Subota, 30. maj/svibanj 2015, 08:25 CET

Regija

Dačić i Gruveski: Odnosi odlični, sporne crkve i Kosovo

Ivica Dačić i Nikola Gruevski u Skoplju
Ivica Dačić i Nikola Gruevski u Skoplju
U odnosima Makedonije i Srbije postoje samo dva pitanja koja su problematična, rečeno je na pres konferenciji u Skoplju nakon susreta dvojice premijera Nikole Gruevskog i Ivice Dačića.

Jedno je pitanje odnosa makedonske i srpske pravoslavne crkve, po kojem su premijeri saglasni da je to u nadležnosti dve crkve i da one treba da reše spor.

"Ali, mi kao odgovorni ljudi, uvek smo spremni da pomognemo ukoliko je to potrebno i ako se to zatraži od nas", izjavio je Gruevski.

Drugo problematično pitanje je odnos prema Kosovu, izjavio je Dačić, dodajući da se pozicija Srbije razlikuje od pozicije Makedonije.

"Ja sam zato zamolio premijera da u ovim uslovima sada imaju jedan uzdržan pristup, kako bi to doprinelo dijalogu i pokušaju da dođemo do kompromisnog rešenja", izjavio je Dačić.

Povodom spomenika Oslobodilačkoj vojsci Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM) u Preševu, Dačić je rekao da je to otvorena provokacija za državu Srbiju.

"U Preševu postoji 22 spomenika OVK, OVPMB itd. država je ćutala. Dok nije postavljen taj spomenik na trgu u Preševu ispred zgrade skupštine opštine. To je nemoguće. To nema nikakve veze sa ljudskim pravima i slobodama. Država je država, postoji dijalog. Što se nisu obratili da traže dozvolu za podizanje tog spomenika", upitao je on.

Dvojica premijera su ocenili bilateralne odnose kao odlične i najavili da će u maju u Beogradu biti održan sastanak na kojem će prisustvovati ministri obe vlade iz resora koji su važni za bilateralnu saradnju.

Blagoja Kuzmanovski

U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio je urednik i voditelj svih dnevno-političkih informativnih emisija. Od 2002. godine je šef dopisništva Radio Slobodna Evropa u Skoplju.

Ovaj forum je zaključen
Komentari
     
Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.

Konkurs (do 31. maja)

Za mlade novinare sa Balkana

Stipendija "Jiri Dienstbier" za 2015-16

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Novi Sadi
|| 0:00:00
...  
🔇
X
23.05.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy (NED) emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta i posljednja epizoda četvrtog ciklusa Serijala koja govori o mladima iz Novog Sada. Srednjoškolci ovog grada Srbije razgovaraju o toleranciji, odnosu prema drugom i drugačijem, porodici i školi. Voditelj i moderator je Marchelo, poznati beogradski muzičar i pisac. Producent je Mebius film iz Sarajeva.