Subota, 28. novembar/studeni 2015, 14:05 CET

Svijet

Damask upozorava Izrael, Rusija protestuje zbog napada

Borci slogodne sirijske armije u blizini Damaska, 31. januar 2013.
Borci slogodne sirijske armije u blizini Damaska, 31. januar 2013.
Sirija je upozorila na mogući „iznenadni“ odgovor na izraelski napad na njenu teritoriju, a Rusija je osudila izraelski vazdušni napad kao ničim isprovocirano kršenje međunarodnog prava.

Istovremeno je, prema navodima Reutersa, Sirija tražila od šefa misije UN na Golandskoj visoravni da protestuje protiv vazdušnog napada Izraela, za koji Damask kaže da je povreda sporazuma kojim je okončan posljednji veliki rat između dvije zemlje.

Državni mediji u Siriji navode da je general major Igbal Singha, šef misije mirovnih snaga UN na Golanskoj visoravni, pozvan u Ministarstvo vanjskih poslova gdje mu je uručen zahtjev Damaska da reaguje,

Damask može donijeti „iznenadnu odluku da odgovori na agresiju izraelskih ratnih aviona“, saopštio je sirijski ambasador u Libanu, Ali Abdul Karim Ali, dan nakon izvedene akcije protiv Sirije.

"Sirija je obavezna da brani svoj suverenitet i svoju zemljuj", rekao je ambasador Ali za libanski web sajt militantne grupe Hezbolah.

Prenoseći ove navode, Reuters podjseća da su Sirija i Izreal vodili nekoliko ratova i da su 2007. godine izraelski avioni bomabrdovali sumnjiva sirijska nuklearna postrojenja, a da odgovora Damska na to nije bilo.

Diplomate, sirijski pobunjenici i bezbjednosni izvori iz regiona saopštili su da su u srijedu izraelski avioni bomabardovali konvoj u blizini libanske granice i da su, po svemu sudeći, gađali oružje koje je bilo namijenjeno Hezbolahu.

Sirija je, pak, demantovala da je to bila meta, već da je gađan vojno-istraživčki centar sjeverozapadno od Damaska.

Hezbolah, koji podržava sirijskog predsjednika Bašara Al Asada i čiji se pripadanici bore u njegovoj armiji u sukobima u kojima je od početka ustanka prije 22 mjeseca poginulo preko 60.000 ljudi a reseljeno 700 000, navodi da Izrael pokušava da osujeti arapsku vojnu moć, naglašavajući da će ostati uz svog saveznika. 

„Hezbol izražava punu solidarnost sa sirijskim vođstvom, amijom i narodom“, navodi grupa koja je 2006. vodila 34-dnevni rat sa Izraelom.

Izrael, pak, za sada ćuti o napadu, a i rekacije njegovih saveznika na Zapadu se gotovo ne čuju, dok su sa druge strane saveznici Asada, Rusija i Iran, bili brzi u osudi.

Rusija je izrazila zabrinutost i zvanična Moskva navodi kako bi to, ako je tačno, bilo neprihvatljivo kršenje Povelje Ujedinjenih nacija.

Sirijska vojska je posredstvom državnih medija saopštila kako su izraelski borbeni avioni napali istraživački centar u Džamraji i da su poginule dvije, a ranjeno pet ljudi.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je odmah reagovalo saopštenjem u kojem stoji:

"Ako se ta informacija potvrdi, onda imamo posla s neprovociranim napadom na ciljeve u suverenoj državi, koji krši Povelju UN i kojeg je, bez obzira na motive nemoguće opravdati."

Ako je tačno da je napadnut vojni centar, a ne konvoj oružja za Hezbolah, prema navodima stranih medija, Džamraja centar jeste istraživački centar, ali odgovoran za razvoj hemijskog oružja.

Američka vlada objavila je 2008. da reaktor "nije namijenjen za miroljubive svrhe".

Napad se desio odmah nakon što je Izrael izrazio strahovanja da rakete i hemijsko oružje mogu pasti u ruke militantima Hezbolaha.

Izrael strahuje da bi Hezbolah mogao dobiti protivoklopne i protivavionske rakete, čime bi ojačali sposobnost reagovanja na izraelske zračne udare.

Svaki izraelski napad na sirijsko područje može uzrokovati veliki diplomatski incident, kažu analitičari. Iran je, na primjer, rekao da će bilo koji izraelski napad na Siriju doživjeti kao napad na sebe.

Biljana Jovićević

U novinarstvu je od 1998.godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: Aleksandar Ston Grad: Rim EU
05.02.2013 13:44
Izrael nema pravo da vrsi zracne napade u Siriji niti se mjesati u Sirijski gradanski rat,Izrael ne smije postati regionalni policajac na bliskom istoku,to pravo ne moze imati nitko pa ni Turska koja ima unutarnji problem sa kurdima i Izrael koji ima nerjesen problem sa palestinskom autonomijom.Ruska osuda je opravdana zato sto je sam ulazak Izraelskih aviona u Sirijski zracni prostor agresija jedne drzave prema drugoj,Sirijski konflikt mora rjesavati Quartet cetiri velike svjetske sile EU,SAD,Rusija i Kina a nikako ne Izrael ili Turska.Jedino preko UN i mirovnih snaga se moze doci do trajanog mira na bliskom istoku i Siriji bez obzira na razlicita stajalista izmedu velikih sila koje cine Quartet.Vazno je uspostaviti trajni mir u Siriji nakon toga raspisati izbore da narod u miru izabere svoju vlast a ne putem gradanskog rata.
Odgovor

Ime: Milivoje Radaković
05.02.2013 20:32
Jok, more - vlada Izraela ima obavezu da zaštiti svoje građane i ukoliko to podrazumeva akcije na teritoriji Sirije, onda - eto prava!

