Srijeda, 04. maj/svibanj 2016, 17:30 CET

  Crna Gora

  Crnogorski turizam u mraku

  Ilustrativna fotografija
  Ilustrativna fotografija
  Zimski turistički centri na sjeveru Crne Gore su već tri dana  u mraku. a gosti su ili napustili hotele ili su na putu da to učine.

  Dok turistički poslenici pozivaju na hitnu sanaciju stanja i upozoravaju na veliku štetu za domaći turizam, u Elektroprenosu još nemaju odgovor kada će opštine na sjeveru dobiti struju.

  Zimski turizam u Crnoj Gori gotovo da je zamro, ne zato što nema gostiju nego zato što u centrima na sjeveru nema struje... Kolašin je već treći dan bez struje , skijalište na Jezerinama, kao i ona na Durmitoru i Vučju su zatvorena, pa skijaši pakuju kofere.

  Direktorka najvećeg kolašinskog hotela "Bjanka"  Zorica Knežević, činjenicu da je turistički grad tri dana bez struje, nazvala je „nacionalnom sramotom“ a menadžerka hotela Dušica Čarapić kaže da je većina turista napustila hotel koji je imao gotovo stoprocentnu popunjenost stranim turistima

  "Veoma je teško objasniti stranim gostima da recimo u današnje vrijeme imamo nestanak struje od dva tri dana na količinu snijega koja je 20 centimetara. Ali mi činimo da naše gosti koji su ostali animiramo na sve načine".

  I na Žabljaku ista situacija. Pitanje je da li će skijalište Savin kuk početi da radi jer u tom turističkom centru gotovo da nema više turista. U malom luksuznom hotelu Polar Star već računaju gubitke,  kaže Igor Begović.

  "Gosti koji su bili u hotelu tu su i ostali, najviše silom prilika jer su i putevi bili blokirani i zavijani pa su se bojali da krenu na put kući. Toga dana je bila smjena i oni koji su trebali da dođe na Žabljak su otkazali. Šteta je, po našim procjenama negdje između 15 i 20 hiljada eura jer su to bile rezervacije na 10 i više dana".

  Iz Elektroprenosa Crne Gore ni danas nijesu imali odgovor kada bi kolašinci i stanovnici drugih gradova na sjeveru mogli da dobiju struju. Ponavljaju samo da su ekipe na terenu i da pokušavaju da popadale dalekovode povrate u funkciju.

  "Pa ne znam da to okarakterišemo kao predugo . Znamo da je za potrošače i sat bez struje predugo. No, prvo što treba da imamo na umu i u vidu kada govorimo o ovakvim problemima jeste da su to vrlo nepristupačni tereni, da je tu visok snijeg, treba da se pročisti put, da se dođe do kritičnih stubova da bi napokon dalekovodne ekipe krenule u sanaciju kvara", kaže Nada Pavićević.

  Pavićević odbacuje tvrdnje da su dalekovodi popadali zato što su dotrajali i zato što nije ulagano u tu vrstu infrastrutkure. Krivi su lopovi, kaže Pavićević.

  "Ne, nikako nijesu dotrajali. Mi stalno ulažemo u rekonstrukciju i proširenje naših elektroenergetskih postrojenja samim tim i u dalekovode. Osnovni razlog pada ovolikog broja stubova jeste krađa elemenata, odnosno pozicija sa ovih stubova. To je posebno izraženo na dalekovodu od 110 volti između Berana i Andrijevice, gdje smo samo prije mjesec obnovili te elemente. No, to je bio samo novi izazov za počinioce te teške krađe".

  I dok vlasnici  hotela, restorana neskrivaju ogorčenost zbog činjenice da su zimski centri bez struje bez eletrične energije u špicu sezone, dok se iz Elektroprenosa čeka informacija da su dalekovodi ponovo u funkciji, pitamo se kako je moguće da u 21. vijeku u regularnim vremenskim uslovima, iz zemlej koja pretenduje da postane elitna turistička destinacija turisti odlaze zbog toga što nema struje?

  Na to pitanje odgovara Rade Ratković, dekan Fakulteta za biznis  i turizam iz Budve:

  ,, Imamo apsurdnu situaciju , imamo snijega kojeg je nedostajalo u zadnjih nekoliko godina, ali da nemamo struje. Sve to govori da je naša deklaracija o turizmu kao prioritetnoj djelatnosti više EPP nego stvarnost. U sistem za napajanje električnom energijom odavno nije ulagano gotovo ništa, na isti način kao što je bio nedostatak vode na primorju tokom ljeta. Tu nije bio problem nedostatak vode nego imperfektnost lokalnih sistema vodovoda gdje smo imali i po 70 i 80 posto gubitaka vode . Ta tužna priča sa primorja sada važi i za sjever".

  Među turistima koji su i pored višednevnog nestanka struje ipak ostali u Kolašinu je grupa gostiju iz Ukrajine kojima je uprava hotela Bjanka u Kolašinu na vješt način prekratila dosadu . Pošto ski centar Bjelasica ne radi, poveli su ih na rafting Tarom Iako oduševljenim tim izletom ipak su poručili da su u Kolašin došli zbog skijanja i da očekuju da će uskoro moći da izađu na stazu na Jezerinama.

  Predrag Tomović

  predragt+rfe.co.me

  Nesuđeni pravnik završio je u novinarstvu. Prošao "školu" radija Free Montenegro, Antene M. Imao i kratak izlet na TV IN, ali se nakon toga vratio staroj ljubavi - radiju.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Petar
  20.01.2013 10:30
  Ranije je, na primer, žičara "Savin kuk" na Žabljaku imala svoj agregat za struju pa kad u mreži nestane struje onda se aktivira agregat i zastoja nije bialo. Tako i po hotelima. No, očigledno su se vremena mnogo izmijenila na gore.
  Ja mislim da će ovaj proglem riješiti Depardje, Šinavatra, Deripaska, ili neki šeik iz Emirata. Mi ništa ne treba da radimo već da vičemo : Viva Miilllooooooo, viva Montenegrooooo, i sve će doći na svoje, življećemo u blagosdtanju kaže Vlada CG.
  Zamislite, poštovani čitaoci, kad vlast nije u stanju da uhvati lopove koji skidaju fundamentalne dijeloe sa stubova od dalekovoda i oslabljeni stubovi usled malog vjetra padaju. To je ili organizovana diverzija - sabotaža, direkno usmjerena protiv ekonomskih osnova CG izvedena na jedan perfidan način, ili su lopovi što prodaju staro gvoždje po otpadima to poskidali i prodali pa je dovoljno obići te otpade, a ima ih mnogo otkako su Turci pokrenuli Željezaru u Nikšiću, i sve bi se našlo.
  U CG su formirane nekakve firme tobože za obezbeđenja objekata ali to nema veze sa životom. Znam u Pljeljima, na primjer, da je jedan od komandira u tom obezbeđenju notorni lokalni narkoman, a možete misliti kaka im je "vojska". Pa se pitamo zašto se krade i svašta radi.
  Sistem društvene samozaštite je rasturen do temelja, pošten rad i život se obesmislio i zato propadamo.

  Ime: Djuro Grad: Podgorica
  19.01.2013 07:12
  ja zivim u crnoj gori ali ove godine idem na letovanje u tursku...jeftinije i lepse...a i moja kolegica Nemica kaze da ce ove godine umesto u Hrvatsko na jadran ide u Tursku i Tunis....isto kaze jeftinije i lepse i i hrana puno bolja
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.