Dostupni linkovi

Dačić mandatar Vlade Srbije, obećava: Nema nazad u 90-te


Tomislav Nikolić i Ivica Dačić prilikom davanja mandarta, Beograd, 28. juni 2012.
Tomislav Nikolić i Ivica Dačić prilikom davanja mandarta, Beograd, 28. juni 2012.
Lider socijalista Ivica Dačić mandatar je za sastav nove Vlade Srbije. Mandat mu je poverio predsednik Tomislav Nikolić, nakon što je postalo potpuno izesno da kandidat demokrata za premijera Boris Tadić ne može oformiti skupštinsku većinu. Umesto toga Dačić će većinu uspostaviti sa naprednjacima, na čijem je čelu donedavno bio Nikolić, i Ujedinjenim regionima Srbije Mlađana Dinkića.

Time je u istoriju poslat savez demokrata i socijalista, a istovremeno su stvoreni uslovi za kompletan povratak na vlast snaga poraženih sa Miloševićem 5. oktobra 2000. Međutim, sa pozicije predsednika Nikolić najavljuje da nova Vlada neće dovesti u pitanje evrointegracijske procese, dok Dačić obećava da nema ni govora o povratku u devedesete.

Tomislav Nikolić je prekinuo sastanak sa liderima koalicije oko socijalista i saopštio informaciju koja se čekala tokom jednoipomesečnih pregovora:

“Ubedili su me, ueverili su me da su okupili većinu, zatražili nastavak konstitutivne sednice. U toj većini biće Srpska napredna stranka, Ujedinjeni regioni Srbije i verovatno i neki drugi predstavnici građana Srbije u Skupštini Srbije koji čekaju da se najpre ova koalicija obezbedi dovoljnu većinu, a onda će joj se i sami priključiti.”

“Situacija je veoma komplikovana. Breme koje smo nasledili je veoma teško”, podvukao je Nikolić govoreći pre svega o pitanju Kosova. To pitanje, kazao je predsednik Srbije, rešavano je na način kojim se izbegava odgovornost dok je najveći teret prebacivan na narod. Najavljuje kraj takve političke prakse:

“Mi želimo da preuzmemo odgovornost. Da stvorimo uslove za mir i stabilnost i da gradimo mostove prijateljstva i međusobnog uvažavanja. Naši prijatelji su i na zapadu i na istoku i na severu i na jugu. Mi ne delimo naše prijatelje na velike i male, na značajne i manje značjane. Svi susedi su nam važni, imamo mnoge zajedničke interese, posebno u ekonomskoj sferi. U zajednici evropskih naroda kojoj stremimo granice više nemaju odlučujući značaj. Značaj ima jačanje saradnje.”

U Miloševićevo vreme portparol i potredsednik socijalista, a u Tadićevo vicepremijer i šef policije, Ivica Dačić ovog Vidovdana (praznik značajan u srpskoj istoriji po mnogim događajima uključujući i isporučivanje bivšeg Dačićevog šefa Haškom tribunalu) nalazi se ispred Predsedništva Srbije.

Dačić, ipak, izbegava nezgodne konotacije i insistira da je na Nikolićevo kanabe seo nakon što je o saradnji sa naprednjacima razgovarao sa predstvnicima svih vodećih svetskih centara.

"Mene ne interesuje nebeska Srbija. Interesuje me kako Srbija danas živi i kako će živeti sutra, tvrdi Dačić.

“Nisam dobio ni jedan razlog zašto ne bih prihvatio predlog da budem mandatar za sastav nove Vlade. Da je bilo ko u svetu rekao Tomislav Nikolić i Srpska napredna stranka su antievropske, nikada ne bih ušao u tu Vladu niti bio njen premijer. Sa druge strane, da je bilo ko u našoj zemlji rekao da je ta politika drugačija od interesa našeg naroda to takođe ne bih prihvatio. Niko mi to nije rekao, niti iz Evropske unije, niti iz drugih zemalja sveta Rusije, Kine i tako dalje. I zaista, još jednom ponavljam, mene ne interesuje nebeska Srbija. Interesuje me kako Srbija danas živi i kako će živeti sutra. Poštovaću našu prošlost ali me više zanima budućnost. Ova Vlada i ja kao premijer nikako neće značiti, neću dozvoliti da znači, povratak u devedesete godine. Jer da sam to hteo da radim, to bi činili protekle četiri godine”, poručio je Dačić sa platoa ispred Predsedništva Srbije u Pionirskom parku, odakle je njegov susret sa novinarima pod vedrim nebom direktno prenosio javni servis.

Tu je priliku da nastupi u sebi svojstvenom stilu još jendom iskoristio Dačićev partner Dragan Marković Palma, predstavivši se kao šef protokola.

“Imate tri minuta”, rekao je on.

Na komentar novinarke “niste još došli na vlast, a već komandujete”, Dačić je odgovorio:

“Mi smo već na vlasti. Mislim u Vladi… Šalim se…”.

Brisel će posmatrati

Preko puta u Skupštini Beograda za sada je sačuvana koalicija sa demokrata, a Dačić kaže da o njenom rušenju “nije razgovarano”. Navodi i da je odluka o koaliciji sa naprednjacima bila teška pre svega zbog dosadašnje korektne saradnje sa demokratama. Raspad tog saveza opisao je sportskim rečinikom:

“Onaj ko ode iz Crvene zvezde ili Partizana u Barselonu sigurno neće odbiti da igra protiv Crvene zvezde i Partizana u nekom takmičenju. A ja ne mogu da odbijem da igram u finalu Svetskog prvenstva.”

