Dostupni linkovi

Crnogorske vlasti odlučile krenuti u obračun s korupcijom


Sjednica Komiteta za borbu protiv korupcije, Podgorica, februar 2013.
Sjednica Komiteta za borbu protiv korupcije, Podgorica, februar 2013.
Ministarstvo pravde i Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore bi trebalo da formiraju poseban tim koji bi se bavio istraživanjem korupcije i organizovanog kriminala.

Prema pisanju podgoričkih Vijesti, tome bi trebalo da prethodi sveobuhvatna analiza dosadašnjih rezultata rada institucija, međuinstitucionalne saradnje i novoa razmjene podataka.

Ta analiza bi trebalo da rezultira formiranjem posebnog tima po ugledu na specijalne insittucije iz regiona koje su imale uspjeha u borbi protiv visoke korupcije i organizovanog kriminala.

Do sada iz vladinih institucija nismo dobili potvrdu da je pokrenut proces osnivanja specijalizovane službe.

U međuvremenu, analizu uloženih sredstava iz fondova Evropske unije i crnogorskog budžeta za unapređenje borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije izradila je nevladina organizacija Centar za građansko obrazovanje.

Prema toj analizi u posljednjih pet godina za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije je uloženo najmanje 26 miliona eura, a rezultati su skromni, saopštio je Boris Marić iz Centra za građansko obrazovanje:

Boris Marić
Boris Marić
"Ta cifra u minimumu je skoro 26 miliona eura, a mi znamo da je ona mnogo veća. Mi smatramo da su to ozbiljna sredstva koja su uložena zadnjih godina u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, odnosno za podsticanje nadležnih institucija. Međutim ono što je naš osnovni noseći zaključak, da je dosta sredstava uloženo iz fondova EU i iz drugih fondova. A u ovom trenutku mi ne možemo biti nikako zadovoljni rezltatima koje su ostvarili nadležni organi, specijalizovani za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala", naveo je Marić.

Potreban ozbijan pristup

Podsjetimo, i ministar inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak je prije nekoliko dana Crnoj Gori sugerisao osnivanje specijalnog tužilaštva i suda za organizovani kriminal i korupciju na visokom nivou. Lajčak je ocjenio da je neophodno imati konkretne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, a u susret otvaranju poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Evropskom Unijom o članstvu.

Prve reakcije iz vlasti i opozicije govore da je takva inicijativa dobrodošla. Miodrag Vuković iz Demokratske partije socijalista i Andrija Mandić iz Demokratskog fronta su prije par dana za program radija Slobodna Evropa saoštili između ostalog, da se radi o interesantnoj inicijativi koja ima težinu:

"Formirati poseban sud, formirati posebno tužilačko odjeljenje ili formirati posebnog tužioca za ove specijalne predmete mislim da bi koristilo. Rasteretilo bi tužilačku organizaciju jednog vrlo krupnog i zahtjevnog posla i onda bi se tužioci bavili upornije i posvećenije redovnim obavezama, isto bi se to odnosilo i na sudove. U svakom slučaju ideja je zanimljiva, a s obzirom na to sa koje adrese je došla ideja je i dobronamjerna, a trebalo bi da bude i dobrodošla", smatra Vuković.

"Ova izjava za nas ima posebnu težinu i ne doživljavamo je samo kao izjavu jednog važnog evropskog političara već kao sastavni dio jedne nove politike koja će se voditi prema Crnoj Gori i gdje će u centru te politike biti ona neophodna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i to prvenstveno na najvišem nivou“, ocjenjuje Mandić.

Boris Marić, koji je član pregovaračkog tima za poglavlje 23, pozdravio je mogućnost formiranje specijalizovanih institucija koje bi se bavile razotkrivanjem visoke korupcije i borbom protiv organizovanog kriminala, ali napominje da država i sada ima specijalizovane institucije za tu oblast:

"Naravno, svaka i inicijativa i ova inicijativa je ozbiljna i treba njoj ozbiljno pristupiti. Ali uočili ste i u ovom istraživanju da ima veliki broj organa koji se na neposredan način bave borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala. Rezultati nisu adekvatni ni u odnosu na broj organa niti u odnosu na uložena sredstva. I zato mi kažemo, ta jedna agencija, mogla bi da bude jedna potpora onome što bi na kraju bio i specijalni sud, jer znate da već imamo specijalno tužilaštvo“, kaže Marić.

Govoreći o osnivnju specijalnog suda, Marić je ocjenio da su potrebne i ostale institucije koje će procesuirati slučajeve korupcije:

"Postoji potreba za formiranjem specijalnog suda, samo što taj sud mora da ima i slučajeve kojima će da se bavi. A da bi došao do slučajeva kojima će da se bavi mora prije toga da osposobi istražne organe da procesuiraju slučajeve koje imamo svakodnevno da vidimo u medijima, ali nemamo priliku da ih vidimo procesuirane na adekvatan način pred nadležnim organima.“
XS
SM
MD
LG