Dostupni linkovi

Crv sumnje u jabukama za Rusiju


Jabuke, ilustrativna fotografija
Jabuke, ilustrativna fotografija

Embargo na izvoz poljoprivrednih proizvoda preti Srbiji, ukoliko za deset dana Rusiji ne objasni otkud joj enormne količine tog voća. Rusija sumnja da to nisu srpske jabuke već da dolaze iz Evropske unije, za koju važe sankcije Moskve. Baš ovih dana, kada je ugrožen rusko-srpski trgovinski sporazum, u Sremskoj Mitrovici sprečen je nelegalan izvoz 60 tona jabuka u Rusiju.

Željko Popović, pomoćnik direktora Uprave carina, izjavio je za RSE da je od momenta kada je Ruska Federacija zabranila uvoz iz EU, Amerike i Kanade, Srbija pojačala kontrolu izvoza poljoprivrednih proizvoda.

“Trenutno smo akcenat stavili na kontrolu jabuka. Sve činimo da sprečimo nelegalan izvoz i da ne dovedemo u pitanje sporazum o slobodnoj trgovini. Voće koje se nelegalnio izvozi i reeksportuje uglavnom dolazi iz država Evropske unije, a u poslednje vreme pojačan je uvoz iz Poljske.”

Rusija upravo sumnja da su velike količine jabuka koje stižu iz Srbije poreklom iz Poljske, zbog čega je ovdašnjim vlastima dala uslov da u roku od deset dana objasne o čemu se radi. Na otklanjanju problema već duže vreme rade inspekcije, policija i carina, ali i tajna služba Bezbednosno-informativna agencija.

Najgore će biti, kaže za RSE Julka Toskić, iz Delta agrara – firme koja godišnje na rusko tržište izvozi 20.000 tona domaćih jabuka, ako zbog ove sitiacije Rusija uvede embargo na proizvode iz Srbije.

“To bi bila ogromna šteta, sigurno bi se radilo o milionskim iznosima. Morali bi onda da preusmerimo izvoz na neka druga tržišta. To bi bilo vrlo teško, s obzirom da je Evropa zbog ruskih sankcija puna jabuka, onda bi morali da idemo na Bliski istok.”

U opštini Topola voće za Rusiju gaji se na 13.000 hektara sa kojih se svake godine prihoduje najmanje 12 miliona evra. Kako javlja dopisnik RSE Branko Vučković, telefon predsednika Opštine Dragana Jovanovića, ovih dana usijan je od poziva zabrinutih poljoprivrednika.

“Sa zebnjom osluškujemo šta se dešava. Nadamo se da će se naći nekakvo rešenje, jer bila bi katastrofa za Topolu da nam Rusi ukinu bescarinski izvoz poljoprivrednih proizvoda.”

Srbija ima privilegiju da, na osnovu Sporazuma o slobodnoj trgovini, u Rusku Federaciju izvozi po povlašćenim uslovima, a sankcije između Rusije i EU doživljene su kao neočekivana privredna šansa koja se ne sme propustiti. Međutim, posao kvare mešetari koji najčešće falsifikuju otkupne listove o srpskom poreklu robe.

“To su uglavnom posrednici, ljudi izvan branše, koji žele da dođu do brze i lake zarade. Oni prave ogromnu štetu poštenim proizvođačima i privrednicima,” kaže Željko Popović.

Da se nešto čudno dešava, ruska državna inspekcija primetila je sa naglim porastom izvoza jabuka iz Srbije, koji je sa rekordnih 125.000 tona u 2014. bio 40 odsto veći nego prethodne. Odakle poplava tog voća već na prvi pogled može se videti i na rafovima prodavnica u Srbiji.

“Uđite u bilo koji maloprodajni lanac i svuda ćete naći jabuke iz Poljske. Dakle, naši izvoznici su jedan deo količina jabuka koji je bio namenjen domaćem tržištu preusmerili u Rusiju. To može biti jedan od razloga za povećanje izvoza”, objašnjava Julka Toskić.

Iako su srpske jabuke kvalitetne i nadaleko čuvene, loša praksa i poslovna politika učinile su da su gotovo potisnute sa tržišta.

Eventualna ruska zabrana uvoza, kaže Dragan Jovanović, uz ostale okolnosti, bila bi pogubna za domaću proizvodnju.

“Jer su jabuke iz Poljske, zbog subvencija koje imaju proizvođači u toj zemlji, duplo jeftinije od naše domaće jabuke.”

Ovo nije prvi put da pojedine firme iz Srbije krše trgovinski sporazum sa Rusijom, koji omogućava izvoz bez carine. Pretprošle godine jabuke su već bile tema, dok je letos Rusija ograničila uzvoz mesa iz Srbije jer se sumnjalo da je uvoženo iz Evrope, prepakivano i izvoženo u Rusiju.

Miroslav Prokopijević
Miroslav Prokopijević

Ekonomista Miroslav Prokopijević zaključuje da ti primeri pokazuju da se ide iz greške u grešku.

“Roba u svim uslovima nalazi svoj put, ali postoje pravila kako se to radi. Ako u takvu operaciju ne idete usaglašeno sa partnerima, onda mnogo rizikujete da izgubite posao. Jednostavno nije dobijena dozvola uvoznika da se plasiraju robe iz trećih zemalja, a to su Rusi. I to je ono što je u čitavoj stvari neodgovorno. Ako se radi ovako, na divlje, onda možete da izgubite i tržište za svoje proizvode.”

XS
SM
MD
LG