Petak, 27. novembar/studeni 2015, 14:38 CET

Kosovo

Crveno i crno na Kosovu: 100. godišnjica albanske nezavisnosti

  • Albanias 100 years statehood celebrations
Priština ukrašena albanskim zastavama
Na stogodišnjicu nezavisnosti Albanije, na Kosovu ne samo da se slavi, već se i otvoreno izražava žaljenje što Albanci ne žive u jednoj jedinstvenoj državi na Balkanu.

Na održanoj akademiji povodom stogodišnjice od postojanja Albanije, u organizaciji premijera Kosova Hashima Thaçija, obelodanjene su činjenice i istorijski argumenti koji su doveli do proglašenja nezavisnosti Albanije, ali uz prisećanje da je ovaj dan podelio Albance u nekoliko država.

Premijer Thaçi je naveo da, kada se govori o formiranju albanske države i podizanju zastave u Valoni 28. novembra 1912. godine, treba se setiti svih oni koji su dali svoje živote za slobodu Albanaca na svim etničkim teritorijama.

Formiranje dve nezavisne države, Albanije i Kosova, za Thaçija nije najbolje rešenje, ali je realnost.

“Kosovo koje je dalo doprinos za nezavisnost Albanije sa ustankom na čelu Hasana Prishtine, i u mnogim drugim mestima van Albanije, danas ima onih koji nam kažu da imamo dve države. Mi nismo napravili dve države svojevoljno. Ovo je realnost. Ali, mnogo bi bolje živeli u jednoj jedinoj državi unutar evropske porodice”, kazao je Thaci.

U međuvremenu, aktivista Adem Demaçi, poznat kao simbol otpora na Kosovu, govorio je o nekoliko istorijskih dešavanja u regionu koja su se okončala nezavisnošću Albanije, pre 100 godina. Ova nezavisnost je međutim, prema njegovim rečima, nepravdeno podelila Albance u šest različitih zemalja.

“Uz Božiju pomoć, i našom borbom i otporom, došli smo do ove situacije danas, da bez naše želje imamo dve države, ali opet, bolje dve nego pola. Mi smo dve albanske zemlje, i pevamo dve himne, ovo je paradoks koji ne postoji u svetu, ali mi smo paradoksalan narod. Mi postižemo čuda koja niko ne može da predvidi”, kazao je Demaçi.

I poznati kosovski akademik Rexhep Qosja, govoreći o istorijski činjenicama naveo je da proglašenjem nezavisnosti Albanija nije dobila željenu slobodu, a narod se pritom podelio.

“Konferencija ambasadora u Londonu iz 1913, donela je veliko razočaranje albanskom narodu i Ismailu Qemajliu, ostavljajući tako polovinu albanskog naroda van albanskih granica, nad kojima su Srbija, Crna Gora i Grčka vršile nasilje  teror, etničko čišćenje Albanaca”, rekao je on.

I akademik Qosja je izrazio uverenje da će ideal Ismaila Qemalija i njegovih saradnika, koji su doneli nezavisnost i Kosovu, jednog dana kulminirati i realizacijom etničke Albanije.

Inače, od proglašenja nezavisnosti Kosova, kosovsko rukovodstvo nijednom ranije nije ovoliko govorilo o albanskom nacionalnom ujedinjenju, kao što je to sada ovih dana, pre 28. novembra kada se obeležava dan albanske zastave i stogodišnjica nezavisnosti Albanije.   

Za kosovske Albance, albanska zastava je jedina koja simbolizira naciju, a za koju su mnogi dali živote, i stoga su kosovski Albanci više vezani za albansku od one državne zastave.

Amra Zejneli

Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radila kao dopisnik Radiotelevizije Kosovo. RSE se pridružila u maju 2010. godine.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: Anonimni posjetilac
28.11.2012 02:31
Citam ovaj tekst i ne razumem u kojim su to bitkama Albanci dali zivote za zastavu, oni su dobili drzavu nakon sto su clanice balkanskog saveza isterale Turke, nisu ni prstom mrdnuli vec su sve dobili na gotovo.
Odgovor

Ime: Mitrovica Grad: Kosovo
28.11.2012 17:56
Dali su zivote, kako nisu. U srpsko vreme samo kada bi istakao zastavu,mogla je da ti ode glava, a mnogima je i otisla.

Ime: P. A.
27.11.2012 14:47
Pisao sam nedavno o ovome. Zrtvi moze biti da se malo igra i sanja. Onaj drugi, ako pokusa, dobice odmah po prstima. Srbija sada kao neko nevaljalo dijete, mora da cuti, bila u pravu ili ne. Sami smo krivi. Albanci jasno pokazuju koji su im strategijski ciljevi i to je ok. Strpljivi su i cekace svoj trenutak, a ove proslave cisto koriste kao trening.

