Utorak, 24. maj/svibanj 2016, 09:57 CET

  Srbija

  Dačić nudi i očekuje ustupke od Prištine

  Ivica Dačić
  Ivica Dačić
  Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je povodom stava kosovskog premijera Hašima Tačija da je cilj dijaloga sa Beogradom da Kosovo postane članica Ujedinjenih nacija (UN), da je Srbija spremna za sveobuhvatan dogovor, ali da kompromis mora da zadovolji obe strane.

  “Može ako se dogovorimo o svemu. Nije to sporno, mi ne bežimo od toga, zato što mi i tražimo sveobuhvatni dogovor, ali da bi on to dobio – mora nešto da da. Šta sad oni misle, da mi sad treba sve da učinimo što oni hoće? Ako je kompromis, onda taj kompromis treba da zadovolji obe strane. Oni nas mogu da pritiskaju preko Evropske unije, a mi njima ne damo u Ujedinjene nacije i šta onda – teraćemo se još narednih 30 godina. To nije interes. Mi smo spremni za sveobuhvatni dogovor, ali ako se ne želi sveobuhvatni dogovor, onda je nemoguće razgovarati ni o tom pitanju”, izjavio je Dačić.

  Politički analitičar Dušan Janjić izjavio je za RSE povodom izjave premijera Ivice Dačića oko stava kosovskog premijera Hašima Tačija da je cilj dijaloga sa Beogradom da Kosovo postane članica UN, kako je Srbija spremna za sveobuhvatan dogovor, da Dačićev stav predstavlja zaokret u odnosu na politiku prethodne vlade ali učvršćivanje pregovaračke pozicije.

  “Ako je cilj ovih dogovora, dijaloga, tako ih definišem, normalizacija – normalizacija podrazumeva da Beograd na primer neće priznati Kosovo, ali da neće ometati njegovo članstvo u Ujedinjenim nacijama, to članstvo može biti u različitim statusima. Može biti punopravno, može biti posmatrač, uostalom imali smo i iskustvo sa Palestinom. Drugo, ako je model, a izgleda da je model dve Nemačke jako prisutan i u glavama u Briselu i očigledno i kod Tačija i Dačića, onda je to jedna od tačaka tog sporazuma. Upravo spominjanje sveobuhvatnog sporazuma kaže da Dačić ide u susret ili da je otvoren za ideju da se ovaj dijalog dovrši nekom vrstom osnovnog ugovora o normalizaciji odnosa dve strane. Taj ugovor podrazumeva, dakle, da Beograd omogući ulazak u UN, tako što bi prestao sa kontra-kampanjom, a da Kosovo ne samo da ne ometa nego da zajedno sa Beogradom radi na ubrzanju integracije u EU – i Beograda i Prištine”, kaže Janjić.

  Politički analitičar Predrag Simić, komentarišući ovu Dačićevu izjavu, kaže da je ona nesumnjivo provokativna i fleksibilna, ali napominje da tek treba videti da li će tu izjavu potvrditi i najviši funkcioneri iz stožerne stranke vladajuće koalicije jer Dačić, ipak, predstavlja slabijeg koalicionog partnera u vladi.
  Predrag Simić, foto: Medija centar BeogradPredrag Simić, foto: Medija centar Beograd
  x
  Predrag Simić, foto: Medija centar Beograd
  Predrag Simić, foto: Medija centar Beograd

