Dostupni linkovi

Dačić i Gruveski: Odnosi odlični, sporne crkve i Kosovo


Ivica Dačić i Nikola Gruevski u Skoplju
Ivica Dačić i Nikola Gruevski u Skoplju
U odnosima Makedonije i Srbije postoje samo dva pitanja koja su problematična, rečeno je na pres konferenciji u Skoplju nakon susreta dvojice premijera Nikole Gruevskog i Ivice Dačića.

Jedno je pitanje odnosa makedonske i srpske pravoslavne crkve, po kojem su premijeri saglasni da je to u nadležnosti dve crkve i da one treba da reše spor.

"Ali, mi kao odgovorni ljudi, uvek smo spremni da pomognemo ukoliko je to potrebno i ako se to zatraži od nas", izjavio je Gruevski.

Drugo problematično pitanje je odnos prema Kosovu, izjavio je Dačić, dodajući da se pozicija Srbije razlikuje od pozicije Makedonije.

"Ja sam zato zamolio premijera da u ovim uslovima sada imaju jedan uzdržan pristup, kako bi to doprinelo dijalogu i pokušaju da dođemo do kompromisnog rešenja", izjavio je Dačić.

Povodom spomenika Oslobodilačkoj vojsci Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM) u Preševu, Dačić je rekao da je to otvorena provokacija za državu Srbiju.

"U Preševu postoji 22 spomenika OVK, OVPMB itd. država je ćutala. Dok nije postavljen taj spomenik na trgu u Preševu ispred zgrade skupštine opštine. To je nemoguće. To nema nikakve veze sa ljudskim pravima i slobodama. Država je država, postoji dijalog. Što se nisu obratili da traže dozvolu za podizanje tog spomenika", upitao je on.

Dvojica premijera su ocenili bilateralne odnose kao odlične i najavili da će u maju u Beogradu biti održan sastanak na kojem će prisustvovati ministri obe vlade iz resora koji su važni za bilateralnu saradnju.
XS
SM
MD
LG