Srijeda, 04. maj/svibanj 2016, 11:50 CET

  Regija

  Dačić i Gruveski: Odnosi odlični, sporne crkve i Kosovo

  Ivica Dačić i Nikola Gruevski u Skoplju
  Ivica Dačić i Nikola Gruevski u Skoplju
  U odnosima Makedonije i Srbije postoje samo dva pitanja koja su problematična, rečeno je na pres konferenciji u Skoplju nakon susreta dvojice premijera Nikole Gruevskog i Ivice Dačića.

  Jedno je pitanje odnosa makedonske i srpske pravoslavne crkve, po kojem su premijeri saglasni da je to u nadležnosti dve crkve i da one treba da reše spor.

  "Ali, mi kao odgovorni ljudi, uvek smo spremni da pomognemo ukoliko je to potrebno i ako se to zatraži od nas", izjavio je Gruevski.

  Drugo problematično pitanje je odnos prema Kosovu, izjavio je Dačić, dodajući da se pozicija Srbije razlikuje od pozicije Makedonije.

  "Ja sam zato zamolio premijera da u ovim uslovima sada imaju jedan uzdržan pristup, kako bi to doprinelo dijalogu i pokušaju da dođemo do kompromisnog rešenja", izjavio je Dačić.

  Povodom spomenika Oslobodilačkoj vojsci Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM) u Preševu, Dačić je rekao da je to otvorena provokacija za državu Srbiju.

  "U Preševu postoji 22 spomenika OVK, OVPMB itd. država je ćutala. Dok nije postavljen taj spomenik na trgu u Preševu ispred zgrade skupštine opštine. To je nemoguće. To nema nikakve veze sa ljudskim pravima i slobodama. Država je država, postoji dijalog. Što se nisu obratili da traže dozvolu za podizanje tog spomenika", upitao je on.

  Dvojica premijera su ocenili bilateralne odnose kao odlične i najavili da će u maju u Beogradu biti održan sastanak na kojem će prisustvovati ministri obe vlade iz resora koji su važni za bilateralnu saradnju.

  Blagoja Kuzmanovski

  U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj dnevno-političkih informativnih emisija. Od 2002. godine šef dopisništva RSE u Skoplju.

  Ovaj forum je zaključen
  Komentari
       
  Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.