  “Ovo je vrlo važna izjava, jedino što me buni je da li će sličnu izjavu dati bilo ko drugi osim Dačića samog, jer vođen iskustvom sa rasprave u Skupštini prošle subote povodom platorme i rezolucije, morao bih imati u vidu da u ovom trenutku u Srbiji ima jako divergentnih pogleda i da u ovom trenutku postoji jedno nadmetanje u tome ko će se pokazati fleksibilnijim u pregovorima sa Kosovom i ko će Srbiji prvi doneti datum početka pregovora o članstvu u Evropskoj uniji. Prema tome, ova izjava jeste provokativna, ona u velikoj meri dezavuiše ranije Dačićeve stavove, ali mislim da ona na neki način odgovara  najnovijem viđenju da je Dačić taj koji je ublažio inicijalni tekst platforme za pregovore o Kosovu koje je dao predsednik (Tomislav) Nikolić. Pošto se ovde radi o slabijem članu vladajuće koalicije, mislim da bi u ovom trenutku bilo jako važno, pre nego što tu izjavu prihvatimo kao konačan stav Srbije, da čujemo da li će tu izjavu potvrditi (Aleksandar) Vučić ili Nikolić, znači neko iz najveće stranke vladajuće koalicije”, ističe Simić.

  Zvaničnici Vlade Kosova u utorak nisu komentarisali Dačićevu izjavu.

  Međutim, iz Kancelarije premijera Kosova je u ponedeljak saopšteno da se u kratkom vremenskom periodu očekuje postizanje međunarodno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, a kojem bi se obavezno omogućilo članstvo Kosova u UN i u svim drugim međunarodnim institucijama.

  Vlada Kosova je saopštila da razume da Srbija neće moći da prizna nezavisnost Kosova na kraju ovog procesa, te da je stoga neophodno da se Kosovu obezbedi članstvo u UN i otvori siguran put za učlanjenje u NATO i EU, a sve to kako Srbija ne bi bila prepreka za učlanjenje ni u ove međunarodne institucije.

  Kosovski premijer je naglasio da neće praviti kompromise, niti govoriti o statusu Kosova, nezavisnosti, teritorijalnoj celovitosti i unutrašnjem uređenju zemlje, kao i da će se tokom razgovora sa Beogradom u potpunosti ispoštovati Ahtisarijev plan, Ustav Kosova i važeći zakoni, rezolucija Skupštine i sporazumi postignuti u Briselu.

  Inače, premijeri Thaci i Dačić trebalo bi u četvrtak da se sastanu u Briselu.

  Branka Trivić

  trivicb+yahoo.com

  Diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na Odseku za međunarodne odnose. Radila kao novinar i urednik u Informativnom i Kulturnom programu Radio-televizije Beograd od 1983. do 1992. Za RSE radi od decembra 1993. godine.


  Amra Zejneli

  Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radila kao dopisnik Radiotelevizije Kosovo. Radiju Slobodna Evropa se pridružila u maju 2010. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Anonimni posjetilac
  15.01.2013 20:57
  Hocete li da se menjamo?
  - Ja bih vama dao nešto staro a vi meni dajte nešto novo.
  - Ne, ja ću vama dati nešto ruzno a vi meni dajte nešto lepo.
  - Ne, ja ću vama dati nešto malo, a vi meni dajte nešto veliko.
  - Ne, ja ću vama dati nešto pokvareno a vi meni...
  - Ne, hvala!
  ...
  - Čekajte... Ako 'oćete da se menjamo – mogu vam dati ništa a vi meni poklonite nešto... Dobro daću vam parče a vi meni dajte celo.
  - Ne, ne... Mogu vam dati dva zla za jedno dobro... Dva zla!
  - Ne, to ja ne mogu... Evo dajte mi šest i ja ću vam pokloniti pet.
  ...
  - Dobro hoćete li ovako: Da ja vama dam “nemam” i jos nešto a da vi meni date „imam“.
  - Ne ja bih vama dao „neću“ za “hoćcu”... Ako hoćete?
  - Neću.

  (D. Radović)

  Ime: Marko
  15.01.2013 19:22
  Totalna farsa.

  Rukovodstvo Srbije (kada bi stvarno bilo to!) bi trebalo da prekine SVAKI (!) razgovor sa pajacima od "vlade Kosova".
  Posto se ta "vlada" bukvalno nista i ne pita, svaki normalan covjek bi skontao da treba razgovarati sa onim koji se - stvarno pita!
  Dakle sa predstavnicima iz americke vojne baze - Bond Steel.
  Moze i sa ambasadorom SAD i u BG i u PR, jer to je i onako sve jedno.
  Vazno je da pregovori idu sa nekim sluzbenikom imperije - koji je na vecem nivou od bilo kojeg "predsjednika" i "vlade" u banana-drzavama.