Ime: Aleksandar
27.11.2012 13:14
Albanci kao i uvek misle da samo oni u svetu imaju to ekskluzivno pravo da se ujedine u jednu drzavu na stetu komsija.
Odgovor

Ime: Serdjo
28.11.2012 00:08
Ne plasi se......nece Albanci da se ujedinjuju. Priznanje Kosova kao nezavisne drzave je prepreka tome. Osim toga niko nije lud da svoju fotelju u Prishtini ustupi onome iz Tirane ili zapadne Makedonije i Skoplja. U Ustavu Kosova pise da su svi stanovnici i narodi Kosova (kosovski Albanci,kosovski Srbi,Turci,Bosnjaci,
Goranci i Romi/Ashkalije) ravnopravni pred zakonom. Zar kosovska drzavna zastava /za razliku od one u Albaniji/ nema 6(sest) zvezdica koje upravo simboliziraju sve ove narode.

Ime: Гојко Grad: Репбулика Српска
27.11.2012 09:37
Не дај боже да су српске заставе . Већ ћитам 4 аналитичара/сардника који тврде да је за то одговоран Београд и САНУ и зли С.М.
Дај РСЕ можете Ви то боље.
Odgovor

Ime: Flamengo
28.11.2012 00:11
Pa zar nije "republika sumska" u BiH ratni plen Beograda i realizacija planova dinosaurusa iz SANU-a.

Ime: beli Grad: usa
27.11.2012 02:18
Ironicno je da u ovom tekstu RSE je mogao umesto Albanaca staviti Srbe a prica nebi bila mnogo drugcija. Verovatno to neki nece ili ne zele da vide, ali paralele su ocigledne.

Ime: anti Teletabis
26.11.2012 23:25
Slabo nešto ide to oko priznanja.
Kosovo će biti rupetina u evropi za razne prljave poslove.
Americi se najviše žuri jer žele da privatizuju resurse a to ne ide jer od države nema ništa.Dok Srbija ne prizna Kosovo ostaje samo nekakav kartel pogodan za prljave poslove.
Ne može se arčiti tuđe a da to ne platiš.Dole je sada na snazi zakon gusara
U Srbiji su izgleda konačno pronašli pijune koji će da omaste brk i prihvate sve što im se nudi.
Olbrajtova je več rezervisala Telekom,Klark puca na lignit. čije zalihe su največe u Evropi.
Albanci će još malo da se vesele a kada se probude biće kasno.
Odgovor

Ime: Balša Grad: Crna Gora
28.11.2012 23:06
Kažete da slabo ide oko priznanja. Ne bih se složio. Za 4 godine Kosovo je priznalo 96 država. Crnu Goru je za više od 6 godina do sada formalno priznalo oko 130 država. Pa i Hrvatska koja je nezavisna skoro dva vijeka do sada su je formalno priznale oko 170 država.

Činjenica je da Kosovo još uvijek nije članica UN ali biće uskoro. Priznali su je svi susjedi, a neke zemlje koje je ne priznaju priznaju njena dokumenta.

Srbija će se kad tad pomoriti sa činjenicom da ne vlada Kosovom. Kao što su se pomirili sa činjenicom da nemaju izlaz na more. Mislim na luku Drač, koju su osvojili sa tom namjerom i morali napustiti. E tako moraju sada da se odreknu Kosova.
Čim prije shvate tim bolje po njih i region.

Ime: baba roga Grad: Svedska
26.11.2012 23:08
Kako to da RSE ovo ne nazove nacionalizmom? Mislim da se ocito otkrivate, ali posto RSE radi po naredjenju i strogom interesu mozete pisati sta hocete.... to se zove totalitarno ponasanje vidimo da ste u dobrom drustvu.
Odgovor

Ime: Dzeri
27.11.2012 14:00
Sa vasim "Baba roga" komentarom - ste izabrali i pravo ime.

Ime: Anonimni posjetilac
26.11.2012 19:07
Maske su pale!
Odgovor

Ime: Anonimni posjetilac
26.11.2012 21:25
Koje maske mislis,
ako misli na serbske odavno su pale od 1989g u gasimestanu.

