Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 08:45 CET

  Crna Gora

  Crnogorske vlasti odlučile krenuti u obračun s korupcijom

  Sjednica Komiteta za borbu protiv korupcije, Podgorica, februar 2013.
  Sjednica Komiteta za borbu protiv korupcije, Podgorica, februar 2013.
  Ministarstvo pravde i Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore bi trebalo da formiraju poseban tim koji bi se bavio istraživanjem korupcije i organizovanog kriminala. 

  Prema pisanju podgoričkih Vijesti, tome bi trebalo da prethodi sveobuhvatna analiza dosadašnjih rezultata rada institucija, međuinstitucionalne saradnje i novoa razmjene podataka.

  Ta analiza bi trebalo da rezultira formiranjem posebnog tima po ugledu na specijalne insittucije iz regiona koje su imale uspjeha u borbi protiv visoke korupcije i organizovanog kriminala.

  Do sada iz vladinih institucija nismo dobili potvrdu da je pokrenut proces osnivanja specijalizovane službe.

  U međuvremenu, analizu uloženih sredstava iz fondova Evropske unije i crnogorskog budžeta za unapređenje borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije izradila je nevladina organizacija Centar za građansko obrazovanje.

  Prema toj analizi u posljednjih pet godina za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije je uloženo najmanje 26 miliona eura, a rezultati su skromni, saopštio je Boris Marić iz Centra za građansko obrazovanje:

  Boris MarićBoris Marić
  x
  Boris Marić
  Boris Marić
  "Ta cifra u minimumu je skoro 26 miliona eura, a mi znamo da je ona mnogo veća. Mi smatramo da su to ozbiljna sredstva koja su uložena zadnjih godina u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, odnosno za podsticanje nadležnih institucija. Međutim ono što je naš osnovni noseći zaključak, da je dosta sredstava uloženo iz fondova EU i iz drugih fondova. A u ovom trenutku mi ne možemo biti nikako zadovoljni rezltatima koje su ostvarili nadležni organi, specijalizovani za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala", naveo je Marić.

  Potreban ozbijan pristup

  Podsjetimo, i ministar inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak je prije nekoliko dana Crnoj Gori sugerisao osnivanje specijalnog tužilaštva i suda za organizovani kriminal i korupciju na visokom nivou. Lajčak je ocjenio da je neophodno imati konkretne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije,  a u susret otvaranju poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Evropskom Unijom o članstvu. 

  Prve reakcije iz vlasti i opozicije govore da je takva inicijativa dobrodošla. Miodrag Vuković iz Demokratske partije socijalista i Andrija Mandić iz Demokratskog fronta su prije par dana za program radija Slobodna Evropa saoštili između ostalog, da se radi o interesantnoj inicijativi koja ima težinu:

  "Formirati poseban sud, formirati posebno tužilačko odjeljenje ili formirati posebnog tužioca za ove specijalne predmete mislim da bi koristilo. Rasteretilo bi tužilačku organizaciju jednog vrlo krupnog i zahtjevnog posla i onda bi se tužioci bavili upornije i posvećenije redovnim obavezama, isto bi se to odnosilo i na sudove. U svakom slučaju ideja je zanimljiva, a s obzirom na to sa koje adrese je došla ideja je i dobronamjerna, a trebalo bi da bude i dobrodošla", smatra Vuković.

  "Ova izjava za nas ima posebnu težinu i ne doživljavamo je samo kao izjavu jednog važnog evropskog političara već kao sastavni dio jedne nove politike koja će se voditi prema Crnoj Gori i gdje će u centru te politike biti ona neophodna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i to prvenstveno na najvišem nivou“, ocjenjuje Mandić.

  Boris Marić, koji je član pregovaračkog tima za poglavlje 23, pozdravio je mogućnost formiranje specijalizovanih institucija koje bi se bavile razotkrivanjem visoke korupcije i borbom protiv organizovanog kriminala, ali napominje da država i sada ima specijalizovane institucije za tu oblast:

  "Naravno, svaka i inicijativa i ova inicijativa je ozbiljna i treba njoj ozbiljno pristupiti. Ali uočili ste i u ovom istraživanju da ima veliki broj organa koji se na neposredan način bave borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala. Rezultati nisu adekvatni ni u odnosu na broj organa niti u odnosu na uložena sredstva. I zato mi kažemo, ta jedna agencija, mogla bi da bude jedna potpora onome što bi na kraju bio i specijalni sud, jer znate da već imamo specijalno tužilaštvo“, kaže Marić.

