Petak, 29. april/travanj 2016, 09:54 CET

  Crna Gora

  Da li nesmjenjivost vlasti utiče na put ka EU i NATO

  Zastave NATO-a i Evropske unije
  Zastave NATO-a i Evropske unije
  Crna Gora je po ocjenama većine predstavnika međunarodne zajednice u toj zemlji, napravila značajne rezultate u integracijama u EU i NATO. No, predstoji joj zahtjevan nastavak puta do konačnog članstva u tim organizacijama koje garantuju političku, ekonomsku i bezbjednosnu stabilnost.

  Da li je dvodecenijska nesmjenjivost vlasti otežavajuća okolnost za razvoj demokratije u Crnoj Gori i da li je povratak Mila Đukanovića na premijersku funkciju dobar za nastavak integracija, pitali smo crnogorske studente.

  Najveći broj stranih diplomata i predstavnika međunarodne zajednice u Crnoj Gori smatra da je Crna Gora i njena vlast uradila dosta u ispunjavanju političkih kriterijuma, uslova i standarda za buduće članstvo u EU i NATO.

  Takvo mišljenje dijeli i ambasador Slovačke František Lipka koji je u ponedjeljak o napretku Crne Gore govorio studentima podgoričkog Ekonomskog fakulteta.

  „Mi mislimo da je Crna Gora zapravo ispunila te političke uslove. Kao što znate, Crna Gora je u junu ove godine dobila zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa EU, a da nije ispunila te Kopenhaške uslove ne bi mogla da dobije te pregovore. Time da je EU odlučila da otvori pregovore ona je prihvatila da ste ispunili te političke uslove. Pošto EU i NATO imaju zajedničke vrijednosti znači da ste ispunili te uslove i za NATO”, rekao je Lipka.

  Putem integracija zemlju će i naredne četiri godine voditi ista politička elita koja je bile na vlasti i tokom ratnih devedesetiih, u vrijeme sankcija, raskida sa politikom Slobodana Miloševića,  kao i prije i nakon referenduma na kojem je Crna Gora povratila nezavisnost.

  Da li fenomen nesmjenjivosti vlasti donosi dobro ili štetu demokratizaciji i promjenama Crne Gore,  pitali smo studente Ekonomskog, Pravnog i Fakulteta političkih nauka.  Osim fenomena nesmjenjivosti vlasti, Crna Gora je specifična i po tome što se unazad dvije decenije gotovo iste osobe pojavljuju kao nosioci najviših državnih funkcija. Veliki je broj političara na vlasti ali i u opoziciji čija lica crnogorski građani gledaju preko dvadeset godina.

  Ponekad se čini i da su njihove funkcije vječne pa se, ili smjenjuju na određenim pozicijama ili se vraćaju u politiku nakon kraće pauze.

  Posljednjih dana postalo je i zvanično da se nakon jednoipogodišnje pauze na funkciju premijera ponovo vraća lider DPS Milo Đukanović.

  Kako njegov povratak komentarišu studenti.


  Predrag Tomović

  predragt+rfe.co.me

  Nesuđeni pravnik završio je u novinarstvu. Prošao "školu" radija Free Montenegro, Antene M. Imao i kratak izlet na TV IN, ali se nakon toga vratio staroj ljubavi - radiju.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Petar
  13.11.2012 08:43
  Moje pleme snom mrtvijem spava,
  suza moja nema roditelja,
  nada mnom je nebo zatvoreno,
  ne prima mi ni plača ni molitve;
  u ad mi se svijet pretvorio,
  a svi ljudi pakleni duhovi.
  Crni dane, a crna sudbino!
  ..........................................
  I zemlja se jutros zatrese
  Jer ne može da podnese
  Da mafija dalje vlada
  Da otima, vara, hara,
  Da zadaje mnogo jada.........
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.