Usledilo je i saopštenje lidera demokrata Borisa Tadića u kome stoji da nova vlada ima pravo na šansu ali da je pitanje da li ljudi koji danas upravljaju Srbijom imaju dovoljno znanja i iskustva za rešavanje svih ozbiljnih problema. Naveo je i da je okončano strateško partnerstvo demokrata sa socijalistima i URS-om, za koje je naveo da imaju novu politiku i novu ideologiju, te podvukao da DS nije htela da da Dačiću premijersku fotelju.

Ovim rečima stavljena je i tačka na period u kom su Srbijom upravljale opcije koje su vlast preuzele posle 5. oktobra. Ali, kako komentariše profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Zoran Stojiljković, to ne znači i povratak u devedesete.

“Jedino što je simbolično jeste da će ova, nazovimo je vidovdanska vlada, jednostavno biti Vlada koja će označiti kraj postpetooktobarskih vladavinskih koalicija. To je simbolički prelom ali istovremeno znači da su se i one stranke vlasti iz devedesetih dosta reformisale”, ocenjuje Stojiljković.

Štefan File i Tomislav Nikolić, Beograd, 11. juni 2012.
Štefan File i Tomislav Nikolić, Beograd, 11. juni 2012.
Beležimo i komentare izvan zemlje. Upitan očekuje li da će nova srpska vlada nastaviti proevropski kurs Srbije, evropski komesar za proširenje Štefan File kaže kako se ne bi bavio spekulacijama.

„Zadovoljan sam što su učinjeni prvi konkretni koraci u skladu sa izbornim rezultatima kako bi se formirala nova vlada Srbije. Građani Srbije su na izborima odlučili, a nama ostaje da još jednom izrazimo nadu da će nova vlada nastaviti proevropski kurs i da će nastaviti da tesno sarađuje u brojnim pitanjima vezanim za proces proširenja koji obuhvata i Srbiju. Srbija je postala zemlja-kandidat u martu mesecu i sada je pred njom jedan ključni prioritet koji su definisali šefovi država i vlada država-članica Evropske unije u decembru prošle godine i ako ispuni taj ključni prioritet, Evropska komisija može preporučiti početak pristupnih pregovora. Dakle, novu vladu očekuje mnogo obaveza i ja mogu samo da izrazim nadu da će ona biti dorasla tim izazovima i očekivanjima građana Srbije“, navodi File.

Bivši direktor balkanskog ogranka Instituta za međunarodna i bezbednosna pitanja iz Berlina Franz Lotar Altman za Radio Slobodna Evropa ocenjuje da se od koalicije okupljene oko naprednjaka i socijalista može očekivati tvrđi nacionalni kurs.

„Već iz dosadašnjih izjava lidera tih partija izgleda prilično jasno da se u Srbiji, pre svega po pitanju Kosova, neće čuti nikakve nove ideje, nego da se pre može očekivati potvrda nacionalog kursa – iako je jasno da je za Evropsku uniju upravo rešavanje kosovskog pitanja odlučujući uslov za evrointegraciju Srbije. Dakle, od nove vlade ovakvog sastava, u pogledu Kosova, pre se mogu očekivati problemi nego iskoraci i uspesi. Dakle, zaista ne očekujem nikakav napredak sa ovako sastavljenom koalicijom i ovim predsednikom. To će biti jak nacionalni kurs koji Srbiji neće doneti koristi“, smatra Altman.

Profesor Univerzitetskog koledža u Londonu Erik Gordi smatra da zaokret socijalista od demokrata ka naprednjacima pokazuje dve stvari:

„Ovakav preokrat u sastavljanju vlade samo pokazuje težinu poraza Demokratske stranke i, posebno, gospodinaTadića, u poslednje četiri godine. Oni su potpuno izgubili kredibilitet, što se samo delimično može objasniti ekonomskom krizom. Druga stvar koju ovakav zaokret pokazuje jeste frapantni nedostatak kapaciteta dve najveće partije u Srbiji da postignu programski konsenzus i zajedno formiraju vladu. Dakle, demokrate ni naprednjaci nisu uspeli da sastave koaliciju, tako da će je predvoditi trećeplasirana partija koja je osvojila samo 15 procenata glasova. Ta vlada će najverovatnije biti slaba i nestabilna. Poslednji put kad se ovako nešto dogodilo bilo je kad je Vojislav Koštunica formirao vladu sa samo 17 odsto glasova“, kaže Gordi.

Gordi navodi i kako ne očekuje da će nova Vlada ojačati nacionalistički diskurs.

„Jedan od razloga za to je što smatram da je Dačić svestan problema koje ima u vezi sa svojom reputacijom i svojom prošlošću. Drugi razlog je, po mom mišljenju, što bi zaista teško bilo zamisliti bilo koga iz bilo koje druge parlamentarne partije kome bi bilo teže da zadobije poverenje suseda i ko bi bio veći tvrdolinijaš nego što je bio Vuk Jeremić, dosadašnji šef diplomatije“, ocenjuje.

Radi s o kadru izniklom u Tadićevom šinjelu i jednom od onih čija ličnost i delo mnogima nameću dilemu – koliko se krupna promena u Srbiji uopšte dogodila.
XS
SM
MD
LG