  Govoreći o osnivnju specijalnog suda, Marić je ocjenio da su potrebne i ostale institucije koje će procesuirati slučajeve korupcije:

  "Postoji potreba za formiranjem specijalnog suda, samo što taj sud mora da ima i slučajeve kojima će da se bavi. A da bi došao do slučajeva kojima će da se bavi mora prije toga da osposobi istražne organe da procesuiraju slučajeve koje imamo svakodnevno da vidimo u medijima, ali nemamo priliku da ih vidimo procesuirane na adekvatan način pred nadležnim organima.“

  Srđan Janković

  Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: NASER Grad: BALKAN
  10.02.2013 11:52
  DZEMPERASI,TALIJANI SAD RUSI,DOK NE SKLONIMO MI SAMI LJUDE KOJI SU DOSLI NA VLAST 90-IH I IZVEDEMO NA PRAVDI I BUDU KAZNJENI PO ZAKONU BICE JOS MNOGO GODINA KORUPCIJE.

  Ime: Bar
  09.02.2013 18:54
  Ako Bulatovic (ne onaj brkati koji je u Beogradu postao Terazijski Crnogorac/odn Srbin iz Crne Gore-kako ko hoce) vodi borbu protiv korupcije -nista od posla. Treba sada da formiraju posebne timove advokata i sudija za borbu protiv korupcije,uzimanja mita na veliko i kriminala a sadasnje sudije ionako leze i dosadjuju se po citav dan do mile majke,cekajuci da ih neko angazira i probudi iz debelog sna -u koji po neki put zapadnu. To od velikog posla -naravno. Crna Gora je mala i svako zna kada neko uradi nesto necasno i neposteno. Pogotovo kada je rijec o vecim iznosima -jer to pada lako u oci i dadne se odmah primjetiti. Ovdje ne spadaju veliko-srpska/srbijanska naklapanja o Milu Djukanovicu jer ima mnogo gorih i crnjih od njega po onoj staroj "ja ukradoh vola a ti pazi ono pile sto ti pobjeze". Ovo zadnje imaju obicaj veliko-Srbi po Crnoj Gori da gude i guslaju.

  Ime: Petar
  09.02.2013 11:06
  Ma nema od borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala ništa u CG.
  Evo prošle godine je protiv osobe koja je sad premijer podnešena krivična prijava za nezakonito dobijanje nekog milionskog kredita, pa nikome ništa.
  Brat te osobe tuži državu i traži da mu plati 10 miliona evra zato što mu nijesu dali u posjed neki plac već tamo policija držala baraku i izdavala lične karte narodu.
  Vidite kako se, u stvari, braća poigravbaju sa narodom. Jedan kupi povoljno plac od države, drugi brat koji je šef države namjerno neće da oslobodi plac već to vuče dok dug države ne naraste na 10 miliona evra a onda to provuku kroz sud i pokriju što uzmu 10 mil.evra. Mrtvi ladni, dok narod nema ljeba da jede i grca u dugovima.
  U tom stilu nam je sve u CG. I narod se, vidjevši kako vlastodršci rade, maksimalno iskvario. Radi se "sve pošteno pa ko koga zajebe" da oprostite na izrazu. Pohlepa, laž i grabež je svakome u glavi i propadamo rapidno.
  Evo nedavno je tužiteljka u Podgorici uvaćena u krađi pomada, pa šta onda da pričamo?

  Ime: Dragan
  09.02.2013 08:47
  Odnos EU-Crna Gora je zaista jedinstven i tesko ponovljiv.
  Sa jedne strane imamo drzavu koja bitise na zakonima mafije sa jasno vidljivom hijerarhijom a sa druge strane birokratsku masineriju koja jednoglasno aplaudira svim potezima crnogorske mafijaske komisije.
  Sve bi bilo jasnije da u birokratskim evropskim foteljama sedi gomila slepaca i retardiranih politicara.
  Ocigledno je da na top listi evropskih zahteva dominira samo jedan:Budite poslusni i radite sta vam se kaze ,a sitni nestasluci mogu proci.

  Ime: vuk Grad: ch
  08.02.2013 20:59
  Crna Gora u boj krece, jedan hoce, trista nece!
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.