajgom pre 1000 godina, dok nas nisu pritisli varvari s severa, juga, istoka i zapada.
  Ah, kukavno srpstvo ugašeno!!
  Odgovor

  Ime: Slobodan Grad: YU
  28.01.2013 16:29
  Bravo marko sto otvaras oci natoljubcima a izgleda da ovi u RSE su poludeli ili ih greze savest pa objavljuju nase komentare.Za mene ovaj clanak o Iranu je da bi se maskirali sadasnji zlocini Francuza u Maliju.Gle cuda tako dobro obavestena RSE nas ne obavestava bas nista o Maliju ili su francuzi u skripcu ili se prikrivaju monstruozni zlocini.Eto Marko moramo zadrzati svoja moisljenja a ovi natoljubci neka zive u propagandnom mraku.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  28.01.2013 19:45
  Tako je, druže Slobo! Samo nastavite!
  Borba za istinu o Slobodanu Miloševiću, istinu o Srebrenici, istinu o Račku i istinu o gajbicama Marka Miloševića nema alternativu.
  Mi pabjedim!
  Odgovor

  Ime: Marko
  29.01.2013 10:00
  Vi ste "gopsodine" Radakovicu izgleda na necem poprilicno jakom?
  I to odavno...
  Ocito je da ne silazite sa komentara na RSE i da se nalazite na "braniku natoa" i SAD (imperijalistickog-rezima)?
  ...

  Sa druge strane sa vama je jako tesko diskutovati.
  Ne zbog vaseg "nivoa" - nego zbog ocite i frapantne cinjenice da se svaka vasa budalasitina, insinuacija pa cak i uvreda - odmah i bez-pogovorno objavljuje na ovoj americkoj stranici.
  Drugi komentatori (cak veoma umjereni), na zalost, nisu takve srece...
  Naime, mnogi diskutanti koji pokusavaju argumentima podkrijepiti svoje vidjenje - brisu se nemilosrdno od RSE cenzure.
  To im se isto desava (evo vidimo/"osjetimo" svi) cak i kada pokusavaju odgovoriti na vase natoljubacke besmislice "gopodine" Radakovicu.

  Ocito vam je ovaj americki medij (RSE za "balkance") - u najmanju ruku - jako naklonjen.
  Cak i na obicnim diskusijama.

  ***

  A da probate, za promjenu, mozda izraziti svoje "natoljubstvo" i podrsku americkoj lazljivoj propagandi na nekim drugim "balkanskim" portalima?
  (Za fakta vas niko nece ni pitati, jer ih ni ovdje ne postavljate, ali to je i onako karakteristika svake lazi i propagande)
  Dakle:
  Srpski (recimo: http://www.vaseljenska.com) bih vam preporucio, ali znam da od svega najvise mrzite Srbiju i Srbe, ali zasto ne hrvatski?...
  Evo recimo: http://www.advance.hr
  Probajte tu malo prosipati vase natoljubstvo i besmislene lazi.
  Ubijedjen sam da necete dugo, a pogotovo sa bezobraznim provokacijama i uvredljivim komentarima - ne vjerujem da cete cak dugo moci i da komentarisete, sa istim nickom.
  Naime, takvi provokatori "natoljubci" na advance.hr - moraju skoro svakodnevno mijenjati log-in podatke.

  Probajte "gospodine" Radakovicu?
  Cisto za promjenu...
  To vam je moj prijateljski savjet.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  29.01.2013 17:14
  Sve nježne riječi Svijeta sačuvao sam za te...
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.