Dostupni linkovi

Steže li se obruč oko Darka Šarića


Ilustracija
Ilustracija
Vlasti u Beogradu najavile su da bi uskoro mogao da bude uhapšen Darko Šarić, jedan od najvećih trgovaca drogom u Evropi, koji je u bekstvu više od tri godine. Dok ga u Beogradu čeka suđenje za šverc kokaina iz Južne Amerike, policija istražuje i Šarićeve veze sa tajkunima i ljudima bliskim vlasti.

Navodne lokacije na kojima se krije Darko Šarić, vođa balkanske kriminalne mreže koja je brojala više od 200 ljudi u 16 država, u domaćim i svetskim medijima pominjane su u više navrata proteklih godina, od utočišta u državama regiona, preko zemalja Afrike do Latinske Amerike, ali su nadležni sada prvi put nagovestili da bi njegovom bekstvu mogao doći kraj.

Novinar Vojislav Tufegdžić, autor nekoliko knjiga i filmova o kriminalu u Srbiji, kaže za RSE da nije uobičajeno da se kroz medije najavljuju hapšenja narko šefova, mada se nazire jedan od mogućih motiva.

„Možda na taj način žele da ga nateraju da učini neki pogrešan potez i da otkrije mesto skrivanja, ili da to učini nervoznim nekoga od njegovih blisklih saradnika i tako poteru dovede do samog Šarića. Sve je to scenario po kom je lokacija na kojoj se nalazi Darko Šarić nepoznata. Mislim da bi ovo trebalo posmatrati kao igru između nekih političkih želja, marketinga, sve do onog trenutka dok ne dođe do hapšenja“, kaže Tufegdžić.

Jedna od informacija iz prošle godine, koju su ozbiljno razmatrale domaće službe bezbednosti, bila je da se pod imenom Jan Van Hasel i zaštitom tamošnjih šefova podzemlja Darko Šarić krije u Južnoafričkoj Republici gde je još 2007. pribavio državljanstvo i lična dokumenta. Nakon nagađanja da je u okolini Kejptauna ili čak u Kraljevini Lesoto, i da su mu posle saznanja da je otkriven narko karteli pružili utočište u Latinskoj Americi, ovih dana premijer i ministar policije Srbije Ivica Dačić medijima je preneo da je potraga blizu Darka Šarića.
Darko Šarić
Darko Šarić

„Sigurno je da se sve više steže obruč oko Šarića. Naročito ukoliko već postoje neke informacije da se on više ne nalazi tamo gde je bio i da je u tom smislu možda sada dostupniji organima gonjenja“, izjavio je Dačić.

O tome je govorio i potpredsednik vlade Aleksandar Vučić koji je kao jednu od ključnih stvari u borbi protiv organizovanog kriminala u 2013. naveo odlučnost da se uhapsi Darko Šarić i izrazio očekivanje da će taj posao do kraja biti urađen u koordinaciji sa stranim bezbednosnim službama.

Kada je Šarić sa svojim kriminalnim klanom postao međunarodni problem, jer je iz Urugvaja i Brazila u Evropu prebacivao tone droge i obrtao stotine miliona evra, na insistiranje i uz asistenciju Američke agencije za borbu protiv droge (DEA), u akciji “Balkanski ratnik” urugvajska policija je u saradnji sa srpskom Bezbednosno informativnom agencijom (BIA) u oktobru 2009. zaplenila više od dve tone na jahti u luci Santa Maria i uhapsila više članova Šarićeve grupe. Tada je šira javnost prvi put čula za Darka Šarića, kao i za njegove poslove u Srbiji.

Važno ispitati biznis aktivnosti

Kriminolog Bogoljub Milosavljević kaže za RSE da bi Šarić iza rešetaka značio ozbiljan udarac organizovanom kriminalu, ali i otvaranje još važnih pitanja.

“Moguće je da bi tada bili razotkriveni saradnici koje je on, pretpostavljam, imao u policiji. Očigledno je da je tako veliku kriminalnu delatnost mogao da razvije zahvaljujući tome što su se pojedini organi vlasti prosto pravili da ne vide šta radi ili su mu čak to možda i otvorenije omogućavali. Sa tim u vezi je i veliko pitanje da li je neko iz kruga političara bio neka vrsta njegovog zaštitnika ili sa njim imao nekakve novčane veze”, navodi Milosavljević.

Koliko je odbegli kriminalac Šarić jak u podzemlju ukazuje i informacija koju je svojevremeno objavila domaća štampa - da se sumnja da je na deset miliona evra ucenio glave nekadašnjih najviših državnih funkcionera za koje smatra da su najodgovorniji za ugrožavanje njegove narko imperije.

Vojislav Tufegdžić smatra da Šarićevo hapšenje neće biti lako jer se radi o veoma uticajnom čoveku sa jakim vezama.

“On raspolaže velikom količinom novca koja mu omogućava da ima kontakte na svim stranama, da se krije i da živi relativno normalno. Iako ga policija progoni ipak sebi može da priušti, uslovno rečeno, bezbrižno kretanje manje ili više daleko od Srbije.”

Darko Šarić, četrdesettrogodišnji vlasnik srpskog državljanstva poreklom iz Pljevalja u Crnoj Gori, u protekloj deceniji kupovao je brojne firme u Srbiji, kuće i poljoprivrednu zemlju, i godinama poslovao bez problema. U poslednje vreme u medijima se pominjalo i da je poslovao sa kompanijom “Delta” koju vodi uhapšeni bizmismen Miroslav Mišković.

Bogoljub Milosavljević zaključuje da je posebno važno da se ispitaju sve ovdašnje biznis aktivnosti Darka Šarića.

“On je mnogo novca uložio u kupovinu nepokretnosti u Srbiji iako je država po zakonu morala da kontroliše poreklo tih para i ko su kupci. Ni u kom slučaju nije smelo da se dozvoli da kriminalac legitimiše svoju zaradu od trgovine drogom tako što kupuje preduzeća u privatizaciji i da, prosto rečeno, opere svoje mafijaške pare. To je jednostavno nedopustivo", ističe on.

Kriminalnoj grupi Darka Šarića, u odsustvu ovog narko bosa, sudi se u Specijalnom sudu u Beogradu zbog šverca više od tri tone kokaina iz Južne Amerike u zemlje zapadne Evrope tokom 2008. i 2009. godine.
XS
SM
MD
LG