Ime: pravo ime Grad: Srbija
26.11.2012 18:23
Ovo se na mom jeziku zove "pravljenje velike albanije" uz pomoc americkog mentora. Vi iz RSE ocigledno imate drugacije poglede ali samo kada su Albanci u pitanju. Da su kojim slucajem Srbi slavili svoju zastavu naslov bi sigurno imao "velika Srbija" u sebi. Za mene i za veliku vecinu Srba Albanci riskiraju veoma veoma mnogo sa ovom opasnom igrom na "veliku albaniju". Moze opasno da im se olupa o glavu.
Odgovor

Ime: Djoni
26.11.2012 23:36
Stanovnicima Kosova se vec "olupalo o glavu" 1999 god kada se preko 100.000 vojnika,paramilitaraca,policije,parapolicije...i raznih drugih bandi iz Srbije okomilo na Kosovo -da pljacka,ubija,siluje,
tjera,pali i rastura sve oko sebe.Gore od toga ne moze biti. Sada Kosovo slobodno i samostalno i pod kisobranom je NATO-pakta.
Odgovor

Ime: Emigrant Grad: München
26.11.2012 22:27
Jel vi opet pretite ?! nema problema samo nastavite pretjnom,ali rezultati vase pretnje su poznati (i dalje smanjenje Srbije odn Srbiaj kao Nokia uvek manja i manja)
Odgovor

Ime: Milivoje Radaković
26.11.2012 19:07
A, šta Vi imate protiv toga da se Kosovo ujedini s Albanijom ako bi to želeli i Kosovari i Albanci? Šta se to Vas i Vaše glave tiče?!
Odgovor

Ime: DRE Grad: Srbija
26.11.2012 21:09
Ako se isto dozvoli Republici Srpskoj i Srbiji, ja iskreno ne vidim problem.
Odgovor

Ime: Djoni
26.11.2012 23:29
Ne mesaj srpsku izmisljotinu u Bosni (gdje su izvrseni masovni zlocini) sa Kosovom -koje je Srbija okupirala jos 1912 god.
Odgovor

Ime: Гојко Grad: Република Српска
27.11.2012 09:33
Ма дај Ђоно брате што дозвољаваш себи тако неозбиљност. Ал ти неки аргумент дај бољи. Види ми у републици српској имамо све атрибуте државности и то боље од аутономне покрајине Косова и Метохије.
А злоћинци који су чинили злочине или им се већ суди или су осуђени . Нпр. Генерал Крстић 46 година затвора због геноцида у Сребреници.
Драги мој Ђоно ћисти смо ко суза .
Odgovor

Ime: muriqi Grad: regensburg
27.11.2012 22:21
gojko nema pokraine i autonomie kosova ;SADA JE DRZAVA REPUBLIKA E KOSOVES;;;;;;;;REPUBLIKA KOSOVA
Odgovor

Ime: Sramota
27.11.2012 17:39
Cisti smo ko suza!!! Pa ova komentar je da jednostavno pocnes da places!!! Toliki genoci nad Bosnjacima !! I opet je neko drugi kriv nismo mi sa time nista imali!! Pa sada je Karadjic/Mladic/Milosevic Kriv!!! TAKVI STE VI SRBI!!!! i zato ste i u takvoj situaciji i kojo ste sada!!! NISTA BOLJE NISTE NI ZASLUZILI!!!!
Odgovor

Ime: Gogo-Djogo-Nogo
27.11.2012 13:56
Gojko
Bicete cisti kada nestane jedno-nacionalne paratvorevine pod nazivom "republika srpska" /vec postoji jedna Republika Srbija/ i Banja Luka bude kao i svi drugi normalni gradovi Bosne i Hercegovine.
Odgovor

Ime: Milivoje Radaković
26.11.2012 22:56
Problem je što ste se baš lepo setili toga pošto ste istrošili svu džebanu, počinili sva zverstva koja su Vam pala na pamet i izgubili rat.

Evo, Vam za nauk - kada započnete rat, morate da ga dobijete; a kada ga izgutbite, onda sa ratnim ciljevima možete da se ubrišete.
Odgovor

Ime: digitaldruid Grad: pristina
27.11.2012 10:31
to je to zemo. pun pogodak nemam nista sta da dodam. poz
Odgovor

Ime: Emigrant Grad: München
26.11.2012 22:30
Ne prijatelju pobrkao si argumente,Republika Srpska (Republika sumska) je stvorena na genocid tako da nisu isto Republika Kosovo i tkz republika Srpska
Odgovor

Ime: Jasar Grad: Svedska
26.11.2012 22:21
dre@
Moze,kako da ne?To je vec "ukajtarito" u kalendaru!!
Ako imas u kuci kalendar,potrazi na njemu" KUKOLjDAN"i sve ce ti biti jasno! Eto,na taj dan ce to biti dozvoljeno rs-u.
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.