Ponedjeljak, 30. mart/ožujak 2015, 06:28 CET

Svijet

Da li je na pomolu sporazum SAD i EU o slobodnoj trgovini

Ilustracija
Ilustracija
Piše Peter (Piter) Sparding (The Christian Science Monitor). Priredio: Dragan Štavljanin.

SAD i Evropska Unija (EU) imaju sada dve velike mogućnosti da podstaknu preko potreban rast svojih ekonomija. Jedan je da uspešno reše problem dugova i „fiskalne litice“, a drugi da konačnu realizuju sporazum o slobodnoj trgovini.
 
U poslednjih nekoliko godina SAD i Evropa skoro da nisu bili izvor pozitivnih vesti za globalnu ekonomiju. Dok je oporavak američke privrede slabašan i pod stalnom neizvesnošću i teretom zbog političkih prepucavanja u Vašingtonu, Evropa je u recesiji zbog dužničke krize. 
 
Prema pojedinim analitičarima, to simolizuje nazadovanje transatlantske ekonomije, dok sile u usponu stiču sve veći udeo u globalnoj trgovini, investicijama i ekonomskom rastu. 
 
Međutim, SAD i Evropa sada imaju dve značajne mogućnosti da podstaknu svoje ekonomije – kao i odnose između njih. 
 
Prva šansa na obe strane Atlantika je da uspešno prebrode dužničku krizu i “fiskalnu liticu”, kao i da otklone neizvesnosti koje otežavaju zapošljavanje i investicije. 
 
Drugo je značajna mogućnost da, nakon višedecenijske debate, SAD i 27 članica EU konačno započnu pregovore o sveobuhvatnom sporazumu o slobodnoj trgovini. To bi dalo značajan impuls obema ekonomija, ali i osnažilo sveukupne transatlantske odnose. 
 
Neposredna pažnja je, prirodno, usmerena na Vašington gde predsednik Obama i predsedavajući Predstavničkog doma Džon Boner (John Boehner) pregovaraju kako da se izbegne “fiskalna litica” – odnosno automatsko povećanje različitih poreskih stopa kao i smanjenje potrošnje od 1. januara. Za sada je dogovor malo verovatan, imajući u vidu političku polarizaciju, 
 
Međutim, čak i ako se “pređe” preko ove “litice”, to neće naneti ozbiljniju štetu američkoj ekonomiji, imajući u vidu da se sporazum može postići za nekoliko meseci jer će obe strane biti pod sve većim pritiskom. 
 
U međuvremenu, evropska dužnićka kriza izgleda u poslednjih nekoliko sedmica manje dramatično, nakon što je Evropska centralna banka pojačala aktivnosti i time privremeno umirila investiture. Takođe, ministri finansija evrozone su se napokon dogovorili da će Evropska centralna banka imati ključnu, regulatornu ulogu u novoj uniji velikih evropskih banaka. To je takođe važan korak u obezbeđivanju jednistvenog nadzora bankarskog sektora i rešavanju ključnih strukturalnih problema koji su izazvali dužničku krizu. 

Najvažniji partneri
 
Osim rešavanja unutrašnjih kriza, SAD i EU napkon imaju priliku da kroz sporazum o slobodnoj trgovini steknu dodatne pogodnosti od svojih ekonomija.
Zastave SAD i EUZastave SAD i EU
x
Zastave SAD i EU
Zastave SAD i EU
Radna grupa, u kojoj su visoki američki i evropski zvaničnici, razmatra pomenuti ugovor, kojim bi se uklonile preostale barijere za protok trgovine i investicija. Razni porezi će biti znatno niži ili potpuno ukinuti: Istovremeno bi se harnonizovali standardi i regulativa u ovoj oblasti u SAD i EU. 
 
To će iziskivati veliki trud. Pomenimo, na primer, razlike u standardima za genetski modifikovanu hranu, bezbednost proizvoda, zaštitu privatnosti i ograničenja za strane investicije. 
 