Zatim, da Vas obavestim, po međunarodnom pravu (dođosmo i do njega) države imaju OBAVEZU da uspostave kontrolu nad susednim teritorijama koje nisu pod kontrolom druge države!
Kako se za Siriju danas ne može utvrditi da jeste država, tj. da njena vlada kontroliše Golansku visoravan, eto i međunarodnog prava da podupre ovu izraelsku intervenciju.

A, kada već pominjete UN i njene "mirovne snage", moram da primetim da oni nesretnici kojima ta organizacija i njene "snage" garanutuju mir i bezbednost stvarno nemaju čemu dobrom da se nadaju! :(

Ime: andrej Grad: n,sad
31.01.2013 20:05
neko je uvek "lak na obaracu"!A za "potezanje obaraca" - uvek postoji razlog?Svejedno - to su ubice...
Odgovor

Ime: Aleksandar Stone Grad: Rim EU
06.02.2013 06:17
Prvo Izrael nema svoje gradane u Siriji,drugo Sirija je suverena drzava koja ima svoj dignitet i pravo da uspostavi kontrolu nad svojim teritorijem,trece Golanska visoravan je sigurna sve dok su na njoj mirovne snage UN-a a kada one odu onda Golan prestaje biti tampon zona i tek onda Izrael ima pravo da se poziva na osiguranje svojih granica,cetvrto Izrael moze vojno intervenirati u Siriji ako za to dobije dozvolu vijeca sigurnosti UN-a,peto mirovne snage EU i UN su za razliku od americkih uspostavile red i mir u vecini drzava u kojima su bile stacionirane a amerikanci su ostavili kaos u Iraku i Somaliji nakon povlacenja,cemu se imaju nadati afganistanci i iracani nakon odlaska anerikanaca vidimo u praksi.
Odgovor

Ime: Milivoje Radaković
06.02.2013 18:00
Odakle Vam ideja da je Izraelu za intervenciju potrebna saglasnost SB OUN?!
Izrael je suverena država.
Odgovor

Ime: Milivoje Radaković
31.01.2013 21:00
Kako god, jedna je stvar jasna - preventivni napad je bolji od odocnele odbrane.

A, što se tiče armija, tu ste sasvim u pravu - to su sve ubice.
I države ih plaćaju da obavljaju taj "public service"...

Ime: S Grad: EU
31.01.2013 14:34
Ukoliko su tacne izjave da je Izrael napadao Siriju ondak to mogu objasniti da je proteroristicki lobi jaci od Izraelskog.Ako Asad ostane na vlasti to ce bar garantovati bezbedan sever Izraela a u protivnom mozemo ocekivati da ovi potpomognuti demokrati (teroristi)se ponasaju isto kao i u Maliju.Kako se razvija sada situacija u Siriji neceme zacuditi da za neki dan zapad (teroristicka koalicija) doturi hemijsko oruzije ovim protivnicima legalnog Siriskog rezima i posle zato osude Asada i otpocnu unistavanje Sirije.Vidimo da Sirijska opozicija nemoze i pored sve podrske zapada da pobedi Asadov rezim pa zato zapad mora da se odluci da prizna praz ili da dovrsi zapocete zlocine od strane terorista pomognutih od tog nehumanog zapada.
Odgovor

Ime: Alen Trokic Grad: Svet
31.01.2013 20:57
Postovanje,

Kao prvo kad se govori o Siriju treba znati da je rat koji se odvija tamo izmedju pobunjenika i rezima ne samo njihova bobra, nego i borba interesa dva bloka, gde sa jedne strane imamo Rusiju a sa druge strane SAD. Za razliku od Libije, ovde imamo Rusiju koja je trajni clan Saveta Bezbednosti sto samim tim je veoma vazan faktor u raspletu situacije u Damascu, tj Siriji. koja ni po koju cenu nece a i nesme da dozvoli da Bashar Al Assad stekne ista sudbina Gadafija.

Sto se tice hemijskog oruzija to je svakako realna varijanta i jos kad uzmemo u obzir da je Obama vec zapretio, da od onog momenta ako Bashar upotrebi hemijsko oruzije da ce izvrsiti napad na njegov rezim... Sad, treba videti koliko je to izvodljivo jer ista operacija SAD mora da se izvrsi na jedan veoma pametan nacin, jer suprotno moze da udari sama od zid.

Veliki pozdrav!
Odgovor

Ime: Milicoje Radaković
31.01.2013 20:54
Pokojni Sloba!
Odgovor

Ime: S Grad: EU
01.02.2013 22:54
Milivoje vise puta sam morao da uzimam razlicite pseodime jer ja nisam kao ti simpatizer amera i slepi sledbenik RSE i moji komentari kao i Markovi nemaju istu prodju kao tvoji.Eto ja se nestidim mojih komentara i mogu da se pogledam u ogledalo ali nisam siguran za tebe i za moderatore RSE.
Odgovor

Ime: Milivoje Radaković
03.02.2013 21:17
Badava ste se maskirali, liebe Slobodan.
Narod kaže da se pamet i siromaštvo ne daju sakriti, a ja držim da isto važi i za glupost.

Uzdravlje!
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.