  Medjutim i "predsjednik" i "vlada" Srbije i jesu obicne SAD-marionete postavljene da - izvrsavaju naredjenja recimo SAD ambasadora, ili nekog nizeg cinovnika SAD-rezima.
  Tako da ce se i u buduce voditi isprazni "dijalog" kao i u slucaju "sirijskih pobunjenika" - ciju je "vladu u egzilu" napravila g-dja H. Clinton.
  "Vlada Kosova" tj. Thaci nekadasnji "komandant" UCK (SAD-"pobunjenicka" organizacija isto kao i "sirijska opozicija"!) - bukvalno NEMA sta da kaze.
  Zato i "ne zeli diskusiju", nego samo izvrsava naredjenja.
  Na zalost - ista je stvar i sa "vladom Srbije" i njenim predsjednikom.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  15.01.2013 23:20
  E, Marko, uveoče...
  Pa i Vlada tzv. Srbije* se takođe bukvalno ništa ne pita!
  Baš zato će te dve Vlade da sede, pregovaraju i fotografišu se...

  Sigurno neće komandujući Bondsteel camp-a da se sastaje sa pajacima ako što je bivši portparol bivšeg srpskog vožda!? Čak ni u slobodnom vremenu!

  I još nešto - neprilično je za Srbiju* reći "banana država".
  Adekvatni naziv bi bio "otpad država" ili "krš od države".
  Ili Vi niste odavno dobijali banane?!

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Vučić, Savamala i predvorje Zlatnog doba

  Možda u nespretnom pokušaju kontrole štete, premijer je izgovorio nešto što ne može biti ništa drugo nego apoteoza bespravnog nasilja, urbane kaubojštine, mafijaškog siledžijstva u kojem neće sudovi i policija deliti pravdu, nego će ista biti u rukama onih koji imaju veći, recimo, bager
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva" u Cazinu i Velikoj Kladuši (1. dio)i
  X
  22.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima u Velikoj Kladuši. Voditelj je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Server: Snažna romansa Srbije sa Rusijom

  Američki analitičar i stručnjak za Balkan, Danijel Server nedavno se vratio iz posete Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, u toku koje se sastao sa zvaničnicima kao i predstavnicima nevladinog sektora. Kaže da je u regionu primetio pozitivne trendove, ali i nastavak nekih višegodišnjih problema. Jedna promena koju je uočio jeste veće prisustvo Rusije na Balkanu. Danijel Server naglašava da je posetio zemlje regiona u privatnom svojstvu i da nije prenosio poruke američke...

  Nikolić poverio mandat Vučiću

  Nakon razgovora prošle nedelje sa liderom SNS i nosiocem liste "Srbija pobeđuje" Aleksandrom Vučićem, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je danas obavio konsultacije o formiranju vlade i sa predstavnicima preostalih 11 lista koje su ušle u parlament. Nikolić je odlučio da mandat za sastav vlade poveri Vučiću. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da će poveriti mandat za sastav nove vlade lideru SNS-a i nosiocu liste “Srbija pobeđuje” Aleksandru Vučiću. U obraćanju...

  Oslobodjen policajac u slučaju Fredija Greja

  Policajac u Baltimoru optužen za ubistvo Afroamerikanca Fredija Greja pre godinu dana, koji je pretrpeo teške povrede leđa prilikom transporta policijskim kombijem do zatvora, danas je na sudu oslobođen krivice. Policajac Edvard Nero bio je optužen za fizički napad drugog stepena, neobavljanje dužnosti i nesmotreno ugrožavanje života Fredija Greja, zbog nelegalnog hapšenja i nepropisnog prevoza 25-godišnjeg Greja, 12. aprila prošle godine Danas su sve optužbe protiv policajca Edvarda...