Mada su prepreke za trgovinu između SAD i EU već sada relativno niske, imajući u vidu veličinu njihovog tržišta – skoro polovina svetskog društvenog proizvoda – čak i mali napredak bi osigurao značajne dobiti. 
 
U studiji Evropske komisije je utvrđeno da bi uklananje ili harmonizovanje polovine preostalih poreskih ograničenja u transatlantskoj trgovini – doprinelo rastu ekonomije EU za 0.7, a američke za 0.3 odsto do 2018. godine. Dobit bi bila još veća, ukoliko bi se smanjile ili eliminisale i preostale tarife. 
 
Ovi podaci mogu izgledati relativno mali, u poređenju sa ekonomskim efektima “fiskalne litice” ili pregovora u evrozoni, ali ih ne treba zanemariti. Takođe, sporazum o slobodnoj trgovini SAD i EU imao bi pozitivne efekte ne samo u ekonomiji. 
 
Kao i svekukupni odnosi između SAD i EU, i njihove ekonomske veze se uzimaju zdravo za gotovo, kao nešto što se podrazumeva, u meri u kojoj se pažnja na oba ova kontinenta polako pomera ka privredama u usponu kao su kineska, indijska i brazilska.

Međutim, u najmanju ruku u dogledno vreme, Evropa i SAD ostaju jedni drugima najvažniji ekonomski partneri. U trenutku kada je Evropa zaokupljena sama sobom, a SAD usredsređuje pažnju na Aziju kao “pivot” svoje globalne politike – obnovljeno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo bi dalo novi smisao i svrhu odnosima SAD i Evrope. 
 
S obzirom da na američku i evropsku ekonomiju otpada trećina svetske trgovine, sporazum između njih bi imao globalne posledice. Time bi se ustanovio standard za buduće trgovinske sporazume – na primer, jačanje pritiska na ostale zemlje da prihvate američke i evropske norme o pravima intelektualne svojine. 
 
Možda nije lako otkloniti preostale prepreke u pregovorima o transatlantskom sporazumu o slobodnoj trgovini, ali to nije nemoguće. Krajnje je vreme da se SAD i Evropa napokon o tome dogovore što bi bila dobra vest.
Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: M
16.12.2012 21:12
Genijalna ekonomsko-socijalna analiza i presjek danasnjeg stanja na advance.hr . Stvarno vrijedi procitati.
http://www.advance.hr/vijesti/lj-d-simonovic-politika-kao-prevara-ulaskom-u-krizu-padaju-demokratske-maske-i-kapitalizam-pokazuje-svoje-pravo-fasisticko-lice/
Odgovor

Ime: Milivoje Radaković
17.12.2012 21:01
Druže M for the Murder, čim se genije teorije i prakse, generalisimus drug Narđajući vrati s odsustva, naša partijska ćelija će da Vas (te) predloži da priznjanje "ugledni pionir"!
Ma, kako on samo zna da prepozna šta je genijalno, ljubi ga strina!
Odgovor

Ime: M
18.12.2012 12:36
Evo "genijalan" komentar "gospodina" Radakovica!

Jako "doprinosi", kako diskusiji, tako i "razmjeni informacija" za koju se doticni "gopsodin" navodno "zalaze".

Je'l bolje ovako?
Odgovor

Ime: Milivoje Radaković
18.12.2012 17:08
Druže Marko, sorry, nisam Vas prepoznao pod pseudonimom!
Kakva su Vam iskustva iz ilegale? Izlazite li na kraj s cenzurom potkupljenih medija propadnute judeo-masonske imperije?
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Budvai
|| 0:00:00
...  
🔇
X
29.03.2015
RSE u saradnji sa NED (The National Endowment for Democracy) emituje jednogodišnji TV serijal o mladima i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta i posljednja epizoda koja govori o mladima iz Budve. Voditelj i moderator je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.